MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 11:59 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hej! Mam u mnie w miasteczku pewien market. Taki nie duży, nie mały, z ładnym parkingiem z "puzzli" betonowych. Kilka razy bym się "nadział", kiedy na parkingu jest spory ruch, przyjażdżają ludzie nie tylko miejscowi na zakupy, ale też z okolic. Utarło się w śród lokalnej społeczności, że wjazd na teren parkingu, do drzwi marketu to tak jak by "droga główna". Ja pozwoliłem sobie rozrysować w miarę dokładnie na poniższym schemacie model takiego parkingu (oczywiście jest on większy i ma więcej miejsc parkingowych niż pokazałem, ale chodzi o sam model) z zaznaczonymi dwoma pojazdami "A i "B", które to pojazd "A" wjeżdża z zamiarem znalezienia dogodnego miejsca postoju, a pojazd "B" pragnie opuścić już po zakupach przedmiotowy parking i kieruje się do wyjazdu. Proste i krótkie pytanie, KTÓRY POJAZD MA PIERWSZEŃSTWO?

Dodaje od razu, że nie ma zadnych znaków pionowych oprócz tych uwzględnionych na schemacie poniżej, nie ma również linii poziomych mówiących jednoznacznie kto komu ustępuje. Są tylko takie tam różne strzałki, które pokazałem. Dodam jeszcze, że prosiłem o wykładnie w lokalnym Komisariacie Policji (powiedziano mi, że jak będzie dzwon to będą wówczas się zastanawiać), rozmawiałem z instruktorem "L", który orzekł, że pojazd "B" ma pierwszeństwo, ale nie jest pewien [zlosnik] no i z lokalnymi "miszczami" kierownicy z panami taksówkarzami, którzy jednogłośnie i bardzo głośnie wyjaśnili mi, że pojazd "A" ma pierwszeństwo i tyle. Może ma ktoś z was jakies pomysły, kogo jeszcze pytać przed szkodą?

Obrazek

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Ostatnio zmieniony czw sty 31, 2008 9:00 pm przez Martini, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

B ma pierszenstwo.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Według mnie pojazd B ma pierwszeństwo.
Teren parkingu, to teren prywatny, ale właściciel postawił znak informujący o tym, że na tym terenie obowiązują przepisy PRD. W związku z brakiem innych znaków na terenie parkingu obowiązuje pierwszeństwo dla nadjeżdżających z prawej strony.

W Legnickim Auchan przy wjeździe na teren parkingu jest znak informujący o skrzyżowaniach równorzędnych, ale i tak kierowcy jadący szersza drogą uważają, że mają pierwszeństwo :D

Tytuł:
wiarus junior

ale starym zwyczajem pojazd B powinien ustąpić, aby nie doszło do niepotrzebnej kolizji - takie niepisane prawo hupermarketów

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Oczywiście, że B ma pierwszeństwo! Choć większość ludzi wychodzi z założenia, że jak się jedzie prosto a nie daj Boże szerszą drogą to na 100% ma się pierwszeństwo przejazdu! Wynika to też z faktu, iż takich skrzyżowań równorzędnych jest coraz mniej i ludzie powoli zapomniają co to jest "zasada prawej ręki". Dodatkowo tabliczka pod znakiem ogranicznenia prędkości utwierdza nas w tym iż zasady ruchu obowiazują nadal (co innego byłoby na drodze wewnętrznej).
master pisze:
ale starym zwyczajem pojazd B powinien ustąpić, aby nie doszło do niepotrzebnej kolizji

Taaa.. i utwierdziło by w przekonaniu tych co nie znają przepisów, że jeżdżą dobrze (wcale nie chodzi mi tu o powodowanie kolizji na siłę, choć czasem to aż mnie noga na pedale gazu świerzbi!).

Student

Ostatnio zmieniony czw sty 31, 2008 11:10 am przez Student, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
W Legnickim Auchan przy wjeździe na teren parkingu jest znak informujący o skrzyżowaniach równorzędnych, ale i tak kierowcy jadący szersza drogą uważają, że mają pierwszeństwo :D

no to tu jest to samo, tyle że brakuje tego "krzyża" na żółtym tle. Akurat ta niby "główna" jest troszke (widocznie) szersza od poprzecznych i ludzie tam osiągają nawet 50, 60km/h. Też mi się wydaje, że jest to plac, a na placu zasada prawej strony i tyle. Pytam, bo wszyscy boją się jakoś jednoznacznie udzielić odpowiedzi (oprócz taksówkarzy [zlosnik] ) a jak by doszło do czegoś to będzie wielkie zdziwienie <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
master pisze:
ale starym zwyczajem pojazd B powinien ustąpić, aby nie doszło do niepotrzebnej kolizji - takie niepisane prawo hupermarketów

i tak się tam jeździ. A wsiądzie świerzy kierowca ledwo po szkoleniu myślący też o prawej ręce i wyjedzie temu A przed maskę? Czy wówczas stosujemy "niepisane prawo marketu" czy kodeks ruchu drogowego?

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior

no widząc z mojej lewej rozpędzony do 70-80 km/h pojazd z kratką lub elbląskich numerach po prostu się zatrzymuje i puszczam ... nigdy nie miałem złamanej ręki i karku, więc po co to zmieniać :-?

Martini pisze:
Czy wówczas stosujemy "niepisane prawo marketu" czy kodeks ruchu drogowego?

pisane obowiązuje

Ex: S202 C180 '97

wiarus senior
Awatar użytkownika

Martini pisze:
rzadnych znaków

fascynuja mnie te znaki jak te kluchy wiszace, obrzydzajace

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Taki parking to najlepsze miejsce na otrzymanie odszkodowania z OC sprawcy.
Niemcy stosują zasadę prawej reki , wszyscy, reszta kierowców ma tak jak padło wyżej, a wystarczy tylko najzwyczajniej wyjechać przed takim pacjentem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

THC pisze:
a wystarczy tylko najzwyczajniej wyjechać przed takim pacjentem.

Najgorsze w tym wszystkim jest to ... że ja mam prawy bok do poprawek
[zlosnik] A co by "offtopa" dużego nie robić, to uważam że pojazd B ma pierszeństwo ,o ile znaki pionowe i poziome nie mówią inaczej.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

witek-sec pisze:
uważam że pojazd B ma pierszeństwo ,o ile znaki pionowe i poziome nie mówią inaczej.

A co jak sa tylko poziome i zakryte są na przyklad śniegiem? :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
witek-sec pisze:
uważam że pojazd B ma pierszeństwo ,o ile znaki pionowe i poziome nie mówią inaczej.

A co jak sa tylko poziome i zakryte są na przyklad śniegiem? :)

a więc tu kolego zaskoczenie :) . Dogrzebałem się do forum instruktorów prawa jazdy, gdzie ten temat był wałkowany (link mi uciekł, ale do odszukania). I jak tam oni twierdzą pokrótce wygląda to tak: Jeśli jest parking i z tych "puzzli" jest zrobiona linia na wzór trójkątów skierowanych do dołu (sugerujące kształtem znak A-7 ustąp pierwszeństwa), ale nie potwierdzone znakiem pionowym A-7, wówczas taka linia NIC NIE ZNACZY! Międy innymi ma to odbicie w tym, że właśnie śnieg itp itd. Tam pisali jasno, że plac to plac (bez wysepek, krawężnikówi, skalniaków, budynków...) jeśli są tylko jakieś linie porobione i brakuje znaków pionowych, to W KAŻDYM przypadku jadący z prawej ma pierwszeństwo! Troche mnie to zaskoczyło, ale tam podali jakiś wyrok Sądu. No musze to odszukać, ale to na kompie w domu, w nocy szperałem.

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
zakryte są na przyklad śniegiem?

To wtedy jest ewidentna wina Ciecia odśnieżającego
:lol: Jeszcze jest co stakiego jak zdrowy rozsądek i zasada ograniczonego zaufania.Mozna też spojrzeć głeboko w oczy ustępującego/ustępowanego i jeśli zobaczymy w nich bezgraniczną pustkę, to wtedy lepiej ustąpić ,nawet jeśli nie musimy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
zegarek pisze:
A co jak sa tylko poziome i zakryte są na przyklad śniegiem

Poziome są powtórzeniem pionowych.
Martini pisze:
Dogrzebałem się do forum instruktorów prawa jazdy

I słusznie - przynajmniej jakieś kompetentne źródło informacji.
Martini pisze:
Jeśli jest parking i z tych "puzzli" jest zrobiona linia na wzór trójkątów skierowanych do dołu (sugerujące kształtem znak A-7 ustąp pierwszeństwa), ale nie potwierdzone znakiem pionowym A-7, wówczas taka linia NIC NIE ZNACZY! Międy innymi ma to odbicie w tym, że właśnie śnieg itp itd. Tam pisali jasno, że plac to plac (bez wysepek, krawężnikówi, skalniaków, budynków...) jeśli są tylko jakieś linie porobione i brakuje znaków pionowych, to W KAŻDYM przypadku jadący z prawej ma pierwszeństwo!

Martini pisze:
Troche mnie to zaskoczyło, ale tam podali jakiś wyrok Sądu.

A po co aż na wyroki sądowe się powoływać... Prawo o Ruchu Drogowym popularnie zwane "Kodeksem" wystarczy przeczytać.

Student

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

THC pisze:
Niemcy stosują zasadę prawej reki , wszyscy, reszta kierowców ma tak jak padło wyżej, a wystarczy tylko najzwyczajniej wyjechać przed takim pacjentem.

Jak bym miał rozwalone auto z przodu to bym się bez wahania wysunął na te 40-60cm celem darmowej naprawy...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00