MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 12:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Smutny fakt jest taki, że sklepikarze różnej maści potrafią dobry TV rozstroić tak, aby obraz na szajsowatym wyglądał lepiej (bo mają np % od sprzedaży). Technologia kineskopowa jest faktycznie klasą samą w sobie - ale TV 42 lub 50 cali w zwykłej technologii zajmie kilka/naście razy więcej miejsca niż taki sam LCD. Dodatkowo po podłączeniu do cyfrowej TV FullHD i porównaniu obrazu TV kineskopowy już tak wspaniale wyglądał nie będzie

kali pisze:
Przyglądając się w sklepie LCD i plaźmie i szukając różnic popatrz jak podoba Ci się obraz, ale nie jasny, kolorowy i statyczny, tylko dynamiczny i ciemny.
Przyjrzyj się na LCD zwłaszcza czarnemu :) i jak możesz obejrzyj to samo (ciemne dynamiczne) na plaźmie

Przyglądałem i próbowałem - na plaźmie obraz wygląda ciut lepiej, co jednak nie rekompensuje potężnych ilości wydzielanego ciepła czy też sporo wyższego poboru prądu przez taki TV (powieś go na ścianie, to ci się zrobią takie ciemne zacieki, jak od kaloryfera), jak również zmniejszonej żywotności i wypalaniu się luminoforu (np znaczek jedynki czy polsatu).

Plazma ma jeszcze jedną zasadniczą wadę (przynajmniej jak dla mnie i kilku osób, które znam) - strasznie od niej bolą oczy ... po 5 minutach łzawią, a po 2-3 godzinach zaczynają się przekrwienia. Dziwne, przy LCD czegoś takiego nie mam. Szkoda niszczyć sobie oczy, tylko po to by mieć minimalnie lepszy obraz (i to nie każdy - bo obraz komputerowy znacznie lepiej wygląda na TV LCD niż na plazmowym)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
Plazma ma jeszcze jedną zasadniczą wadę (przynajmniej jak dla mnie i kilku osób, które znam) - strasznie od niej bolą oczy ... po 5 minutach łzawią, a po 2-3 godzinach zaczynają się przekrwienia. Dziwne, przy LCD czegoś takiego nie mam. Szkoda niszczyć sobie oczy, tylko po to by mieć minimalnie lepszy obraz (i to nie każdy - bo obraz komputerowy znacznie lepiej wygląda na TV LCD niż na plazmowym)

Wow, tego jeszcze nie zaobserwowałem i pierwsze słyszę żeby ktoś płakał oglądając tv. Mam u siebie 42` cali i jakoś nie narzekam, ba nawet moja babcia mająca okulary jak małe lupy coś mówi że kupi sobie taki tv bo w nim dobrze widzi. No chyba że się ogląda siedząc 2 metry przed telewizorem.

Tytuł:
wiarus junior

Jak dla mnie plazma strasznie mryga i od tego bolą oczy. Ciężko to wyjaśnić ale tak jest ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To fakt, CRT 100Hz jednak najmniej męczy wzrok ze wspomnianych technologii.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

plazmę ogląda się z odległości minimum 5 X przekątna, czyli kupując telewizor plazmowy 42" musisz siedzieć od niego przynamniej 4,5-5 metrów. Jeśli nie masz takich warunków to pozostaje LCD ze wszystkimi wadami :)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior

No ja mówię własnie o takiej odległości.

Wg mnie LCD jednak ma sporo więcej zalet niż wad (tutaj ma jedną małą wadę związaną z czernią - choć i w tym zakresie jest już spory postęp). Plazma ma jedną zasadniczą zaletę (kolory i czerń są ciut lepsze - choć i tutaj obecnie różnica jest minimalna - zwłaszcza w czasie oglądania TV FullHD z wspomnianych 4,5-5 metrów), a do tego serwuje całą masę wad.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
To fakt, CRT 100Hz jednak najmniej męczy wzrok ze wspomnianych technologii.

Nie byłbym taki pewny co do tego. Wydaje mi się, że jednak LCD mniej męczy wzrok...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
po 5 minutach łzawią,

Moja dziewczyna ma to samo, ale tylko przy ckliwych romansach i melodramatach [oczko] [oczko] [oczko] [usmiech] .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
Jak dla mnie plazma strasznie mryga i od tego bolą oczy. Ciężko to wyjaśnić ale tak jest ;)

?! W Plazmach i LCD obraz jest wyswietlany linia po linii ale swieci cala linia naraz - w CRT swieci piksel po pikselu. Czas swiecenia pojedynczego piksela w LCD i Plazmie jest kilkaset razy dluzszy niz w CRT (nawet CRT 100Hz)!!
Nie wiem skad ten wniosek o mruganiu - moze ogladaliscie TV analogowa na ekranie o duzej rozdzielczosci na kiepskiej jakosci enginie skalujacym - wtedy poziome linie moga drgac... ale nie jest to efekt wolnego odswierzania obrazu a poprostu beznadziejnego algorytmu przeskalowywania.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie wiem skad ten wniosek o mruganiu

Taka technologia, stałe fragmenty obrazu lekko drgają aby nie wypalać pikseli (co było poważną wadą pierwszych plazm) Chodzi o np. znaczki stacji TV.

co jednak nie rekompensuje potężnych ilości wydzielanego ciepła

Wojtek, Ja Ciebie proszę, nie osłabiaj mnie :D
Sobie kaloryfer skręcisz jak Ci będzie za ciepło.
Z moich obserwacji wynika, że w segmencie tańszych LCD i plazm
plazmy dają o wiele lepszy obraz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Nie wiem skad ten wniosek o mruganiu

Taka technologia, stałe fragmenty obrazu lekko drgają aby nie wypalać pikseli (co było poważną wadą pierwszych plazm) Chodzi o np. znaczki stacji TV.

Nie - sorry ale tu to sie troche usmialem. Tak, Plazmy z przed 10iu lat mialy problem z "wypalaniem" pixeli przez stale elementy obrazu, ale z tym drganiem ... :-D

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czemu się uśmiałeś?

http://telewizor.eu/

Przykładowo, jeśli użytkownik zawsze ogląda jeden kanał to jego logo potrafi trwale wypalić się w jednym miejscu ekranu i nawet po zmianie na inny będzie w tym miejscu widoczny cień o słabszej intensywności.[b] (W niektórych nowszych modelach zminimalizowano ten problem stosując przesuwanie obrazu o jeden piksel)[b]

Faktycznie migotanie obrazu jest bardziej męczące przy ciemnych scenach.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
postmajtek

Już parę razy na różnych forach próbowałem mity obalać i póki co jak groch w ścianę... Ale co tam...

Mam od pół roku plasmę (42 cale LG 42pc52) - mam stały dostęp do dobrej klasy LCD (Samsung 40 cali, nie pamiętam modelu) i powiem tak: wszelkiej maści teoretycy i powtarzający brednie niedouczonych sprzedawców (o 100% większym poborze prądu przez plasmę np :) ) nie twórzcie szumu informacyjnego, który powoduje, że osoby szukające konkretnej rady trafiają na setki postów bardziej lub mniej wypełnionych bzdurami, pooglądajcie u siebie w domu przez parę dni plasmę i lcd (mówimy o telewizorach porównywalnych cenowo) i wtedy dopiero komentujcie i "pomagajcie"!

Gwarantuję, że po paru dniach używania obu technologi, a nie teoretyzowania i wygłaszania GŁUPOT (technologia plasmowa jest już nierozwijana, obraz miga, wypalają się znaczki, 100% większe zuzycie prądu itp.) tylko ślepiec lub wyjątkowy uparciuch będzie chciał zapłacić i zostawić w domu lcd.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Usmialem sie bo nikt nie stosuje metody "migotania" do usuwania "wypalania" luminoforu. Jak to najlepiej sprawdzic - wyslac statyczny sygnal o rodzielczosci rownej fizycznej rozdzielczosci panelu. Nic nie bedzie mrugalo, nie bedzie zadnych drgan lini - obraz bedzie bardzo stabilny.
Co innego jezeli wyslesz sygnal o rozdzielczosci mniejszej - jezeli algorytm skalowania jest slaby to niektrore linie beda "skakaly".

ps. Nie wiem kto pisal ten artykul - ale chyba bazowal na jakims artykule z "Przyjaciolki". Do regulacji jasnosci jest stosowana medota PWM - czestotliwosc kluczowania jest stala i nie zmienia sie wraz z jasnascia punktu, zmienia sie tylko wypelnienie - taki sposob modulacji nie daje widzialnego efektu migotania.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

redy pisze:

Mam od pół roku plasmę (42 cale LG 42pc52)

Naprawiałem taką plazmę LG i uszkodzona jest matryca ,koszt 6300zł .Więc kupująć plazmę czy LCD trzeba być świadomym ,ze to jest prawie jednorazówka i za 3 lata moze sie okazać ze trzeba ją wyrzucić na śmietnik.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00