Smutny fakt jest taki, że sklepikarze różnej maści potrafią dobry TV rozstroić tak, aby obraz na szajsowatym wyglądał lepiej (bo mają np % od sprzedaży). Technologia kineskopowa jest faktycznie klasą samą w sobie - ale TV 42 lub 50 cali w zwykłej technologii zajmie kilka/naście razy więcej miejsca niż taki sam LCD. Dodatkowo po podłączeniu do cyfrowej TV FullHD i porównaniu obrazu TV kineskopowy już tak wspaniale wyglądał nie będzie
kali pisze:
Przyglądając się w sklepie LCD i plaźmie i szukając różnic popatrz jak podoba Ci się obraz, ale nie jasny, kolorowy i statyczny, tylko dynamiczny i ciemny.
Przyjrzyj się na LCD zwłaszcza czarnemu

i jak możesz obejrzyj to samo (ciemne dynamiczne) na plaźmie
Przyglądałem i próbowałem - na plaźmie obraz wygląda ciut lepiej, co jednak nie rekompensuje potężnych ilości wydzielanego ciepła czy też sporo wyższego poboru prądu przez taki TV (powieś go na ścianie, to ci się zrobią takie ciemne zacieki, jak od kaloryfera), jak również zmniejszonej żywotności i wypalaniu się luminoforu (np znaczek jedynki czy polsatu).
Plazma ma jeszcze jedną zasadniczą wadę (przynajmniej jak dla mnie i kilku osób, które znam) - strasznie od niej bolą oczy ... po 5 minutach łzawią, a po 2-3 godzinach zaczynają się przekrwienia. Dziwne, przy LCD czegoś takiego nie mam. Szkoda niszczyć sobie oczy, tylko po to by mieć minimalnie lepszy obraz (i to nie każdy - bo obraz komputerowy znacznie lepiej wygląda na TV LCD niż na plazmowym)