MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 12:42 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zawracasz?
Czas głosowania minął pt gru 21, 2007 3:57 pm
Tak 31%  31%  [ 22 ]
Nie 69%  69%  [ 48 ]
Liczba głosów: 70
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja tam zawracam, a co jeśli jest możliwość zawrócenia to czemu by nie, zakazy bynajmniej żadnego nie widać :)

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
wiarus junior

przed torami też nie ma stopu a ludzie jakoś się zatrzymują pod "jakimś tam krzyżem" :evil: :evil: :evil:

To samo się tyczy jazdy na czerwonym z zieloną strzałką w prawo - a po co się zatrzymywać jeżeli nie ma wielkiego znaku STOP !!! OC pokryje straty ...

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Po czterech godzinach głosowania możemy chyba zakończyć takim oto, nienajlepszym jak na forum motoryzacyjne, wynikiem:

30% zawraca
70% nie zawróci

Kluczem do rozwiązania jest rzeczywiście obecność sygnalizatora S-3, czyli tego, który wyświetla strzałki.

Znak uzupełniający F10, faktycznie nie jest znakiem nakazu. Ale nie jest też znakiem informacyjnym, lecz UZUPEŁNIAJĄCYM. Błędem jest więc traktowanie go na równi np ze znakiem SIKANIE ZA 2 KM.

Sam znak ze strzałką skierowaną w lewo zezwala na zawracanie, o ile nie występuje znak B-23 ZAKAZ ZAWRACANIA lub sygnalizator S-3.

Sytaucja z dzisiaj, której byłem świadkiem. Mieszkam między dwoma skrzyżowaniami tego typu. Tutaj nieco inna przyczyna, ale to w tym miejscu co kilka cykli, znajduje się zawsze jeden najmądrzejszy:

Obrazek

Brawa dla zwyciężców! Przegrani niech zweryfikuja swoje poglądy. Zresztą tu nie ma miejsca na poglądy. Kodeks jest jeden.

blackmilk pisze:
nie mam pewnosci wiec skrecil bym w lewo i zawrocil gdzies na tamtej ulicy :D

Zasada ograniczonego zaufania w stosunku do samego siebie, to wyższa forma świadomości na drodze. [ok]

voytas pisze:
Wiem że nie można, ale jak trzeba to zawracam licząc się z ewentualnym mandatem...

Myślę że to bezpieczniejsze niż skręt w lewo i znowu szukanie miejsca do zawrócenia...

Życzę zatem szczęścia i gratuluję pomysłowości, ale chyba sam widzisz, co napisałeś...

CDN...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zakaz zawracania;

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

to wolno czy nie? jestem padniety po pracy i chyba mam problem z czytaniem ze zrozumieniem :roll:

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

W przedstawionej sytuacji zawracanie jest zabronione.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Życzę zatem szczęścia i gratuluję pomysłowości, ale chyba sam widzisz, co napisałeś...

Też chyba jestem zbyt zmęczony by zrozumieć w czym jestem taki pomysłowy... ;) Jeśli chodzi o to że jednak wolno zawracać, a ja robię to myśląc że łamię przepisy to w sumie co za różnica....

PS
Dzisiaj skręcając w prawo elegancko chodnikiem ominąłem auto stojące przede mną i próbujące skręcać w lewo...
Notorycznie jeżdżę zamkniętymi na czas remontu Łódzkimi ulicami (bo pusto i nie stoję w korkach). Pewne przepisy mam po prostu gdzieś i się z tym nie kryje :twisted:

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
voytas pisze:
Notorycznie jeżdżę zamkniętymi na czas remontu Łódzkimi ulicami

brawo, niezły przykład dla np świeżych kierowców

voytas pisze:
Pewne przepisy mam po prostu gdzieś i się z tym nie kryje :twisted:

voytas pisze:
Dzisiaj skręcając w prawo elegancko chodnikiem ominąłem auto stojące przede mną i próbujące skręcać w lewo...

gdybym był na tym chodniku miał byś kamienia na aucie, codzień jeźdźę po Łodzi i widze masę bezmózgich kretynów robiących wszystko byle szybciej do celu, jak np. dziś w łodzi na ulicy na której mieszkam, pojeb, bo inaczej nazwać go nie można, kierujący autobusem potrącił na przejściu dla pieszych 15letnią dziewczynę. Ona już jest w innym świecie. Media oczywiście podały, że to ta wtargnęła pod autobus – ja widziałem co innego, na co dzień pijąc kawę na balkonie widzę jak autobusy tego prywatnego przewoźnika rozpoczynają trasę od rajdu ul Bazarową przy której znajduje się park i przychodnia medyczna do której ciągle walą tłumy bezbronnych ludzi. Ale kogo to obchodzi, w końcu człowiek z autem nie ma szans...

Ostatnio zmieniony pt gru 21, 2007 8:18 am przez teope, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

skrecic w lewo moze, nie moze zawrocic, bo swiatla sa oznakowane z kierunkiem jazdy

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

teope pisze:
voytas napisał:
Notorycznie jeżdżę zamkniętymi na czas remontu Łódzkimi ulicami

ja tez pomykalem Kosciuszki, ale przejazd jednej przecznicy kosztowal mnie 100 zl + 4 punkty [zlosnik] trzeba uwazac [oczko]

teope pisze:
gdybym był na tym chodniku miał byś kamienia na aucie

a co Ty taki nerwowy jestes? jesli kamieniami chcesz rzucac to za bardzo nie roznisz sie od

teope pisze:
bezmózgich kretynów

poza tym, jak walnalbys kamieniem, to myslisz ze bys kogos wychowal? predzej mialbys sliwe pod okiem, a na bank wezwana policje i sprawe o niszczenie mienia. To chyba nie jest dobry sposob [oczko]
Lepiej rzucic w atmosfere jakas trafna uwage :lol: lub pokazac jakis znak, informujacy o twojej dezaprobacie dla tego rodzaju zachowania :lol:

a ja i tak pewnie bym zawrocil, jesli bym musial [oczko] ale teraz przynajmniej wiem, ze nie wolno - czlowiek uczy sie cale zycie [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie można zawracać przy takim typie sygnalizacji,jest to tzw skrzyżowanie bezkolizyjne-tak mnie uczyła ponad 3 lata temu moja pani Instruktor ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No ja zawrocilem :oops: ale z zachowaniem szczególnej dozy ostrożności ( czyt. rozejrzalem się czy nie ma niebieskich) :lol: A do skretu w lewo i zawracania jest taki sygnalizator :Obrazek

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

voytas pisze:

teope pisze:
gdybym był na tym chodniku miał byś kamienia na aucie,

Przynajmniej dowiedzieliśmy się, czemu Voytas jeździ "Bełkotem" na codzień. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
zebda pisze:
Nie możem! Milion razy w różnych gazjetach stało o tym!
Do niedawna w Szczecinie na Krakowskiej przy Wydziale Humanistycznym był ten problem...kazdy olewal ten znak a Milicjoniery tylko sie czaili...

zebda, masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, czy liczyłeś na lizaka w nagrodę? W dodatku pieprzysz banialuki.

Czyli jak nie można zawracać to jak ja niby pieprze gupoty Me:how???
Nie liczylem na żadną nagrodę, popostu m.in. Gazeta "Koszerna" (czyt. Wyborcza) w swoich dodatkach milion razy już ten problem omawiala, a i tak w kolko on powraca! <br>Dodano po 7 minutach.:<br> Me:how a dodatkowo...jesli dobrze kojarze miejsce (przy budynku armijnym, karetka stoi przodem w kierunku stacji Shella) to koleś w rozwalonym aucie (passacie?) pojechal z lekka illegal...przeca jadac od miasta Wojska Polskiego na tym skrzyżowaniu można skręcać tylko w prawo i jechać prosto (czyt. jest zakaz skretu w lewo...skrecac w lewo mozna na kolejnym skrzyzowaniu w Traugutta) - a przynajmniej do niedawna tak bylo...no chyba że zle rozpoznalem miejsce, to przepraszam...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Czyli jak nie można zawracać to jak ja niby pieprze gupoty Me:how???

zebda, sorry, jeśli pojechałem za ostro, ale powiesiłem ankietę i prośbę o niekomentowanie do czasu, a ty wpadasz po trzech kwadransach z rozwiązaniem dobrym, ale nieprecyzyjnym.

zebda pisze:
Me:how a dodatkowo...jesli dobrze kojarze miejsce (przy budynku armijnym, karetka stoi przodem w kierunku stacji Shella) to koleś w rozwalonym aucie (passacie?) pojechal z lekka illegal...przeca jadac od miasta Wojska Polskiego na tym skrzyżowaniu można skręcać tylko w prawo i jechać prosto - a przynajmniej do niedawna tak bylo...no chyba że zle rozpoznalem miejsce, to przepraszam...

Tak, to to miejsce. Kierowca jadąc w kierunku Głębokiego próbował skręcić lub zawrócić, podczas gdy lewy pas idzie tylko na wprost. Tramwaj wjechał mu w bok na pełnej szybkości, przeciągnął przez całe skrzyżowanie i jeszcze z 10 metrów, tak, że mu wszystkie opony pospadały. Zabrali faceta, bo dostał dyszlem tramwajowym mniej więcej w biodro. Na święta stracił auto i nie wiadomo co jeszcze, a ja 45 minut w korku.

witek-sec pisze:
A do skretu w lewo i zawracania jest taki sygnalizator :Obrazek

Między innymi taki.

Może być jeszcze najprostszy S-1, czyli same kolorowe lampy bez symboli (o ile nie ma znaku zakazu zawracania) lub tak jak napisał na początku Wojtyla: nieczynny S-3. Jak widać sposobów na oznakowanie tego samego skrzyżowania może być kilka, a efekt ten sam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00