MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 1:46 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

georem pisze:
właśnie obie te rzeczy daje Mercedes

No fakt, na pewno zestrojenie zawieszenia w MB jest zlotym srodkiem pomiedzy komfortem a dobra przyczepnoscia, jednak jak dla mnie W124 jest troche taka "kolyska" i przy wiekszych predkosciach (czyli takich ktore sa ustawowo zakazane w PL ;) ) potrafi sie zachowac troche nerwowo. Ja kosmicznych predkosci nie rozwijam i nie zamierzam, ale w tym wypadku chcialem byc po prostu bardziej obiektywny niz redaktor, bo na gorskich serpentynach chyba przyjemniej by mi sie jechalo w BMW. Ale pewnie i w tej kwestii, ilu uzytkownikow MB, tyle opinii.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cytuj:

Nie mam przyjemności jeździć BMW, ale jeżeli nie masz luzów w układzie kierowniczym i amory w świetnym stanie to Mercedes jest bardzo pewny na drodze i nigdy nie czułem strachu na zakrętach i właśnie w tym widzę przewagę Mercedesa nad BMW i AUDI. Akurat w PL ważniejszy jest komfort niż szybkie pokonywanie zakrętów, a właśnie obie te rzeczy daje Mercedes, niestety AUDI i BMW nie przewidziały że drogi mogą być niedoskonałe. [zlosnik]

Georem -przejdz sie jakism BMW.Niemozna porownywac 124 i E34.BMW ma przekłądnie listwową taką jak np Audi A8 [zlosnik] ...W tym wieku jakie sa 124 to wszystkie mają juz rozklapioną przekłądnie z luzem i gumowatym prowadzeniem a listwa to listwa-druga sprawa ze BMW zawsze miało nastawione -zawieszenie sportowo bardziej.Duzą role odgrywa tez lekkie zawieszenie(tylko 2 wahacze cieniutkie na strone)

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie mam przyjemności jeździć BMW, ale jeżeli nie masz luzów w układzie kierowniczym i amory w świetnym stanie to Mercedes jest bardzo pewny na drodze i nigdy nie czułem strachu na zakrętach i właśnie w tym widzę przewagę Mercedesa nad BMW i AUDI. Akurat w PL ważniejszy jest komfort niż szybkie pokonywanie zakrętów, a właśnie obie te rzeczy daje Mercedes, niestety AUDI i BMW nie przewidziały że drogi mogą być niedoskonałe. [zlosnik][/quote]

I tu się mylisz kolego! [zlosnik] [zlosnik] Skoro sam przyznałeś ze nie miałeś przyjemności jezdzić bmw to skąd teoria,że mercedes ma przewagę w pokonywaniu zakrętów?? Ja jezdzilem róznymi mercedesami,teraz jeżdze bmw E 34 i E 36.Jezeli porównać obie marki z tych samych lat produkcji to bmw wypada dużo,dużo lepiej! [zlosnik] Mniejsze spalanie,komfort taki sam,osiągi lepsze ;) Mercedes wchodząc w zakręty pływa niestety a bmw jest przyklejone do drogi!Wiem,ze za chwile niektórzy z was sie zdenerwują ;) i napiszą,ze nie mam racji,ale mam prośbę! Niech wypowiedzą się ci,którzy jeżdzili obiema markami!!
Pozdrawiam!

Octavia 1,9 tdi

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Georem -przejdz sie jakism BMW.

A po co? Ja niczego sobie nie musze udowadniać, jeżeli masz taką potrzebę to miłej zabawy. [cool] <br>Dodano po 7 minutach.:<br>
piotras pisze:
I tu się mylisz kolego! [zlosnik] [zlosnik]

Kolego a w czym? ;)

piotras pisze:
Skoro sam przyznałeś ze nie miałeś przyjemności jezdzić bmw to skąd teoria,że mercedes ma przewagę w pokonywaniu zakrętów??

A czytać Kolego potrafisz, czy powinieneś do podstawówki wrócić? [szalone] Gdzie to napisałem pokaż mi lub nie ciągnij dyskusji. 8)

piotras pisze:
Ja jezdzilem róznymi mercedesami,teraz jeżdze bmw E 34 i E 36.Jezeli porównać obie marki z tych samych lat produkcji to bmw wypada dużo,dużo lepiej! [zlosnik] Mniejsze spalanie,komfort taki sam,osiągi lepsze ;) Mercedes wchodząc w zakręty pływa niestety a bmw jest przyklejone do drogi!Wiem,ze za chwile niektórzy z was sie zdenerwują ;) i napiszą,ze nie mam racji,ale mam prośbę! Niech wypowiedzą się ci,którzy jeżdzili obiema markami!!
Pozdrawiam!

Tjak........
BMW wypada dużo duzo lepiej z drogi [zlosnik]
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Moje na przykład jest takie, ża A8 nawet do pięt nie dorasta Mercedesom w komforcie. I jeżeli przeczytasz ze zrozumieniem to co napisalem to mam nadzieję, że walniesz się w pierś i przeprosisz za nadinterpretację mojej wypowiedzi. [cool]

P.S. A jeździłeś Mercedesem w świetnym stanie o jakim pisałem czy raczej takim sobie, standardowym do aut w ofercie na naszym rynku? ;) I nalegam, jeżeli chcesz komentować Kolego moje wypowiedzi to czytaj ze zrozumieniem.........

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kolego Georem!!!

I kto tu czytać nie potrafi?? [zlosnik] [zlosnik]
Oto twoje słowa: nigdy nie czułem strachu na zakrętach i właśnie w tym widzę przewagę Mercedesa nad BMW i AUDI.
Widzę,że sam nie rozumiesz co napisałeś.Proponuję,żebyś wrócił do podstawówki ;)

]
MERCEDES 4 EVER pisze:
Georem -przejdz sie jakism BMW.

A po co? Ja niczego sobie nie musze udowadniać, jeżeli masz taką potrzebę to miłej zabawy. ( to też twoje słowa )

Właśnie po to masz się przejechać bmw,aby sobie udowodnić,ze bmw ma lepsze zawieszenie [zlosnik]
Skoro nie jeździłeś to nie powinieneś mieć zdania na ten temat [zlosnik]
I tyle! Bez obrazy ;)
Pozdrawiam!

BMW 318i E-36

W202 C180

Octavia 1,9 tdi

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

piotras pisze:
Kolego Georem!!!

I kto tu czytać nie potrafi?? [zlosnik] [zlosnik]
Oto twoje słowa: nigdy nie czułem strachu na zakrętach i właśnie w tym widzę przewagę Mercedesa nad BMW i AUDI.
Widzę,że sam nie rozumiesz co napisałeś.Proponuję,żebyś wrócił do podstawówki ;)

Właśnie po to masz się przejechać bmw,aby sobie udowodnić,ze bmw ma lepsze zawieszenie [zlosnik]
Skoro nie jeździłeś to nie powinieneś mieć zdania na ten temat [zlosnik]
I tyle! Bez obrazy ;)
Pozdrawiam!

Kolego (chcę zaznaczyć ża zacząłeś sam od takiej formy wypowiedzi, która potocznie w języku uważana jest za lekceważącą rozmówcę), prosiłem żebyś przeczytał całą moją wypowiedź i zrozumiał kontekst całości, a nie wyrwane ze zdania kilka słów. Pomogę Ci, chodzi w niej o to że: Mercedes jest bezpieczny (pewny) i wygodny i mnie to zadowala. Nie mam zamiaru zmieniać aut na gorsze marki i jazdy nimi tego nie zmienią. Jeździłem dawniej BMW na tyle żeby pamiętać, że zawieszenie tłucze tak samo jak w AUDI i to jest niedopuszczalne dla mnie. W aucie ma nic nie stukać i pukać, może to jednak Ty za mało jeździłeś Mercedesami żeby to docenić. A jeżeli chodzi o wygodę MERCEDES vs AUDI/BMW to jest przepaść i o tym nawet piszą na forach tych marek. Mam również proźbę: NIE przekonujcie mnie że jakieś auta są lepsze od Mercedesa bo Wam się nie uda. [zlosnik]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Worek dzięki za film ;) .Nie mam teraz turbo,ale z tego co widzę to chyba jeden z najlepszych programów jakie ta stacja mogła wyprodukować,duża w tym zasługa prowadzącego.Chociaż w klilku sprawach się pomylił,mówiąc o podsterowności bmw,chodziło o nadsterowność,nie wiem jak przy innych silnikach,ale przy moim była moc 108KM,drobna pomyłka,powinno być 109 ,ale ogólnie dobry program.A co do bmw to jeździłem kilkoma e36 i raz się przejechałem w202 i właśnie to sprawiło,że kupiłem gwiazde,więc coś w tym jest ;) .Ładne te w124,tylko pokrowce można było zdjąć ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To i ja sie podlacze...

...niezaprzeczalnym autem 124 jest komfort, ale niestety odkad siegnac pamiecia w motoryzacji jesli auto jest komfortowe to nie jest w stanie tak plynnie i bezpiecznie pokonywac zakretow, a to dlatego ze jego zawieszenie jest miekkie, przez co auto bardziej sie wychyla na zakretach (a zatem latwiej mu stracic przyczepnosc)...

...auto o twardszym zawieszeniu traci na komforcie kosztem wiekszej precyzji prowadzenia i bezpieczniejszemu pokonywaniu lukow...

...przeca gdyby bylo inaczej to auta sportowe (te prawdziwie sportowe) nie bylyby tak twarde jak taczka i z tak niskim zawieszeniem, wszyscy montowali by w autach miekkie sprezyny, ktore latwo uginac (patrz auta amerykanskie)...

..jezdzilem roznymi W124, w jednych bylo bardziej w innych mniej glosne zawieszenie, jezdzilem takimi ktorych stan nie pozostawial wiele do zyczenia...i przejechalem sie 525 z 91 roku gdzie zawieszenie to prawdziwy Top Zustand, prosto po serwisie, w aucie pol albo i wiecej zawieszenia bylo nowe...i naprawde nie mozna sie bylo przyczepic, a pewnosc prowadzenia duzo wieksza...i to wlasnie przez twardsze zawieszenie...mniejsze przechylanie sie w zakretach...BMW poprostu: "Radość z jazdy", a nie z cruisingu jak w MB...

Mercedes ma wiele plusów, nie zapominajmy jednak o tym aby te plusy nie przeslanialy nam minusów.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior

piotras,Georem......
mam kawałek udeptanej ziemi, a w niej sztachetki,cepy,kije,kamienie........
zapraszam.oszczędzę na utwardzaniu:)
najlepszy jest Bentley i Rolls Royce.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
BMW prowadzi się pewniej od tapczanowatych mercedesów, ale to wiadomo dla zwykłych ludzi.
Dla kogos kto całe życie jeździł tylko MB i ma na stanie kilka sztuk, żadne BMW nie będzie lepsze, to taka ślepa wiara , bądź przyzwyczajenie.

Sam gdybym miał wybierać miedzy e-34 a W-124 to wybrałbym to pierwsze.

Prowadziłem bmw, kilka różnych modeli z różnych lat, jak również kilka mercedesów, i bmw wypada o wiele lepiej pod względem pewności prowadzenia w zakretach jak równiez na prostej drodze.

Wada mercedesa jest mało precyzyjny układ kierowniczy, po przesiadce do bmw od razu rzuca się to w oczy.
Moza napisac wiele stron które auta sa lepsze, dla mnie w prowadzeniu i dynamice bmw.
Mercedes to mercedes, ale ma tez wady, obojetnie jaki model.
Teraz mam w-123, zastanawiałem się nad e-30, ale wybrałem beczkę , tylko za swój styl.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3047373
To chyba ja jakis dziwny jestem, jezdzilem 126SEC teraz 124CE Sportline, w tych samochodach zakrety pokonuje bezpieczne, nie odczuwam zadnego strachu, wszytko jest tak jak powinno byc.
Bmw dla mnie bylo zawsze podsterowne, uwazam ze sa to zle wywazone samochody, gdzie na kazdym zakrecie trzeba myslec nad gazem, tylna osia. Dlaczego to bmw duzo latwiej zrywa przyczepnosc, dlaczego w amatorskich zawodach driftu jakos nie widac Mercedesow.
Moze jestem stroniczy, ale dla mnie Bmw, ani dobrze sie nie prowadzi, napewno nie jest ekonomiczne i napewno nie jest tansze w utrzymaniu. Dla mnie same plusy dla Mercedesa i w pelni popieram Georema.

Mercedes C140 500CL '96
Mercedes W124 300CE '87 - Sprzedam niestety
Toyota Land Cruiser HDJ100 '00

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Co do driftu to fakt, jeśli ktoś wie, kim jest obebo i widział jak jeździła jego 190 na tle beemek, to będzie wiedział, o co mi chodzi. W poznaniu na toyo drift miałem wrażenie, że mercedes za każdym razie po wprowadzeniu go w poślizg chce uratować swojego kierowce i za wszelką cenę wrócić do normalnego przyczepnego stylu jazdy.

Kto wrzuci filmik na rapidshare, albo youtube? Wiele osób byłoby wdzięcznych :-)

pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

gelanda pisze:
teraz 124CE Sportline

Zawieszenie Sportline to calkiem inna bajka..

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Jak ktos ma jeszcze potrzebe sciagnac plik z programem to jest on dostepny w emulu pod nazwa tvnturbomerc.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A moze BMW dla tego jest duzo bardziej popularne bo z mniejszych pojemnosci ma wiecej koni i ma charakterystyke silnika mniej ospala od MB...

...no i wiekszosc silnikow elegancko chodzi z gazem co dla wszelkiej masci "tunerow" i "sportowcow" w Polsce ma niebagatelne znaczenie...i jeszcze dodatkowo wizerunek auta...Jak driftowac w MB bedac ubranym w marynarke wkrate i kapelusik (czyli jak typische Mercedes faher)... ;) [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00