MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Myślę, że to wszystko, to naturalny proces. Ludzie ograniczają swoją aktywność na forum do przeglądania ciekawych tematów. Inicjatywę przejmują młodsi stażem. Jeśli forum jest zupełnie otwarte i ktoś zdecydował, że nie ma moderowania, to tylko od nich zależy jaki będzie jego poziom. Nie mi to oceniać, jestem tylko zwyłym użytkownikiem, ale zgadzam się, że było tu lepiej kiedy był ktoś, kto mógł i komu się chciało.

Tytuł:
wiarus senior

forum to w sumie "miejsce spotkan" roznych grup spolecznych i ciezko jest utrzymac ogolna kultura bycia na poziomie bardzo wysokim. zawsze sie znada jakies niemile i uszczypliwe odzywki,podcinanie nogi czy "wbijanie gwozdzia w plecy" [zlosnik] jak to w zyciu codziennym zazwyczaj bywa.Forum to nie katecheza.
mi osobiscie przyszkadza tylko, ze niektore posty schodza na inne tematy niz to bylo w zamierzeniu zalozciela danego watku oraz wiele blednych i falszywach info i danych, co sie niestety czesto zdarza. tak ze jak ktos czegos nei wie albo nie jest pewny powiennien sie powstrzymac od komantarza.
co do ortografi to coz!nie kazdy jest Miodkiem i moge czasami przelknac ta gorzka pigulke w posztaci czytania jednego zdania z 5 bledami.[zlosnikz]
ale mi sie ogolnie podoba :P i tym samym pozdrawiam wszystkich uzytkownikow.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Rozwiązanie są 3
- ostre czesanie przez moderatorów i wszelkie tematy w których obraża się ludzi i próbuje uszczuplić z godności- kasować do skutku aż się nauczy Wiara kultury , a także usuwania bzdurnych wątków w stylu - Dziś na obiad zupa pomidorowa - za każdym razem każąca ręka moda rzuca z nieba ostrzeżeniem no i skupienie się na bardziej merytorycznych tematach.

- wynajęcie kolegi S....wraz z bratem i 2 kumplami żeby jeździł po Polsce za składkową kasę i rozwalał łuki brwiowe za błędy ortograficzne , dysleksję , obrażanie itp

- palenie na stosie po 2 ostrzeżeniu

jestem potrzykroc za ;) [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

a i pamietajcie ! uzywanie srodkow chemicznych dowewnetrznie w tym takze THC powoduje trwale uszkodzenie mozgu ;) [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
mojojojo13 pisze:
palenie na stosie po 2 ostrzeżeniu

Na forum pereferujemy podróże kosmiczne :D ja specjalizuje się w kompletowaniu załóg do kolejnych misji :D.

Co do moderatorów ostatnio coś oni nam lekko chyba podupadli na zdrowiu :( albo mają mało czasu :(.

Forum istnieje już dobre 6 lat i bywają jak to w przyrodzie okresy lepsze i gorsze.

Pozdrawiam
I życze miłego forumowania oraz podnoszenia jakości forum wasz Admin.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To może ja dorzucę swoje trzy grosze. Jestem na forum od niedawna i Mercedesa też mam od niedawna, więc może napiszę jak ja to widzę.

Jak kupowałem auto, to wiedziałem że mogę na to przeznaczyć ok 5000, czyli niewiele, ale jednak coś już można było za to kupić. Wybór padł na beczkę. Dlaczego? Po pierwsze dlatego że to auto po prostu bardzo mi się podoba i w jakiś sposób mi...hmm...imponuje. Drugim powodem było istnienie właśnie tego forum. Jak jeszcze jeździłem Capricem, to przeglądałem je sobie co jakiś czas i naprawdę byłem pod wielkim wrażeniem ilości wiedzy jaka jest tu zawarta, jego poziomu i panującej tu atmosfery no i przede wszystkim tego jak łatwo można otrzymać pomoc z jakimkolwiek problemem jaki trapi nasz samochód.
Bardzo zauważalną różnicą w porównaniu z forum aut amerykańskich, na którym również się od czasu do czasu udzielam jest właśnie ta ilość wiedzy, która już tutaj jest i którą można zdobyć. Na każde pytanie pada bardzo szybko przynajmniej jedna konstruktywna odpowiedź, a nie teoretyzowanie i wymądrzanie się. Uważam, że tak jest wciąż, pod warunkiem że pyta się mądrze.
Wcale się nie dziwię, że "starym wyjadaczom" nie chce się po raz czternasty udzielać odpowiedzi na to samo pytanie. Oczywiście części osób nawet nie przyjdzie do głowy użycie wyszukiwarki, tylko od razu, bez żadnego dzieńdobry wyskakują z dziesięcioma pytaniami i takich na pewno trzeba piętnować. Natomiast np ja, zanim zadam jakiekolwiek pytanie, używam wyszukiwarki. I tu pojawia się problem, bo ta nie działa tak jak powinna, tzn. np. nie znajduje załych fraz wpisywanych w cudzysłowie, tylko podaje tematy, w których pojawiło się którekolwiek z wpisanych słów. A to bardzo utrudnia sensowne korzystanie z tak wielkiego zasobu wiedzy, jaki oferuje to forum. No i jeszcze jedna uwaga oda mnie. I jeszcze jedna uwaga ode mnie. Jeżeli ktoś, twierdząc że użył wyszukiwarki i nie znalazł nic (niby z jakiego powodu miałby kłamać ;) ), zadaje jakieś pytanie, a ktoś inny podaje mu linka do wątku który znalazł, to mógłby już powstrzymać się od komentarzy typu: "naucz się korzystać z wyszukiwarki" itp., bo one są zupełnie niepotrzebne, do niczego nie prowadzą i tylko psują atmosferę. Jeżeli już chciało Ci się poszukać, znalazłeś, wkleiłeś linka, to po co robisz takie uwagi? Dla mnie bez sensu.

Drugi poważny problem to wg mnie mizerna aktywność moderatorów. Kiedyś, przeglądając tematy, naprawe było widać ich obecność. Kiedy ktoś łamał zasady forum, albo zupełnie zbaczał z tematu, zwracali uwagę delikwentowi i robili to wg mnie mądrze, bez nadużywania władzy ;)
Teraz wygląda to tak że zakładany jest (wg mnie bardzo ważny i potrzebny) wątek o parkowaniu na miejscach przeznaczonych dla niepełnosprawnych, a na czwartej stronie toczy się w najlepsze aburdalna dyskusja na temat dysleksji. Dorośli, poważni i inteligentni faceci, a dyskutują na poziomie jakichś 15-letnich forumowych mądrali.
Ludzie, po prostu ręce opadają.

Moja propozycja jest taka, żeby podzielić moderowanie forum na kilka osób. Niech każdy dział będzie miał powiedzmy dwóch, trzech moderatorów (w zależności od jego obszerności i popularności), którzy będą się "opiekować" tylko nim. W końcu dużo łatwiej jest dwa, trzy razy dziennie zajrzeć do "swojego" działu i skontrolować co się w nim dzieje niż ogarniać całe forum. Warunek jest jeden; moderatorami powinni być aktywni użytkownicy forum i tacy którzy wykazują na nim rozsądek. Uważam że w ten sposób nasze forum może naprawdę dobrze działać.
To tyle co miałem do powiedzenia,
Howgh.
8)

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

fullsize pisze:
Jeżeli ktoś, twierdząc że użył wyszukiwarki i nie znalazł nic (niby z jakiego powodu miałby kłamać ), zadaje jakieś pytanie, a ktoś inny podaje mu linka do wątku który znalazł, to mógłby już powstrzymać się od komentarzy typu: "naucz się korzystać z wyszukiwarki" itp., bo one są zupełnie niepotrzebne, do niczego nie prowadzą i tylko psują atmosferę. Jeżeli już chciało Ci się poszukać, znalazłeś, wkleiłeś linka, to po co robisz takie uwagi? Dla mnie bez sensu.

No i tu się z Tobą nie zgodzę. Osobiście miałem taką sytuację. Szukałem, szukałem i znaleźć nie mogłem. Zapytałem. Dostałem link do tematu i kąśliwą uwagę. Zawstydziłem się i poświęciłem trochę czasu na dowiedzenie się dla czego moje szukanie nie przyniosło efektu. To ma sens, bo gdyby nie było tych uwag, to wiele osób zamiast użyć wyszukiwarki, zadałoby pytanie i oczekiwałoby na to, że ktoś poszuka i wstawi link. takie pójście na łatwiznę. Jednak używajmy tych uwag z rozwagą, bo jeśli ktoś pisze, że szukał, to w tym momencie faktycznie należałoby napisać jakąś wskazówkę dotyczącą korzystania z szukajki. W końcu co jakiś czas dołącza do nas ktoś nowy i można by było się z Nim podzielić naszą wiedzą: "jak działa wyszukiwarka na naszym forum".

Co do aktywności moderatorów - zgadzam się w całej rozciągłości. I tu apel do admina: Zadziałaj coś w tym temacie.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Masz rację, uwagi są potrzebne, ale jeśli chodzi "kąśliwość" to uważam że już niekoniecznie. Ty czy ja potraktujemy taką, nawet kąśliwą, uwagę z pokorą i postaramy się na przyszłość poprawić, ale inni już nie zwrócą uwagi na treść, tylko na formę i tylko się zaperzą, a stąd do niepotrzebnej sprzeczki już droga krótka. Dlatego uważam że dla dobra wszystkich trzeba zwracać uwagę nie tylko na treść, ale i na formę. I to zwłaszcza jak się komuś zwraca uwagę. Przecież jak "w realu" ;)zwracamy komuś w sposób normalny uwagę, to prubujemy to zrobić grzecznie, tak żeby do odbiorcy dotrło, o co nam chodzi ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Najwazniejsze ze forum "zyje" i cos sie dzieje . Wiadomo ze jak i w zyciu , na drodze , w pracy ; tak i na forum jakies buractwo zawsze sie znajdzie. "Jest temat do dyskusji , nie zawsze na temat dyskusji " [zlosnik] Forum jest darmowe , wiec za duzo nie wymagajmy , bo admin sie wkurzy wyjmie wtyczke z serwera i ... Milego forumowania.
P.S. Jak ktos juz wczesniej wspomnial , jesienna aura nie sprzyja nastrojom i moze stad to cale forumowe "napiecie",poza tym slowo pisane kazdy inaczej odbiera i interpretuje.
A postulaty postulatami , jak ktos jest burakiem to i tak ma je w d...e i bedzie dalej "czarna owca" nie tylko na tym forum :lol:

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
witek-sec pisze:
Forum jest darmowe , wiec za duzo nie wymagajmy , bo admin sie wkurzy wyjmie wtyczke z serwera i ... Milego forumowania

Wyjasniając.

Forum jest własnością Stowarzyszenia MB/8 Club Poland i serwer na którym stoi utrzymywane jest ze składek klubowiczy. Więc to oni pozwalają innym korzystać z tego forum :) Admin tylko zarządza sprawami technicznymi :).

Pozdrawiam
Administrator Kuli Ziemskiej ;)

Tytuł:
wiarus junior

MacKuz pisze:
(...)
Pozdrawiam
Administrator Kuli Ziemskiej ;)

His Master's Voice....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Wyjasniając.

Dziekuje za wyjasnienie .

leopold pisze:
His Master's Voice....

Zaraz drogi Leopoldzie ktos "zyczliwy" sie doczepi ,ze byc moze lamiesz ustawe o jezyku polskim
[zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

leopold pisze:
His Master's Voice....

przepraszam Leopold JAKI to pisze, bo zawsze jest przecież jakiś leopold i tego zmieniać nie wolno ;)

Tytuł:
wiarus junior

Sokol pisze:
leopold pisze:
His Master's Voice....

przepraszam Leopold JAKI to pisze, bo zawsze jest przecież jakiś leopold i tego zmieniać nie wolno ;)

a w dodatku:
Witek-sec pisze:
Zaraz drogi Leopoldzie ktos "zyczliwy" sie doczepi ,ze byc moze lamiesz ustawe o jezyku polskim

Wahałem się pomiędzy "zasłuchany" a "przygłuchawy", ale... ugryzłem się w język :)
Pozdrawia spolegliwy Leopold

PS. Acha! Tym razem nie użyłem żadnego słowa podpadajacego pod ustawę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Naspuszczalem sie w tym temacie w ktoryms poprzednim watku, wiec nie bede Was drodzy Koledzy umoralniac. Reasumujac, zbijajac w kupe, czy tez innymi slowy wyciagajac z powyzszych zazalen wnioski, chodzi o to, zeby nam wszystkim na tym Forum zylo sie ze soba dobrze. A wiec, jesli buraczymy - nie jest fajnie, jesli przeklinamy w nadmiarze - tez nie jest fajnie, jesli robimy kasliwe uwagi, obrazamy, wytykamy potkniecia, zajakniecia - tez nie jest fajnie.
Nie zachowujcie sie jak dzieci zlapane na kradziezy cukierków, wpierajace zyda chorobe, ze je tylko glaszcze. Skoro wielu z nas (Forumowiczów) zauwaza, a moze juz duzo wczesniej zauwazylo, ze poziom Forum spada do poziomu żenującego, to znaczy ze powinnismy sie czasem zastanowic troche nad soba i nad tym, co chcemy napisac. Czy przypadkiem to co piszemy nie spowoduje u kogos wypiekow/wymiotow/wysypki/hiv-a (*niepotrzebne skreslic).
Dobra, zostawiam miejsce dla madrzejszych od siebie. Mialem nie moralizowac, a wychodze na takiego co jezdzi po drogach mercedesem i wie wszystko lepiej :-) ...
Pozdrawiam serdecznie!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Borys pisze:
Czy przypadkiem to co piszemy nie spowoduje u kogos wypiekow/wymiotow/wysypki/hiv-a (*niepotrzebne skreslic).

Cholera, pomazałem sobie przez Ciebie monitor i nie mogę teraz tego zmyć!
;) [zlosnik]

A tak poza tym, to dobrze prawisz, mi w moim poście m. in. o to właśnie chodziło.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00