To może ja dorzucę swoje trzy grosze. Jestem na forum od niedawna i Mercedesa też mam od niedawna, więc może napiszę jak ja to widzę.
Jak kupowałem auto, to wiedziałem że mogę na to przeznaczyć ok 5000, czyli niewiele, ale jednak coś już można było za to kupić. Wybór padł na beczkę. Dlaczego? Po pierwsze dlatego że to auto po prostu bardzo mi się podoba i w jakiś sposób mi...hmm...imponuje. Drugim powodem było istnienie właśnie tego forum. Jak jeszcze jeździłem Capricem, to przeglądałem je sobie co jakiś czas i naprawdę byłem pod wielkim wrażeniem ilości wiedzy jaka jest tu zawarta, jego poziomu i panującej tu atmosfery no i przede wszystkim tego jak łatwo można otrzymać pomoc z jakimkolwiek problemem jaki trapi nasz samochód.
Bardzo zauważalną różnicą w porównaniu z forum aut amerykańskich, na którym również się od czasu do czasu udzielam jest właśnie ta ilość wiedzy, która już tutaj jest i którą można zdobyć. Na każde pytanie pada bardzo szybko przynajmniej jedna konstruktywna odpowiedź, a nie teoretyzowanie i wymądrzanie się. Uważam, że tak jest wciąż, pod warunkiem że pyta się
mądrze.
Wcale się nie dziwię, że "starym wyjadaczom" nie chce się po raz czternasty udzielać odpowiedzi na to samo pytanie. Oczywiście części osób nawet nie przyjdzie do głowy użycie wyszukiwarki, tylko od razu, bez żadnego dzieńdobry wyskakują z dziesięcioma pytaniami i takich na pewno trzeba piętnować. Natomiast np ja, zanim zadam jakiekolwiek pytanie, używam wyszukiwarki. I tu pojawia się problem, bo ta nie działa tak jak powinna, tzn. np. nie znajduje załych fraz wpisywanych w cudzysłowie, tylko podaje tematy, w których pojawiło się
którekolwiek z wpisanych słów. A to bardzo utrudnia sensowne korzystanie z tak wielkiego zasobu wiedzy, jaki oferuje to forum. No i jeszcze jedna uwaga oda mnie. I jeszcze jedna uwaga ode mnie. Jeżeli ktoś, twierdząc że użył wyszukiwarki i nie znalazł nic (niby z jakiego powodu miałby kłamać

), zadaje jakieś pytanie, a ktoś inny podaje mu linka do wątku który znalazł, to mógłby już powstrzymać się od komentarzy typu: "naucz się korzystać z wyszukiwarki" itp., bo one są zupełnie niepotrzebne, do niczego nie prowadzą i tylko psują atmosferę. Jeżeli już chciało Ci się poszukać, znalazłeś, wkleiłeś linka, to po co robisz takie uwagi? Dla mnie bez sensu.
Drugi poważny problem to wg mnie mizerna aktywność moderatorów. Kiedyś, przeglądając tematy, naprawe było widać ich obecność. Kiedy ktoś łamał zasady forum, albo zupełnie zbaczał z tematu, zwracali uwagę delikwentowi i robili to wg mnie mądrze, bez nadużywania władzy
Teraz wygląda to tak że zakładany jest (wg mnie bardzo ważny i potrzebny) wątek o parkowaniu na miejscach przeznaczonych dla niepełnosprawnych, a na czwartej stronie toczy się w najlepsze aburdalna dyskusja na temat dysleksji. Dorośli, poważni i inteligentni faceci, a dyskutują na poziomie jakichś 15-letnich forumowych mądrali.
Ludzie, po prostu ręce opadają.
Moja propozycja jest taka, żeby podzielić moderowanie forum na kilka osób. Niech każdy dział będzie miał powiedzmy dwóch, trzech moderatorów (w zależności od jego obszerności i popularności), którzy będą się "opiekować" tylko nim. W końcu dużo łatwiej jest dwa, trzy razy dziennie zajrzeć do "swojego" działu i skontrolować co się w nim dzieje niż ogarniać całe forum. Warunek jest jeden; moderatorami powinni być
aktywni użytkownicy forum i tacy którzy wykazują na nim
rozsądek. Uważam że w ten sposób nasze forum może naprawdę dobrze działać.
To tyle co miałem do powiedzenia,
Howgh.