MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 192 93 94 95 96111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Temperatura raczej nie ma tutaj zwiazku z paliwem. Przyczyna musi tkwic gdzie indziej. Przy tej temperaturze powinien juz dawno zadzialac termostat i otworzyc duzy obieg.
Z olejem roslinnym to tylko zbieg okolicznosci.

Roslinny ? Do pelna prosze !

www.ekoforum.pl

Tytuł:
swój chłop

Jako entuzjasta paliw alternatywnych i zatwardzialy przeciwnik koncernów
paliwowych,zwracam się do szanownego grona o informacje na temat cen i dostepnosci wymienionego asortymentu.Nadmieniam iz za tydzien zjeżdżam do kraju na zaslużoony wypoczynek i taka informacja w sposób znaczący przyczyni się do dalszej skuteczniejszej walki z imperialistycznymi zakusami firm paliwowych.Z góry dziekuję za pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku

Tytuł:
nowy

SoYeR pisze:
witam..
zaraz po starcie, bardzo szybko silnik nagrzewa się do ponad 100 stopni (jakieś 2mm poniżej 120)...
kwestia paliwa? czy to raczej normalne objawy? a może coś przegapiłem... :-? :roll:

Z termostatem jest proste rozwiązanie - gdy temperatura skoczy do ponad 100, należy włączyć ogrzewanie na maxa, Wtedy nie ma możliwości żeby strzałka przekroczyła granicę 100 stopni. W lecie sprawia to trochę niedogodności, bo moim zdaniem beznadziejnie podróżuje się w lecie w upał przy włączonym ogrzewaniu, ale cóż...
Drugim rozwiązaniem i chyba najlepszym jest poprostu usunięcie termostatu, tylko nie wiem co się będzie działo w zimie.

Ja osobiście swoją beczką jeżdżę na posmażalniczym oleju rzepakowym i nie narzekam. Nie zauważyłem specjalnie spadku mocy, ale to chyba zależy od każdego silnika indywidualnie. Jak ktoś nie jest przekonany, to powninien poprostu dolewać do baku coraz większe proporcje oleju do ropy i obserwować zachowanie samochodu. Trzeba tylko co jakiś czas należy oczyszczać filtr, a rzepak przed wlaniem do baku dobrze przefiltrować, ON dolewam mniej więcej 40%, ale chyba nie ma tu żadnej reguły. Ostanio jechałem nawet na 100% rzepaku i nie zauważyłem różnicy. Ale w zimę wiadomo - zwykła ropa.
Jednak ostatnio miałem problem, gdy zatrzymała mnie Straż Miejska. Panowie zapytali się jakie paliwo leję, coś tam naściemniałem, ale i tak sami wydedukowali, że "śmierdzi niemiłosiernie frytkami", pogrozili że policja wlepiłaby mi mandat i musiałbym jeszcze wyrównać akcyzę.
Wniosek z tego jest taki, że wokół oleju roślinnego rozpętała się na tyle duża dyskusja, że na to paliwo uczuleni są wszyscy i niestety trzeba uważać, bo niby można zaoszczędzić, ale pojawia się ryzyko.

Tak sobie jeszcze pomyślałem, że może jakimś połowicznym rozwiązanie byłoby wyeliminowanie zapachu spalonego oleju. Ciekaw jestem czy są jakieśfiltry spalin, albo może jakiś dodatek zapachowy do oleju :)

Tytuł:
wiarus senior

Primon pisze:
SoYeR pisze:
witam..
zaraz po starcie, bardzo szybko silnik nagrzewa się do ponad 100 stopni (jakieś 2mm poniżej 120)...
kwestia paliwa? czy to raczej normalne objawy? a może coś przegapiłem... :-? :roll:

Z termostatem jest proste rozwiązanie - gdy temperatura skoczy do ponad 100, należy włączyć ogrzewanie na maxa, Wtedy nie ma możliwości żeby strzałka przekroczyła granicę 100 stopni. W lecie sprawia to trochę niedogodności, bo moim zdaniem beznadziejnie podróżuje się w lecie w upał przy włączonym ogrzewaniu, ale cóż...
Drugim rozwiązaniem i chyba najlepszym jest poprostu usunięcie termostatu, tylko nie wiem co się będzie działo w zimie.[rz/quote]

Może wpadnie ktoś na pomysł ( dla aut , które grzeją się ) by w lecie to rozgrzane powietrze kierować poza auto a nie do kabiny ?
Może jakiś przełącznik i rodzielacz ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Primon pisze:
tylko nie wiem co się będzie działo w zimie.

Jak ostra zima, to pomyślisz, że się strzałka zablokowała na "0" [zlosnik]
Primon pisze:
Tak sobie jeszcze pomyślałem, że może jakimś połowicznym rozwiązanie byłoby wyeliminowanie zapachu spalonego oleju. Ciekaw jestem czy są jakieśfiltry spalin, albo może jakiś dodatek zapachowy do oleju

Kilka stron wcześniej, ktoś pisał, że odpowiednie (inne niż do ON)ustawienie pompy wtryskowej rozwiązuje w dużej mierze ten problem. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
Wika pisze:
Może wpadnie ktoś na pomysł ( dla aut , które grzeją się ) by w lecie to rozgrzane powietrze kierować poza auto a nie do kabiny ?
Może jakiś przełącznik i rodzielacz ?

A czemu by nie wymienić termostatu? Czy to jest jakiś problem, że szukacie innych rozwiązań?

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Primon pisze:
SoYeR pisze:
witam..

Drugim rozwiązaniem i chyba najlepszym jest poprostu usunięcie termostatu, tylko nie wiem co się będzie działo w zimie.

Ja osobiście swoją beczką jeżdżę na posmażalniczym oleju rzepakowym i nie narzekam. Nie zauważyłem specjalnie spadku mocy, ale to chyba zależy od każdego silnika indywidualnie. Jak ktoś nie jest przekonany, to powninien poprostu dolewać do baku coraz większe proporcje oleju do ropy i obserwować zachowanie samochodu. Trzeba tylko co jakiś czas należy oczyszczać filtr, a rzepak przed wlaniem do baku dobrze przefiltrować, ON dolewam mniej więcej 40%, ale chyba nie ma tu żadnej reguły. Ostanio jechałem nawet na 100% rzepaku i nie zauważyłem różnicy. Ale w zimę wiadomo - zwykła ropa.
Jednak ostatnio miałem problem, gdy zatrzymała mnie Straż Miejska. Panowie zapytali się jakie paliwo leję, coś tam naściemniałem, ale i tak sami wydedukowali, że "śmierdzi niemiłosiernie frytkami", pogrozili że policja wlepiłaby mi mandat i musiałbym jeszcze wyrównać akcyzę.
Wniosek z tego jest taki, że wokół oleju roślinnego rozpętała się na tyle duża dyskusja, że na to paliwo uczuleni są wszyscy i niestety trzeba uważać, bo niby można zaoszczędzić, ale pojawia się ryzyko.

Tak sobie jeszcze pomyślałem, że może jakimś połowicznym rozwiązanie byłoby wyeliminowanie zapachu spalonego oleju. Ciekaw jestem czy są jakieśfiltry spalin, albo może jakiś dodatek zapachowy do oleju :)

Halo,
jedynym i najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia zapachu OR jest jego podgrzewanie i to do okolo 80°C.
Nawet dolewanie minimalnej ilosci OR do ON powoduje specyficzny zapach.

www.ekoforum.pl

Tytuł:
wiarus senior

chwilowo nie posiadam rzepakowozu a mój dostawca płacze że nie ma co robić z olejem, więc jak ktoś jest zainteresowany to podam namiar. olej posmażalniany ale klarowny 80% da się zlać bez filtrowania. cena 1zł/litr w tej chwili do odbioru ponad 200 litrów

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
chwilowo nie posiadam rzepakowozu a mój dostawca płacze że nie ma co robić z olejem, więc jak ktoś jest zainteresowany to podam namiar. olej posmażalniany ale klarowny 80% da się zlać bez filtrowania. cena 1zł/litr w tej chwili do odbioru ponad 200 litrów

Szkoda ze to nie na slasku bo bylbym stalym odbiorca jak jestem w Polsce :( :( :(

www.ekoforum.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli znacie kogoś z dolnego śląska - kogoś ze wsi, wszystko jedno ... posiadającego lekki nadmiar OR, to ja się piszę :)

Honda VT 1100 SHADOW
Ex: MB W123 300 d '79
Ex: BMW E32 735i '87
Ex: Honda VF 750 F

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bylbym wdzieczny jak bys sie ze mna podzielil jak jade na Slask. [zlosnikz] Przejezdzam tamtedy trzy do czterech razy do roku.

www.ekoforum.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja to bym się podzielił bez problemu, ale najpierw muszę się do tego źródełka dostać ;)

BMW E32 750iA '91 magia V12 8)

Ford Fiesta 1.3 [LPG] (do pracy)

Honda VT 1100 SHADOW

Tytuł:
swój chłop

sprzedam 200 kg frytury palmowej posmarzalniczej to jest 200 litrow 1,5 za litr ewentualnie mnoge ja przefiltrowac w tedy po 1,8 po wymieszaniu pol na pol z olejem napedowym daje rade jesli ma ktos podgrzewany filtr i podgrzewacz.
mail peep@poczta.fm

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bart_no_one pisze:
sprzedam 200 kg frytury palmowej posmarzalniczej to jest 200 litrow 1,5 za litr ewentualnie mnoge ja przefiltrowac w tedy po 1,8 po wymieszaniu pol na pol z olejem napedowym daje rade jesli ma ktos podgrzewany filtr i podgrzewacz.
mail peep@poczta.fm

A skąd jesteś - bo ja bym był zainteresowany.

BMW E32 750iA '91 magia V12 8)

Ford Fiesta 1.3 [LPG] (do pracy)

Honda VT 1100 SHADOW

Tytuł:
swój chłop

wroclaw odbior ze strzegomia lub Katow wroclawskich

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
bart_no_one
Ostrzeżeń: 2

~swój chłop

Wysłany: Wto Lis 06, 2007 12:05 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

wroclaw odbior ze strzegomia lub Katow wroclawskich

Powrót do góry

Ale plama spokOj = spokOjnie
To tylko taka uwaga ze strony " volksdeutscha ".
Powodzenia w nauce.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 192 93 94 95 96111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00