MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam.
Panie, Panowie... Chciałbym z tego miejsca zaprosić wszystkich do propagowania niezajmowania niepełnosprawnym miejsc dla nich przeznaczonych, a jednocześnie zastanowienie się nad tym, co możemy zrobić, aby inni też zaczęli zwracać na to uwagę.

Jakiś czas temu podjechałem na basen. Tam tuż przy wejściu - 2 koperty z "facetem z kołem na plecach" zajęte przez 3 samochody. Na żadnym z nich nie było żadnego oznaczenia, że należy do inwalidy. A przecież na basen często przyjeżdżają ludzie mający ograniczenia ruchowe, właśnie na rehabilitacje i okazuje się, że muszą zaparkować 100, czy 200 metrów od wejścia i pokonać ten odcinek pieszo, co często jest dla Nich sporym wyzwaniem. Trafiłem na moment, kiedy wychodził jeden z właścicieli tych trzech w/w aut. Nie wyglądał, jakby Mu chodzenie sprawiało jakiś problem. Był z dzieckiem. Podszedłem do Niego i wprost zapytałem Go, czemu zaparkował na tym miejscu, skoro nie ma problemów z chodzeniem. Oczywiście dostało mi się na garba, ale mam nadzieję, że zrobiłem Mu taki wstyd przy dziecku, że więcej nie zaparkuje w takim miejscu. Nadmienię, że sam jestem inwalidą i mam uprawnienia do korzystania z tych miejsc, lecz moje schorzenie nie dotyczy nóg, więc nie czuję się uprawniony do tego, mimo posiadania odpowiednich dokumentów. Dziś (o dziwo) oba te miejsca były wolne, ale tylko one. Zaparkowałem na parkingu oddalonym o jakieś 200 m.
Temu facetowi akurat powiedziałem kilka słów, jednak dziś, podjechałem pod TESCO i tam zobaczyłem, jak taki właśnie bezkarki burak podjechał najbliżej jak się da pod wejście i zaparkował skosem, zajmując 2 miejsca parkingowe, przeznaczone dla niepełnosprawnych, które są przecież bardzo szerokie, więc trudno jest zająć 2 na raz [szalone] Do Niego nie odważyłem się podejść. Na pewno dostałbym po łbie.
Spróbujmy tu wymyślić jakiś sposób na tych inwalidów mózgowych. I oczywiście proszę Was o włączenie się do akcji uświadamiania.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bartek, masz swieta racje!!! Tez mnie skreca kiedy widze pelnosprytnego kierowce parkujacego auto na miejscu dla niepelnosprytnych. Na szczescie sa miejsca, gdzie praktycznie zawsze widze te miejsca wolne (Castorama Wroclaw Bielany, Carrefour Wroclaw), ale wydaje mi sie ze spora zasluga tego stanu rzeczy jest ochrona, ktora dba o porzadek na parkingu.
Smutne jest to, ze wiekszosci pelnosprawnych sprawa nie obchodzi w ogole, w przypadku zwrocenia uwagi conajwyzej wzrusza ramionami i pojada dalej. Wyglada mi to na walke z wiatrakami. A przeciez nikt nie moze byc pewien, ze za jakis czas nie dalaczy do grona inwalidow i bedzie mu taka pomoc w postaci wolnego parkingu potrzebna. Tyle sie mowi o budowaniu tolerancji dla gejow, lesbijek, zydow, czarnoskorych czy innych dyskryminowanych "nacji", a zapomina sie o bliznich, ktorzy mieli po prostu w zyciu pecha. I o ile czasem nie jest im latwo pomoc, to banalna sprawa jest im po prostu nie przeszkadzac.

Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja inwalidą nie jestem, ale Mam w samochodzie legitymację inwalidzką moich dziadków, która uprawnia do parkowania na tych miejscach. Gdy przyjeżdżam na zakupy czy pod ośrodek zdrowia itd z babcią lub po babcie to zawsze na nich staję. Gdy jadę z babcią (której muszę pomóc wysiąść z mojego niskiego auta (230CE)) to nie ma problemów, ale gdy przyjeżdżam po nią, to często się ktoś przypiernicza i muszę mu tłumaczyć dlaczego tak staję. Gdy jadę sam, to staję na maksymalnie oddalonych miejscach. Dlaczego? Bo nie licząc miejsc inwalidzkich wszystkie miejsca na wielkich parkingach są wąskie, a ja nie lubię jak mi ktoś obija drzwi, więc wolę się przespacerować i zaparkować duużżżooo dalej i nie martwić się, że jakaś kretynka obije mi auto wózkiem wypchanym zakupami.

Smutne dla mnie jest też to, że przynajmniej w Krakowie często widzę auta z naklejką "inwalidzką", którą każdy może sobie kupić czy zrobić nawet. Niestety często są to auta prawie nowe i wielkie (jakieś SUVy czy coś tam), do których wsiadają drobne blondynki, które wzięły auto swojemu bogatemu staremu mężowi (lub nie koniecznie mężowi) :roll: :-? :roll: :-?

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Walka z nimi?

kilka kartek A4 z kserem napisu: "JESTEM GŁUPI! TO TEŻ KALECTWO!" wożony ze sobą.

myśle że taki napis za wycieraczką auta u karka na miejscu dla inwalidów nikogo nie obrazi, a wyrazi istotę problemu. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> albo, jeśli jesteś inwalidą, postaw auto tak aby nie wyjechał, i karteczka, że niedługo wrócisz i ciężko ci się poruszać i liczysz na wyrozumienie. I spokojnie iść do kina. Jeśli ochrona przypilnuje auta i ci pozwoli naturalnie na taki numer

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dyr Castoramy w Opolu stawal ciagle na miejscu dla niepelnosprawnych tuz przy wejsciu pracowniczym przy tabliczce z napisem" zostaw to miejsce bardziej potrzebujacym". Czerwone Cheerokie moze ktos kojarzy.
Ostatnio nie widuje, albo zmienil auto, albo zmadrzal.

Temat rzeka. Dopuki markety beda mialy w dupie niepelnosprawnych doputy beda tam stawaly osoby zdrowe. Niestety markewty, aby byc w zgodzie z polityczna poprawnoscia wprowadzily miejsca parkingowe dla niepelnosprawnych, ale kompletnie nie zamierzaja tego egzekwowac.

Dla mnie parkowanie na takim miejscu bez uprawnien to obciach kompletny,
ale co zrobic jak Ci ktorzy parkuja tak nie mysla? Chyba, ze wiekszosc ma niepoelnosprazwnosc ukryta np. umyslowa,

A czy wy nie parkujecie czasem na takich miejscach?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Martini pisze:
kilka kartek A4 z kserem napisu: "JESTEM GŁUPI! TO TEŻ KALECTWO!" wożony ze sobą.

Ja zawsze woze ze soba pare kartek i flamaster.
Szczegolnie wykorzystuje to na niemoty parkujace na wiecej niz jednym miejscu parkingowym.
A co napisze, to juz zalezy jaki mam akurat nastroj ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A mi najbardziej podobają się naklejki formatu A4 naklejane na szybę takim delikwentom- za nic nie da się tego usunąć.

Płyń stary płyń niech wiatry Ci sprzyjają...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No no koledzy, nie wiedzialem ze takie metody sa juz powszechnie stosowane :) Chyle czapki :)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja będąc kiedyś w markecie (nie czy napewno ale chyba Auchan), słyszałem jak przez głośniki wymianiają kolory aut, numery tablic rej., które stoją na miejscach dla niepełnosprawnych, oczywiście dodawali też komentarz od siebie.
Jak narazie to się udaje poszła fama w miasto i jest spokój

Tytuł:
wiarus senior

holyfido pisze:
Dyr Castoramy w Opolu stawal ciagle na miejscu dla niepelnosprawnych tuz przy wejsciu pracowniczym przy tabliczce z napisem" zostaw to miejsce bardziej potrzebujacym". Czerwone Cheerokie moze ktos kojarzy.
Ostatnio nie widuje, albo zmienil auto, albo zmadrzal.

pierwsze slysze. zreszta sam tam staje, bo miejsc dla inwalidow jest wiecej niz dla nie inwalidow.

holyfido pisze:

jak wyzej, pewnie ze parkuje, ale z rozsadkiem, poprostu wiem gdzie moge i robie to tylko w swoim miescie

i czy dostane kartke na cale auto ze jestem pusty itd czy beda mowic przez glosniki numery auta to i tak tam bede stawal, bo wiem ze w tych miejscach nie ma teoretycznej mozliwosci ze ktos nie bedzie mial gdzie stanac, badz zabraknie, a jak staje perfidnie po chamsku np tam gdzie sa tylko 2 miejsca, to zazwyczaj wychodze na 2-5 min.

no coz, moze i robie zle, moze czasem szkodze, ale pewnie bede tak robil dalej.

moze nie dociera do mnie kampania ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
drwalu pisze:
holyfido napisał:

jak wyzej, pewnie ze parkuje, ale z rozsadkiem, poprostu wiem gdzie moge i robie to tylko w swoim miescie

Wyjaśnij mi proszę, co to znaczy "parkowanie z rozsądkiem" w takich miejscach? A skąd wiesz gdzie możesz? (Masz rozpiskę kiedy i gdzie będą parkowali niepełnosprawni?)

drwalu pisze:
bo wiem ze w tych miejscach nie ma teoretycznej mozliwosci ze ktos nie bedzie mial gdzie stanac

A praktyczna możliwość?
drwalu pisze:
a jak staje perfidnie po chamsku np tam gdzie sa tylko 2 miejsca, to zazwyczaj wychodze na 2-5 min.

Na tej samej zasadzie parkują podobni Tobie w różnych "ciekawych" miejscach miasta wszerz chodnika lub w poprzek jezdni bo przecież tylko do bankomatu lub bułki kupić!
A potem wszyscy płaczą jak to w tej Polsce źle, jak brzydko, tu się nie da nic zrobić... nikt prawa nie szanuje... a zaczyna się właśnie do takiego naginania prawa i usprawiedliwiania siebie w niby tak błahych sprawach.

Student

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

drwalu, po tym co napisałeś, myślę, że od dzisiaj legalnie możesz parkować na miejscach dla niepełnosprawnych.

Tytuł:
wiarus junior

drwalu pisze:
no coz, moze i robie zle, moze czasem szkodze, ale pewnie bede tak robil dalej.
moze nie dociera do mnie kampania ?

Na pewno nie dociera!

Tytuł:
wiarus senior

[zlosnik] spodziewalem sie takiego odzewu :P poprostu tak mam, jest 20 wolnych miejsc dla inwalidow to sobie tam wjade, jakos sie nie moge zmienic....

tak samo nie powiniennem przejezdzac na zoltym swietle, stawac na zakazie, przekraczac predkosci, nie zatrzymywac sie na stopie i innych tym podobnych, ktore sie pojawiaja w moim codziennym zyciu. Nie ma tak, ze bez tego nie da sie zyc, no ale tak mam i tak zostanie. ( nie ma sie czym chwalic, ale jak nawinal sie juz temat... ) <br>Dodano po 1 minutach.:<br> tak tylko jeszcze mnie naszlo:

sytuacja 2 miejsca wolne 1 "normalne" zaraz obok "ze znaczkiem" - oczywiscie wybieram 1 miejsce ;)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
[zlosnik] spodziewalem sie takiego odzewu :P

Znaczy, że jestes na swoim ulubionym forum, na którym od samego rana przy okazji dyskusji o niepełnosprawnych uczestnikach ruchu, postanowiłeś wykreowac się na anarchoindywidualistę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00