MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sądy przychylają się w wyrokach dla poszkodowanych, nie dla TU. Jest to 2 letnia batalia, ale opłacalna... <br>Dodano po 3 godzinach. 36 minutach.:<br> Chłopaki, mam sprawe, ma ktoś dostęp do EUROTAXU lub MONEXU?

Boje się że dorzucą mi szkodę całkowitą i wyliczą pozostałości wraku bardzo wysokie. Tak jak pisałem zajumali mi poduszki powietrzne i boczki drzwiowe, przy okazji uszkodzeniu uległa (lekko) deska rozdzielcza i zakwalifikowali ją do wymiany. Ile może być warty wrak okulara z 97 roku W210 E220D? Bez klimy, z tympomatem i rtęsztą bajerów (elektryka szyber, okna x4 i cały tam standard) według TU?

Nie dostałem jeszcze wyceny, ale czytam co nie co w sieci i już mnie krew zalewa bo podejrzewam że będą chcieli ze mną pojechać jak z dzieckiem :evil:

ps. miesiąc temu auto kupiłemb za xxx zł i ubezpieczyłem na 23kzł. Szkoda miała miejsce 3 tyg po ubezpieczeniu, więc wart pojazdu wg mojego rozumowania NIE ZMNIEJSZYŁA SIĘ.

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Martini pisze:
Sądy przychylają się w wyrokach dla poszkodowanych, nie dla TU. Jest to 2 letnia batalia, ale opłacalna...
Dodano po 3 godzinach. 36 minutach.:
Chłopaki, mam sprawe, ma ktoś dostęp do EUROTAXU lub MONEXU?

Boje się że dorzucą mi szkodę całkowitą i wyliczą pozostałości wraku bardzo wysokie. Tak jak pisałem zajumali mi poduszki powietrzne i boczki drzwiowe, przy okazji uszkodzeniu uległa (lekko) deska rozdzielcza i zakwalifikowali ją do wymiany. Ile może być warty wrak okulara z 97 roku W210 E220D? Bez klimy, z tympomatem i rtęsztą bajerów (elektryka szyber, okna x4 i cały tam standard) według TU?

Nie dostałem jeszcze wyceny, ale czytam co nie co w sieci i już mnie krew zalewa bo podejrzewam że będą chcieli ze mną pojechać jak z dzieckiem

ps. miesiąc temu auto kupiłemb za xxx zł i ubezpieczyłem na 23kzł. Szkoda miała miejsce 3 tyg po ubezpieczeniu, więc wart pojazdu wg mojego rozumowania NIE ZMNIEJSZYŁA SIĘ.

Szkodę całkowitą raczej na 100% będziesz miał a co do ubezpieczenia to ta suma 23000 była jak sam podkreśliłeś 3 miesiące temu tera będzie ok., 21000.Jeżeli wycenia ci szkodę jako szkoda całkowita to na pewno dostaniesz mniej kasy niż przy szkodzie częściowej i pamiętaj ze ubezpieczenie AC wygasa przy szkodzie całkowitej musisz je zawrzeć na nowo o tym nikt oficjalnie nie mówi tylko chcą, aby doubezpieczyć z tego, co pamiętam to ubezpieczalnia przy szkodzie liczy się tak: wartość pojazdu – wartość szkody = odszkodowanie tłumaczą się tym ze zostawiają ci wrak pojazdu i robisz sobie z nim, co chcesz

MB W210 E230 96r MOJA MIŁOŚĆ
MB W163 430 99r DO ZADAŃ SPECIALNYCH
VW PASSAT B5 2000r ŻONY MIŁOŚC

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

erio Idź do sądu. Oni są tacy hop do przodu, bo zdecydowana większość klientów nie zakłada spraw sądowych, więc obrali wysyłanie do sądu jako pozbycie się kłopotu. Jednak z tego, co wiem, to podobno nie stawiają się na sprawach i wyroki zapadają zaocznie na korzyść klienta, ale odsetek założonych spraw jest tak mały, że im się to opłaca.

Sproket. Coś Ty się tak na ten VAT uparł? Jeśli załatwiasz sprawę jako osoba fizyczna (prywatna), to płacą w cenach brutto i w ogóle nie ma takiego podziału na netto i brutto. Dopiero jeśli idziesz fo nich jako firma, to płacą Ci netto, mimo że Ty za części płacisz z VATem, ale jak kupujesz części, to bierzeswz fakturę i VAT odliczasz sobie, więc wychodzisz z tym podatkiem na zero.

Martini Myślę, że jeśli oddasz auto do autoryzowanego przez TU warsztatu i poprosisz o naprawę bezgotówkową, to g... Cię interesują części i wysokość odszkodowania. Pilnujesz tylko, żeby Ci założyli nowe części i nie wykręcili czegoś przy okazji. Rozliczeniem z TU zajmie się warsztat - na tym polegają właśnie rozliczenia bezgotówkowe. <br>Dodano po 9 minutach.:<br>
Sproket pisze:
wartość pojazdu – wartość szkody = odszkodowanie

A nie powinno być tak: Wartość pojazdu przed szkodą - wartość pojazdu po szkodzie = wartość szkody? Przy czym wartość po szkodzie może być wyceniona na wartość mocno zbliżoną do wartości sprzed szkody - części są droższe niż całość w kupie.
Dla czego uważacie, że jak poszły tylko poduszki, kokpit i boczek, to będzie szkoda całkowita? Przecież to nie są chyba aż tak drogie części, żeby zebrało się 70% wartości całego auta? W ostateczności można powiedzieć, że deskę rozdzielczą sam zepsułeś i nie podlega wycenie. Nie mają prawa się sprzeciwić. (tak mi się wydaje).

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bartekmw wydaje mi się ze się mylisz osobie fizycznej, gdy wybierasz wariant gotówkowy (kosztorysowy) jest wypłacana kwota netto, ale rzeczywiście głowy sobie uciąć nie dam. Ja rozliczałem zawsze szkody troszeczkę inaczej, bo każdy mój samochód jest środkiem trwałym części, które kolega wymienił naprawdę są tak drogie i raczej będzie to szkoda całkowita pamiętaj ze ceny będą liczone od cen oryginalnych jak w serwisie, jeśli kolega zaznaczył ze jakimś część uszkodził „złodziej” przy zgłoszeniu szkody to nie może potem powiedzieć ze się pomylił, bo mogą powiedzieć ze chce wyłudzić odszkodowanie

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

... ale mogę zrezygnować z części roszczeń?Dajmy na to nie chce mieć nowej deski rozdzielczej, bo do tej mam sentyment i tyle, całą czy uszkodzona, ma zostać... ???

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wniosek? Najpierw trzeba samemu sobie wyliczyć orientacyjnie, a potem do ubezpieczyciela. Z tym VATem, to wiem dobrze, bo rozliczałem wiele szkód i kilka było jako osoba prywatna, a kilka jako firma. A jeszcze jest taki myk, że jak wpiszesz, że nie jesteś płatnikiem VATu, to też Ci wypłacą brutto. Przy szkodzie całkowitej natomiast jest tak, że jeśli VAT nie był odliczany przy zakupie, to też liczą wszystko w cenach brutto. <br>Dodano po 6 minutach.:<br> Martini Nic Ci to nie da. Zostaje, czy wymieniasz - odszkodowanie Ci się należy. Jeśli deskę chcesz zostawić, to wartość auta jest zmniejszona o koszty wymiany tej deski (razem z ceną materiałów i części) i tą kwotę musisz dostać. Prawdopodobnie, gdyby nie wchodziło tu w grę przekroczenie magicznych 70%, to mieliby inny tok rozumowania, ale w tej sytuacji twardo będą obstawać przy tym. Tak, czy inaczej uważam, że spokojnie możesz napisać pisemko, w którym napiszesz, że nastąpiła pomyłka i z "rozpędu" wpisałeś też deskę, ale deskę uszkodziłeś sam, więc odszkodowanie Ci się nie należy. Nie mogą tego nie uznać, mimo że nikt Ci w to nie uwierzy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

pewnie masz rację...

jak dostane kosztorys, to odkopie temat. Wtedy będzie już wiadomo co z czym.

Oo==oO

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Martini, napisz mi na pw dokladnie jaka wycena Cie interesuje, jak wujek bedzie mial troche wolnego w weekend, to mu podesle te dane. Jesli masz AC, to wszelkie wyceny powinny byc robione wg podanej tam kwoty, ale i z tym roznie bywa. Zeby odszkodowanie wyszlo mniej niz 70% wartosci samochodu przy Twojej szkodzie pewnie trzeba by sie troche pogimnastykowac, ale wg mnie jest to mozliwe. Tylko napisz dokladnie co ukradli, co zniszczono, a co moglo samo zginac ;)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

I zrób to zanim dostaniesz kosztorys, żeby nie było, że kombinujesz. Jak wyślesz im poprawkę (nie zapomnij o potwierdzonej kopii) zanim uporają się z wyceną (to może być trudne, jeśli był już rzeczoznawca), to masz duże szanse na zwycięstwo, jak nie zdążysz, to Ci powiedzą, że kombinujesz i próbujesz ich oszukać, żeby wyłudzić większe odszkodowanie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Martinia wzywałeś POLICJE ?

Ostatnio zmieniony śr paź 31, 2007 11:17 am przez Sproket, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
erio Idź do sądu. Oni są tacy hop do przodu, bo zdecydowana większość klientów nie zakłada spraw sądowych, więc obrali wysyłanie do sądu jako pozbycie się kłopotu. Jednak z tego, co wiem, to podobno nie stawiają się na sprawach i wyroki zapadają zaocznie na korzyść klienta, ale odsetek założonych spraw jest tak mały, że im się to opłaca.

Janse .. sprawa juz od dawna lawiruje pomierzy sądem rejonowym a okręgowym i znow wraca do rejonowego (nieswiadom chcialem tez zeby mnie przeprosili w gazecie za probe wydymania, ale to juz idzie do okręgowego wtedy[ochr. dobr osob]) ale ostatecznie obejdzie sie bez przeprosin (dodatkowe 600zł oplat sadowych)

czekam na termin rozprawy

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

erio No, to mnie zaskoczyłeś, bo informacje, które mam, pochodzą od zaprzyjaźnionego agenta ubezpieczeniowego. Może w każdym oddziale stosują różne praktyki. W

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

heh TU nie chciało mi dać wyceny! Po prawie pół dnia spędzone w centrum likwidacji szkód i dyskusji z kierownikami UDAŁO mi się dostać to co mi się należy jak psu kość, wycene :D

No i pierwsze zdziwienie, okrojone na max wyposażenie auta i zmyłka w dacie wyceny.

Ale mam pytanie dość istotne dla mnie!

Pytanie do osób co znają się dobrze na Auto-Ekspercie w szkodzie całkowitej:

pod punktem 1 mam bazową wycenę wartości głównych zespołów pojazdu z uwzględnieniem zużycia:

karoseria z wyposażeniem wart 11tys zł zużyta 8,14% pozostałości 10105zł
silnik z wyposażeniem zero zużycia
skrzynia biegów ze sprzęgłem i mech. różnicowym zero zurzycia
zawieszenie i koła zero zużycia
układ kier i ham. zero zużycia....

czy tak ma być??

a poza tym PROSZĘ, niech ktoś da znać we Wrocławiu co się tym zajmuje, to by mi rzucił okiem na te kalkulacje czy wszystko jest OK, bo po pierwszych zagraniach mojego TU widze że chcą mnie dmuchać i to bez wazeliny! <br>Dodano po 6 minutach.:<br> a dodam o co mi chodzi, bo akurat wyposażenie środka pojazdu mi skradziono i te 8% ubytku na wartości nie wiem czy nie jest za mało. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> no i dali mi grupę zbywalności 4...

na mercedesa 4?

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wycenili ci MB na 11.000 zł ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sproket pisze:
wycenili ci MB na 11.000 zł ?

proponowana wartość rynkowa pozostałości zbywalnych w stanie kompletnym to według nich 10400zł a odszkodowanie 9600zł. Śmiech normalnie! Wartość samochodu po zrobieniu rzetelnej wyceny to minimium 23000zł, a i sposób obliczenia tej "całkowitej" jest bardzo mglisty. Koszt przywrócenia w ASO pojazdu do stanu jak przed szkodą to ok 20000zł. Jestem po konsultacji (narazie krótkiej i telefonicznej) ze znajomym prawnikiem i rozważam skierować sprawę do Sądu i podważyć pewne zapisy w OWU jako niedopuszczalne... tym samym rządać pełnej wypłaty. Oj czeka mnie długa droga...

Oo==oO

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00