Tak jak Croolick napisał: olej centrum. We wtorek (w tygodniu) koło południa to starta ponad godziny!
Z "Wiślanki" zjedź w NOWYM BRZESKU w lewo zaraz za rynkiem i kierujesz się na wąski most na Wiśle. Za nim na drogę nr 964 na NIEPOŁOMICE.
W NIEPOŁOMICACH dojedziesz do RONDA. Na nim skręcasz w prawo dalej droga nr 964 na WIELICZKĘ. Przecinasz obwodnicę i trzymasz się drogi 964. Za niecały kilometr będzie skrzyżowanie z trójkątną wysepką, na nim skręcasz w lewo (zaraz za tym są światła (jedyne w w Wieliczce

nie licząc tych na obwodnicy)), jest na nim drogowskaz na DOBCZYCE (droga 964) i chyba na Łapanów (droga 966). Za około 500 metrów za tymi światłami jest następne skrzyżowanie! Droga główna idzie w lewo na Łapanów (966) a na DOBCZYCE jest skosem w prawo. jest drogowskaz na DOBCZYCE 964.
W Dobczycach na rondzie skręcasz w lewo do centrum. Przejeżdżasz centrum i kierujesz się na WIŚNIOWĄ, KASINĘ i MSZANĘ. Z MSZANY na RABKĘ. W RABCE wjeżdżasz na ZAKOPIANKĘ i tym sposobem omijasz najgorsza bo remontowaną cząść Zakopianki.
Przez Centrum Rabki też się teraz przejeżdża.
Ja tak jeżdżę do Zakopanego od zawsze
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
i to jest najlepsza i najbliższa droga.
POWODZENIA!!
Zamieszczam mapki dla ułatwienia
Oczywiście droga zaproponowana przez Croolicka jest prostsza, ale dłuższa i musisz jechać całą "zapiekanką".
Mam nadzieję, że jeśli zdecydujesz się na moją drogę to się nie pogubisz
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)