MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 6:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam

Znalazłem takie oto oponki zimowe
W związku z tym że zamierzam zakupić w najbliższym czasie nowe kapcie do mojego 124 mam pytka:
1. Czy ta opona ma kolce czy na tym można po naszych drogach się poruszać.
2. Czy ma ktoś doświadczenia z taką oponką?
3. (trochę o innej oponie) czy dobrym wyborem jest opona Pirelli Carwing

link do strony z oponką
http://www.ityre.com/en/tyres/catalog/goodyear/model/1374/

Potrzebuje oponę która dobrze sobie poradzi nie tylko w miejskich warunkach ale i w górach /dosyć często tam bywam/ a obecnie poprzednie oponki które dostałem razem z samochodem to masakra do jazdy poza miastem -> Barumy

Pozdrawiam
Adam

Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2007 5:05 pm przez adamkatowice, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior

[zlosnikz] na tych oponach sie bosko jeździ (zwłaszcza po lodzie) - tylko jak jest odwilż to strasznie kolce walą w asfalt i polismany zaraz wybiegają z lizakiem ... Jazda jest na nich zabroniona. Zależy na kogo się trafi - jeden puści, jeden weźmie, inny każe wyciągać kolce lub zmieniać opony.
ja mam 2 komplety - na zimę i prawdziwą zimę - tylko, że trzeba co chwilę przekładać :)

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
swój chłop

Właśnie zadzwoniłem do dystrybutora i dowiedziałem się że na Polskę sprzedają bez kolców bo zabronione. W związku z czym ma pytanie jak się jeździ na tym bez kolców, w mieście i jak sobie radzą w śniegu bo przy starych zimówkach nawet ASD nie pomagało. i co lepiej wybrać googyear czy pirelli carwing

Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus junior

nie rezygnuje się z kolców bo to zabronione - tak samo zabroniona jest i jazda na OR. Można je na giełdzie dostać (z rana). Co do firm to mi zawsze wszystko jedno - patrze na bieżnik - zazwyczaj są to jakieś szwedzkie, nieznane u nas firmy. Chociaż jedne goodyeary poszły w kosz (miały może 3 sezony przejechane) i jedna się rozerwała w czasie jazdy, druga zaczęła bić ...
A do pirelli też mam uraz - chodzi mi o letnie akurat - strasznie ślizgały się :-? :-?

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
wiarus junior

Te opony nie miały zbyt dobrych notowan w jakiejs gazecie moto.Poszukaj w archiwum Auto Swiata albo Motoru.

Tytuł:
swój chłop

W nawiązaniu do tematu mam do wyboru takie opcje

Good Year
http://moto.allegro.pl/item242590012_hurtownia_opon_nowe_195_65_15_goodyear_zima_w_wa.html

Pirelli Carving
http://moto.allegro.pl/item244346923_opona_195_65_15_195_65r15_zimowa_pirelli_carving.html
lub zeszłoroczne
http://moto.allegro.pl/item243771445__nowe_pirelli_winter_carving_195_65_15_okazja_.html

W warsztacie proponują mi właśnie Pirelli Carving w cenie 225zł/szt. z montażem.

Jeśli sugerujecie żeby nie brać tego to proszę o inne propozycje z uwzględnieniem tego że w zimą przynajmniej raz w miesiącu jestem w terenie górski a często jak jest śnieg to znacznie częściej i w dodatku muszę moim czołgiem wspiąć się na sporą górkę.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Opcji masz więcej niż podajesz. Wejdź na stronę www.opony.pl i tam kolejno w menu podając markę samochodu, rozmiar szukanych opon itp. parametry docierasz do recenzji napisanej przez użytkowników danego modelu opon. Bardzo ciekawa lektura z wyraźnymi zdjęciami opon. Pomijając wpisy oszołomów, którzy zawsze się znajdą można się wiele dowiedzieć. Dodatkowo można się zorientować czy dana opona jest dobra po punktacji użytkowników. Nie szukaj opon typu ,wyjątkowa okazja' lub ,promocja' bo zwykle to jest Zonk. Dobre firmowe opony do W124 kupisz w granicach 200-250 zł za sztukę. Ja osobiście preferuję Klebery, ale ostatnio mój znajomy, który handluje oponami w dużej firmie polecał mi opony Nokian.
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop

W www.opony.com przeglądałem sporo ofert gdzie okazją są np GoodYear Ultra Grip 7 uznawane za jedne z lepszych opon. Opinie przeglądałem i nawet przy najlepiej ocenianych oponach jak się wyszuka auta z napędem na tylną oś (Mercede, BMW) opnie i oceny potrafią być diametralnie inne od ogółu. Biorąc pod uwagę obecnie posiadane zimówki Barum mogę powiedzieć, że są to dobre opony: w mieście jeździ się na nich dobrze, jednak trochę więcej śniegu powoduje że pojazd traci przyczepność i bez piasku i łopatki w bagażniku jest ciężko.

Wiadomo, że na temat opon dyskutować można godzinami i nie znajdzie się tej najlepszej.

Ja obstawiam narzazie te dwie bo mają agresywny bieżnik o miejsca na kolce świadczą o ich przeznaczeniu na cięższe warunki drogowe, czy są jakieś inne opcje? Na razie nic innego godniejszego nie znalazłem co może nadawać się na sypki górski śnieg oraz jest w stanie nie ślizgać się na byle górce.

A oponki zimowe w dużym stopniu układem bieżnika przypominające mi letnie, jak dla mnie nadają się do jazdy w miejskich warunkach zimowych.

Tak więc Panowie Jeśli ktoś miał styczność z powyższymi oponkami to polecam się w celu wyrażenia swojej opinii. Lub ewentualnie zaproponowanie równie dobrej opcji.

Co do opon Kleber to niestety je odrzucam gdyż wydaje mi się że ze śniegiem to one nie bardzo się polubią

Adam <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
master pisze:
Chociaż jedne goodyeary poszły w kosz (miały może 3 sezony przejechane) i jedna się rozerwała w czasie jazdy, druga zaczęła bić ...

Cy mówisz o UG 500?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Polecam opony Goodyear UltraGrip 7.
Ciche, bardzo dobra przyczepność na każdej nawierzchni, a wiem co mówię, bo na nie jednych jeździłem.

Tytuł:
wiarus junior

Nie grzej sie....Ja w zeszłym roku wypatrzyłem na Alledorgo Continentale TS 810 o ile pamiętam.
Za komplet NóWEK,na fvat, z montażem, w Warszawie zapłaciłem 1070zl!!!Jakoś tak jak pierwszy i jak sie okazało chyba ostatni śnieg spadł i sparaliżował wszsytkie zakłady gumiarskie w stolicy i okolicy.
Teraz ceny sa wysokie ale im bliżej tzw zimy( kto wie co ten termin oznacza?) to ceny będa spadały.
Obserwuj oferty na Alledrogo.Często nie płacisz za transport albo w cenie masz montaż.Szukaj też konkretnego modelu na Ceneo.pl albo skapiec.pl.

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja jeździem zeszłej "zimy" na pirellkach, o ktróych wspominasz.

Nie polecam na nasze zimy - na mokrej nawieżchni jeździsz jak na łyżwach i to nie tylko nie moje odczucie [szalone]
Za to jak jest dużo śniegu to spisują się znakomicie!!!! rewelacja!

Osobiście polecałbym goodyear i jako rozsądny kompromis fuldę.

Pozdrawiam

Paweł

Tytuł:
wiarus junior

A kto widzial w zeszłym roku dużo śniegu?
To samo o ile pamietam , pisali w testach Motoru.

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
swój chłop

Zeszłej zimy w Wiśle widziałem i to całkiem sporo śniegu, sięgając jeszcze rok wstecz białego było jeszcze więcej i gdyby nie to że teściu ma Suzuki Jimmy którego użyczył, to nie pojeździło by się na nartach. Nie mówiąc o tym że kobieta Citroenem C3 narobiła mi wstydu wjeżdżając na górkę gdzie moje 124 pomimo blokady tylnego mostu się poddało - właśnie z powodu oponek.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00