MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 9:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Wziąłem się dziś za uszczelnianie niekontrolowanych wycieków i wcieków. Na pierwszy ogień poszedł wtryskiwacz, który wtryskiwał trochę do silnika, a trochę na chodnik i tu poszło bezproblemowo.

Wywaliłem też starą uszczelkę szyberdachu, a własciwie trzy jej odcinki i zastanawiam się jak dobrać się do tej na tylnej krawędzi, która jezdzi wraz z dachem. Z lektury archiwalnych postów wynika, że trzeba wyjąć szyber do góry. Czy ktoś moze to potwierdzić??

I jeszcze jedna sprawa: wymieniłem usczelkę bocznej szyby, dolną pod chromowaną listwą, ale woda w dalszym ciągu dostaje się do wnętrza drzwi. Co prawda odpływa sobie potem swobodnie poprzez otwory na dole, ale chyba nie tak ma to działać, tzn. chyba powinny zbierać się tam raczej minimalne ilości wody, a w tym przypadku nie można mówić o kilku kroplach. Leci sobie małym ciurkiem. Ponieważ drzwi, o których mowa zostały juz kiedyś lekko "podleczone", postanowiłem zrzucić całą tapicerkę drzwiową z trzech pozostałych, co do których mam pewność, że nie były nigdy robione. Po prawie chirurgicznym nacięciu folii na drzwiach ukazało się wilgotne wnętrze drzwi (wcześniej zlanych z węża), więc woda dostaje się wszędzie. I teraz: albo tak po prostu musi być, albo te uszczelki nie trzymają. Dodam tylko, że nie zauważyłem wewnątrz sladów korozji, ale odświeżyłem zabezp. antykorozyjne mgiełką Valvoline do profili.

P.S.: Patent mocowania chromowanej listwy do płata drzwiowego jest po prostu beznadziejny. Te metalowe zaciski szorują o blachę przy każdym zdjęciu. Musiałem puścić w ruch pędzel z minią. Wszystkie drzwi jakie oglądałem na szrotach mialy tam purchle.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
z szyberdachem to potwierdzam, ale mozna tez kombinowac przy otwartym(jak tylko sie opusci, a jeszcze nie pojdzie w tyl)
uszczelka wchodzi na taki "wypust" z blachy i latwo sie powinna dac sciagnac i zalozyc.
co do drzwi, to faktycznie woda sie wlewa -po to fabryka przewidziala otwory upustowe (calkiem spore), ale uszczelki mozna wygiac (blaszka wewnatrz) tak, aby przylegaly dobrze do szyby.

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ok. & wielkie dzięki. Sprubuję na opuszczonym. Uszczelka szyby przylega całkiem niezle, tylko puszcza po bokach w miejscu gdzie łączy się z lusterkiem albo z trójkątną szybką w drzwiach tylnych.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jaka metoda uszczelniales spryskiwacz ?

u mnie po uszczelnieniu nadal lecialo :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00