MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 7:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

witam,
ktos wie czy istnieje mozliwosc bezproblemowego zarejestrowania auta z D bez oryginalnego Briefu? ale kopia jego jak i oryg.dowod rejest.sa...!

dzieki.

Tytuł:
wiarus junior

aegm pisze:
czy istnieje mozliwosc bezproblemowego zarejestrowania auta z D bez oryginalnego Briefu?

nawet jak masz brief to i tak zawsze są jakieś kłopoty .... :P

a tak na poważnie to nie wie4m czy jest wogole mozliwa taka rejestracja - zależy jeszcze czy to jest kopia potwierdzona przez notariusza.
Jak ja rejestrowałem, to w okienkyu obok rejestrowali właśnie bez briefu (nie wiedzieli, że takie coś istnieje). Przy mnie dzwonili do niemiec sie wypytać o ten papierek, ale nic nie zrozumiałem z tej gadki , w każdym bądź razie odeszli z purpurą na twarzach od okienka bez tablic ....

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

moja mama jest tlumaczem jezyka niemieckiego i czasami przyjezdzaja klienci bez briefu, ale za kazdym razem mieli papier poswiadczajacy autentycznosc auta. papier taki wydaje niemiecka policja. jezeli masz cos takiwgo, mozesz zworcic sie do polizei i oni powinni ci to wydac...

wiarus junior

Jeśli nie ma poświadczonej kopii to sytuacja wygląda mniej więcej tak, jakbyś chciał zarejestrować auto z xerowanym dowodem rejestracyjnym ... Nie ma takiej możliwości ;)

wiarus senior

WojtekW pisze:
Jeśli nie ma poświadczonej kopii to sytuacja wygląda mniej więcej tak, jakbyś chciał zarejestrować auto z xerowanym dowodem rejestracyjnym ... Nie ma takiej możliwości ;)

ale oryginalny dowod przeciez jest!kopie Briefu ma wlasciciel bo kiedys zrobil w razie jakby zgubil Brief. i wlasnie przy przeprowadze gdzies mu sie zasial i go nie ma. to jak mam zrobic poswiadczenie skoro nie ma oryginalu? przeciez nie zrobie poswiadczenia z kserokipii [usmiech]

wiarus junior

aegm pisze:
ale oryginalny dowod przeciez jest!

Uściślając - oryginalnego dowodu nie ma ... kiedyś być może był, ale obecnie go nie ma...

aegm pisze:
kopie Briefu ma wlasciciel bo kiedys zrobil w razie jakby zgubil Brief.

Innymi słowy - kopię dowodu ma osoba, która podaje się za właściciela ...
Być może właściciel ma oryginalny brief, ale nie ma samochodu ;)

aegm pisze:
i wlasnie przy przeprowadze gdzies mu sie zasial i go nie ma. to jak mam zrobic poswiadczenie skoro nie ma oryginalu? przeciez nie zrobie poswiadczenia z kserokipii [usmiech]

Jakbym słyszał handlarza na giełdzie - panie, to auto wygląda jak nówka sztuka nie śmigana. Pyta Pan o książkę serwisową ... no była, ale pies zjadł ... a to lekkie zadrapanie ... nie ... na pewno auto nie było bite, jakiś pies być może wpadł na maskę (o posturze solidnego drzewa ;)) i to stąd to malowanie. A to, że z Vinu wynika, że to zielone kombi w dieselu ze skrzynią automatyczną - a ja sprzedaję białego sedana w benzynie z manualem bo pewnie producent się pomyli wypełniając tabliczkę....

Jak gość ma ksero Briefu, a nie ma oryginału to nie ma możliwości zarejestrowania auta ani w Niemczech ani tym bardziej w Polsce, stąd pewnie super atrakcyjna cena.

W Polsce też możesz sobie kupić auto bez wymaganych dokumentów - też pewnie w okazyjnej cenie

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
Innymi słowy - kopię dowodu ma osoba, która podaje się za właściciela ...
Być może właściciel ma oryginalny brief, ale nie ma samochodu

nie bardzo rozumiem o co ci chodzi i co ty tu wypisujesz. jest starszy pan ma auto.auta w D jak wielu wie maja Kfz-Brief(karta pojazdu) i dowod rjestracyjny(Fahrzeugschein).tak jak napisalem Brief jest w postaci ksero i sie z nim wszystko zgadza to co w dowodzie.A auto tez jest i normalnie jest zarejestrowane. W D ludziom Briefy w szczegolnosci te smieszne nowe sa do szczescia w ogole nie potrzebne bo sie tylko Schein przy sobie wozi a Brief jak wszyscy gdzies bunkruja i potem wielu ich nie moze znalezc i w tym przypadku jest tak samo tylko ze plusem jest to ze jest chociaz kopie.I moje pytanie bylo chyba jasne. jak jest z rejestracja w taki mprzypadku? <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
WojtekW pisze:
Jak gość ma ksero Briefu, a nie ma oryginału to nie ma możliwości zarejestrowania auta ani w Niemczech

chyba nie! :roll:

Tytuł:
Klubowicz

Ten kto ma orginal briefu jest wlascicielem auta w DE. Moze zrobic z nim wszystko. Nie musi byc wpisany jako wlasciciel, ale wystarczy ze pojdzie do urzedu i go wpisza. Oczywiscie o ile nie wszedl w posiadanie Briefu nielegalnie. Jesli jest kopia i wlasciciel to nie ma problemu, aby urzad wystawil duplikat.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

tylko potwierdzone dokumenty (kopie, duplikaty) wydane przez niemiecki urzad rejestracyjny wraz z tlumaczeniem przysieglym pozwalaja zarejestrowac w "IV PRL" pojazd, po oplaceniu podatkow

a nie na slowo honoru, ani tez na bydle jakie kopie wyciagniete z rekawa

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior

aegm pisze:
nie bardzo rozumiem o co ci chodzi i co ty tu wypisujesz. jest starszy pan ma auto.... W D ludziom Briefy w szczegolnosci te smieszne nowe sa do szczescia w ogole nie potrzebne .... pytanie bylo chyba jasne. jak jest z rejestracja w takim przypadku?

Kurcze ... nie wiem jak ci to jaśniej napisać abyś zrozumiał ;)

Jest sobie urzędnik w polskim urzędzie miejskim, do którego idziesz zarejestrować auto, kupione w Niemczech. Temu urzędnikowi do szczęścia oryginał briefu też nie jest potrzebny - on jest potrzebny Tobie, aby Pani z okienka pozwoliła na rejestrację auta w PL. Nie masz oryginału Briefu, masz tylko kopię? to jeśli nie jest to kopia potwierdzona notarialnie, to NIE MA MOŻLIWOŚCI aby to auto zostało zarejestrowane w PL.

A jak pan z Niemiec nie ma Briefu, to niech sobie w urzędzie wyrobi duplikat - z takim duplikatem (czyli dla polskiego urzędnika oryginałem briefu) możliwość jest

Cytuj:
WojtekW pisze:
Jak gość ma ksero Briefu, a nie ma oryginału to nie ma możliwości zarejestrowania auta ani w Niemczech

chyba nie! :roll:

Mogłem się pomylić co do rejestracji auta w niemczech (choć z drugiej strony auto może przechodzić przeglądy itd itd - jednak chyba oryginał briefu przy zmianie właściciela w niemczech też jest wymagany). Natomiast co do rejestracji takiego auta w Polsce to bez oryginalnego briefu (ew. kopii poświadczonej notarialnie) NIE DA RADY.

I to niezależnie od tego czy jest to IV RP czy może by sytuacja miała miejsce w III RP ;)

Tytuł:
wiarus senior

no ok przekonales mnie! [oczko] dzieki. w sumie z tego co slyszalem co sie dzieje w polskich UC i innych to chyba lepiej sobie odpuscic,choc auto nie mialoby byc dla mnie. [szalone]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

aegm pisze:
no ok przekonales mnie! [oczko] dzieki. w sumie z tego co slyszalem co sie dzieje w polskich UC i innych to chyba lepiej sobie odpuscic,choc auto nie mialoby byc dla mnie. [szalone]

Ale bo poprosic Helmuta o wyrobienie duplikatu...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Wiec moze ja sie wypowiem, jako ktos, kto juz pare aut zarejestrowal zarowno w Polsce jak i w Niemczech. W Polsce bez Briefu nic nie zarejestrujesz - w Niemczech natomiast zero problemu :). I nieprawda jest, ze Brief ludziom w Niemczech do niczego nie jest potrzebny. Fahrzeugschein to tylko dowod na to, ze samochod jest zameldowany i dopuszczony do ruchu, natomiast Brief jest dokumentem potwierdzajacym tytul wlasnosci do pojazdu. Briefy faktycznie lubia przy przeprowadzkach ginac. Jak auto jest zarejestrowane to nie ma problemu: na podstawie oswiadczenia wlasciciela i oryginalu Fahrzeugschein mozna zrobic duplikat, jak jest wyrejestrowany i nie ma zadnych dokumantow to tez nie ma problemu bo Niemcy to, przynajmniej pod tym wzgledem, normalny kraj: wystarczy zrobic pierwszy przeglad i z nim oraz z umowa, rachunkiem lub oswiadczeniem poprzedniego wlasciciela (zwyklym odrecznym swistkiem papieru z numerem dokumentu tozsamosci oswiadczajacego/wlasciciela/sprzedawcy - za to bez zadnych pieczatek od notariusza, urzedu celnego, finansowego, burmistrza, przewodniczacego rady powiatu, wikarego ani proboszcza) zglosic sie w urzedzie komunikacji. Nowy Brief zostanie wystawiony w ciagu 10 minut i kosztuje ok. 50 EUR. Wiec jak chcesz zarejestrowac auto w Polsce to postaraj sie najpierw o duplikat niemieckiego dokumentu i po bolu.

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00