MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

azamat pisze:
Zartujesz czy powaznie mowisz??

Całkowicie poważnie.

Waciak pisze:
and6412 chyba ma zamiar zostać wielkim fabrykantem z przed I wojny światowej

Nie, poprostu uważam strajk, bojkot i inne podobne za bardzo destruktywny sposób rozwiązywania problemów. Ale cóż w końcu ja z tych co popieraja pomysl premiera (chyba on to powiedzial) ze nei bedzie żadnych rozmów dopuki prawo jest lamane. I mial facet racje, powinni najpierw od nich wyegzekwowac konsekwencje lamania prawa a potem zaczxac rozmawiac.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Nie, poprostu uważam strajk, bojkot i inne podobne za bardzo destruktywny sposób rozwiązywania problemów. Ale cóż w końcu ja z tych co popieraja pomysl premiera (chyba on to powiedzial) ze nei bedzie żadnych rozmów dopuki prawo jest lamane. I mial facet racje, powinni najpierw od nich wyegzekwowac konsekwencje lamania prawa a potem zaczxac rozmawiac.

Cytuj:
Każdemu, kto podniesie rękę przeciw władzy ludowej, władza tę rękę odrąbie
to też był pomysł premiera [zlosnik]

Strajk jest dopuszczalną - jeszcze raz podkreślam dopuszczalną w państwie demokratycznym formą protestu, legalną - a z łamaniem prawa chodziło o coś zgoła innego - aczkolwiek przeplatającego się ze strajkiem

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Rynek pracy obecnie jest wolny i jak sie komus nie podoba obecna posada to niech spier.... szukać innej. Skoro jest wart wiecej niz mu płacą to niech rynek to zweryfikuje.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Chcialem Ci przypomniec, ze gdyby nie strajki, to kupowalbys paliwo na kartki, w sklepach mialbys ocet i saletre, o legalnej pracy w Anglii moglbys pomarzyc, a MB W107 SLC bys pewnie tylko snil.
Tyle

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bojkot jest jak najbardziej zgodny z prawem.
Jezeli jakis produkt albo jakis producent z pewnych powodow mi podpadl (pani w sklepie np. byla nie mila) to ja juz tego produktu tam nie kupie - pujde gdzie indziej. I to jest jaknajzdrowsze zachowanie w warunkach gospodarki konkurencyjnej. W ten sposob dobry, tani produkt wypiera zly.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

azamat pisze:
Chcialem Ci przypomniec, ze gdyby nie strajki, to kupowalbys paliwo na kartki, w sklepach mialbys ocet i saletre, o legalnej pracy w Anglii moglbys pomarzyc, a MB W107 SLC bys pewnie tylko snil.
Tyle

Pewnie tak i chwala im za to, ale system byl wtedy inny. Nie bylo wolnego rynku (także na dobrą sprawę rynku pracy) wiec wtedy moje argumanty nie mialy sensu i ztym sie zgadzam. Nie wiem jednak czy zauwazyles ale to bylo 20 kilka lat temu. Troche inne czasy teraz sa.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Troche inne czasy teraz sa.

Niektórzy jeszcze tego nie zauważyli, albo ciągle żyją nadzieją powrotu "starego" (o zgrozo!).

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus junior

and6412 pisze:
Pewnie tak i chwala im za to, ale system byl wtedy inny.
Nie bylo wolnego rynku (także na dobrą sprawę rynku pracy) wiec wtedy moje argumanty nie mialy sensu i ztym sie zgadzam. Nie wiem jednak czy zauwazyles ale to bylo 20 kilka lat temu. Troche inne czasy teraz sa.

W tej chwili też nie ma na wszystko wolnego rynku. A w kwestii paliw rynek też nie jest wolny, lecz jest regulowany i to dość mocno.

Tak czy siak - palnąłeś z tymi strajkami jak Tym do Kondrata - czyli bez sensu (jak lokata) ;)

Bo my mówimy o legalnym bojkocie stacji benzynowych, a nie o strajku pracowników tych stacji.

Poza tym strajki w obecnym porządku prawnym też są legalne (jeśli się dopełni odpowiednich formalności). I jeśli mielibyśmy ścigać wszystkich tych co łamią prawo - to przede wszystkim powinni pozamykać tych, którzy mówią (parafrazując), że każdego kto strajkuje trzeba pałką policji po mordzie (ponieważ strajkować można też legalnie).

Jak się system prawny w Polsce nie podoba to przecież tyle jest innych możliwości... można pojechać na Kubę, do Chin, na Białoruś do Korei PN ... i wszędzie tam, gdzie demokracja (ludowa też) jest chroniona przez oddziały ZOMO/Specnazu czy inne podobne jednostki

Ostatnio zmieniony pn lip 23, 2007 8:05 pm przez WojtekW, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
Niektórzy jeszcze tego nie zauważyli, albo ciągle żyją nadzieją powrotu "starego" (o zgrozo!).

co Ty sugerujesz? widze ze wystepuja problemy z czytaniem ze zrozumieniem, do tego jeszcze wieksze problemy z uswiadomieniem sobie co to jest demokracja, wolnosc i prawo. Mam prawo bojkotowac co chce i strajkowac, jesli nie ma innych metod - takie prawa daje mi konstytucja tego kraju, a poglady ktore prezentuje And6412 sa wziete w prostej linii wlasnie ze starego systemu(O ZGROZO!!!).
Czytajac niektore wypowiedzi mam przed oczami Milicjanta Zbyszka, albo jakiegos innego komunistycznego storza porzadku i jedynie slusznej wladzy, przeciw ktorej nie wolno mi nic powiedziec bo mi pale na lbie polamie!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja mysle, ze and6412 chodzilo o podejscie polskich pracownikow budrzetowki do strajkow; "bo mi sie nalezy". Faktem jest, ze ich panstwo nie rozpieszcza ale podejscie niektorych grup do tego problemu jest iscie z epoki glebokiego socjalizmu; np. gornicy.
Ale to w naszym kraju niestety wina kolejnych rzadow i zaniechanych reform sektora panstwowego; gornictwo, sluzba zdrowia...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

azamat pisze:
co Ty sugerujesz? widze ze wystepuja problemy z czytaniem ze zrozumieniem, do tego jeszcze wieksze problemy z uswiadomieniem sobie co to jest demokracja, wolnosc i prawo.

Umiem czytać ze zrozumieniem, a na dodatek umiem czytać między wierszami.

Co to jest demokracja?
Pomijając wszelkie inne aspekty, czy terroryzowanie większości przez mniejszość jest demokratyczne??
Demokracja - władza ludu, taki sobie system wybraliśmy i takie a nie inne są w nim zasady. Więc gdy słyszę psioczenie na to że wygrała ta a nie inna formacja i jest to zagrożenie demokracji to się zastanawiam w jakim my właściwie ustroju żyjemy...

To że coś jest zapisane w Konstytucji nie znaczy że muszę się z tym zgadzać (choć oczywiście się stosuję), prawidła demokracji dają mi prawo i możliwość zgromadzenia odpowiedzniej większości i zmiany nawet Konstytucji.

Bojkotować sobie można wszystko, nikt tego nikomu nie zabrania, ale trzeba się liczyć z konsekwencjami. Jeśli nie zatankuję 26-go to będe musiał następnego dnia odstać swoje w kolejce co zapewne skwapliwie wykorzystają stacje paliwowe podnosząc ceny.
Jeśli będe bojkotował podatki to zapuka do mnie komornik itp. itd.

Dla mnie ta akcja to jakaś bezsensowna pokazówka, która nic nie zmieni, ale w środku sezonu ogórkowego gazety muszą o czymś pisać, a to jest doskonały powód żeby pobiadolić jak to w tym kraju jest źle i niedobrze.

azamat pisze:
Milicjanta Zbyszka, albo jakiegos innego komunistycznego storza porzadku i jedynie slusznej wladzy

:lol:
A mnie wkurza że np. z brudnego żula, który wyzywa wszystkich dookoła robi się obrońcę demokracji, ponadto całkowicie zgodny z prawem wyrok skazujacy go okrzykuje się mianem łamania wolności słowa.
Taką mamy demokrację, jakich jej obrońców.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

hm, a strajki o podlozu politycznym tez sa niedobre wedlug kolegi And ??
Bo analogicznie do argumentacji, ze moge sie zwolnic, to jak mi sie w Polsce nie podoba, to moge pojechac gdzie indziej, nie ? Swietne podejscie.. Niech zrobia tutaj drugi PRL, panstwo policyjne i koscielne, a my nie mamy prawa zaprotestowac, bo to bedzie demonstracja, lub strajk, wiec nalezy nas spalowac ? Troche umiarkowania... Bo to wszystko fajnie wyglada, dopoki jakas decyzja nie uderza w nas bezposrednio- np. cene benzyny podniosa o 100% bo znowu beda potrzebowac na nowe samochody dla karlow lub na drogi do fantastycznych niestniejacych stadionow. To co, bedziesz grzecznie placil ? Przeciez w ZEA jest tansza benzyna, wiec mozesz sie tam przeniesc jak sie nie spodoba...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Albert pisze:
Swietne podejscie.. Niech zrobia tutaj drugi PRL, panstwo policyjne i koscielne, a my nie mamy prawa zaprotestowac

na tym polega demokracja Kolego...
Ci których jest większość - podejmują decyzje. Dopóki te decyzje nie łamią prawa, nie możesz tu mówić o drugim PRL.
Spieszę Cię poinformować, że gdy powstawała PRL władza mordowała swoich przeciwników, krórych były setki tysięcy, mordowała ludzi którzy pomagali ten kraj odbijać z rąk wroga. Jakoś teraz nie widzę wokoło tego zamordyzmu.

Większość narodu chciała żeby rządziła ta a nie inna formacja więc ta formacja realizuje swój program, jeśli się z tym nie zgadzasz, masz szansę to zmienić za 2 lata. Zważ na to że ta formacja niezmiennie trzyma swój wynik wyborczy, czyli znacznej części społeczeństwa podobają się jej działania.

Państwo policyjne?-a to dobre, :D Izrael można nazwać państwem policyjnym, na każdym rogu mają patrol, cały czas kontrole i widok wojska- czy Izraelczycy narzekają?

państwo kościelne? - :D spójrz lepiej na część krajów islamskich

Albert pisze:
samochody dla karlow
- to jest przejaw tej sławetnej tolerancji? Cóż niscy już nie są obywatelami? A co powiesz na to że ja mam 1,5 m wzrostu i właśnie mnie obraziłeś?

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grigorij0,

demokracja rzeczywiscie polega na realizowaniu programu ludzi ktorych wybrala wiekszosc, ale w znacznie wiekszym stopniu polega na prawie do wyrazania swojego niezadowolenia=wolnosc slowa, prawa do zgromadzen, prawa do wolnego wyboru swoich przedstawicieli, przypominam Ci za takich praw za PRLu nie mielismy.
Z jednego bzdurnego dnia bez tankowania zrobila nam sie debata "demokracja a poglady panujace na forum MB/8" :lol:

widzisz, mi chodzi tylko o to zeby dac rzadzacym jakis sygnal, ze ceny paliw moglyby byc nizsze, albo przynajmniej niech zostana na tym poziomie, a nie dowalaja kierowcom coraz to nowe podatki( nie tylko w paliwie - propozycja Pana Religi). mam tez nadzieje, ze nie powstanie u nas panstwo koscielne albo drugi PRL, mysle ze we wszystkim trzeba zachowac umiar - w prawac h i obowiazkach - tak panstwa jak i obywateli.

Tytuł:
swój chłop

czyli jesli "wiekszosc" cos popiera, to nikt nie ma prawa protestu ? To ciekawe, tak jak i to, ze obecna wladza w sondazach nie ma wiekszosciowego poparcia...
zabranianie prostestu mniejszosciom nie zgadza sie z konstytucja, kolego. A na razie nikt jej na szczescie nie zmienil.
Odnosnie karlow- gdzie ty tu widzisz obrazanie kogokolwiek ? otworz sobie slownik jezyka Polskiego i przeczytaj definicje tego slowa, a potem wypowiedz sie jeszcze raz.
A odnoscie Panstwa Policyjnego- obawiam sie, ze nie masz racji, Polska powoli idzie wlasnie w te strone wraz z urzedami policji politycznej ( CBA ) i wypowiedziami ministra ( lekarzy w kamaszy itp ), zaostrzaniem kar, sterowaniem prokuratorami itp. Ciesze sie, ze wierzysz w Pis, masz prawo, a ja i wielu podobnych mam rownie duze prawo tej formacji nie popierac.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00