Jako,że na codzień mam do czynienia z Volvo 850 TDI,postanowiłem wypowiedzieć się na niektóre kwestie i rozwiać pewne wątpliwości dot. ww samochodu.
Trochę o silniku bo zauważyłem,że to jedena z główniejszych niejasności.
Silnik pochodzi z koncernu VW/Audi,jest to 5-cio cylindrowa jednostka z wtryskiem bezpośrednim o mocy 140KM montowana w Audi A6(94-97).oraz po zmniejszeniu mocy w VW T4 od 96r.
850 z tym motorem była produkowana przez krótki okres czasu od grudnia 1995 do konca produkcji modelu tj do początku 1997r.
W modelu tym po raz pierwszy na świecie zastosowano seryjnie boczne poduszki poduszki powietrzne.Był to jeden z najbezpieczniejszych samochodów w swojej klasie(wszystkie pasy 3-punktowe,zintegrowany fotelik w podłokietniku,system SiPS zmniejszający skutki zderzeń bocznych)
Także w statystykach awaryjności zajmował bardzo wysokie lokaty.Karoseria ocynkowana całkowicie z wyjątkiem tylnej klapy w kombi.
Teraz czas na odrobinę wrażeń z jazdy.
Volvo prowadzi się bardzo pewnie,niesamowicie trzyma sie drogi,czego nie sugeruje jego wygląd jest tez bardzo zwrotne,850 ma opinię najbardziej neutralnego przednionapędowca,nie jest ani pod-,ani nadsterowne.
Za to pod względem komfortu jest dość przeciętne,uznałbym je raczej za twarde.
Wewnątrz panuje atmosfera lususu,praktycznie pełne wyposażenie w większości egzemplarzy,u mnie np:podgrzewane fotele,tempomat,skóra,drewno-(prawdziwe)dwustrefowa automatyczna,dwustrefowa klimatyzacja,komputer pokładowy,kontrola trakcji,system zapobiegający buksowaniu kół,4x el szyby,dobrej jakości system audio,itp.Całość zrobiona z dobrych materiałów,miękkich w dotyku oraz starannie wykończonych.
W środku jest dużo miejsca(wiecej niz np w 124)Bgażnik kombi jest ogromny i ustawny,pod spodem 2 wielkie schowki,pod którymi jeszcze jest pełnowymiarowe koło zapasowe.
Najlepsze na koniec
Silniczek 2,5 Tdi jest w stanie rozpędzić te ciężkie (ok 1600kg) auto do setki w ok 9s,myślę,że jest to sprawka 290Nm momentu obrotowego,oraz znakomicie zestopniowanej skrzyni.Silnik na każdym biegu ochoczo wchodzi na obroty,wciskając przy tym solidnie w oparcie fotela,szczególnie na 2-3 biegu.Z wyprzedzaniem nie ma najmniejszych problemów,nie ma potrzeby redukcji do 4 biegu,silnik z odpowiednim ciągiem potrafi nadać autu dynamikę także na 5-tym biegu,pod warunkiem ze przekroczy 2 tys obrotów.Prędkość max wg danych technicznych to 200km/h,czyli niezbyt dużo,jak na moc 140KM,ale to zasługa krótszej niż w Audi skrzyni,którą nota bene opracował inż z Polski.
Dzwięk 5-cylindrowego silnika gdy wkręca się na obroty przypomina raczej rasową benzynę,chociaż nie jest natarczywy,zupełnie inaczej brzmi niż w T4.
Najlepsze w aucie jest to,że przy takich osiągach pali bardzo niewiele, średnio przy ostrej jeździe w cyklu mieszanym wychodzi 7,8l,powtarzam przy ostrej...Jeżdząc oczczednie spokojnie można zamknąć się w 6 litrach.Przy tym wszystkim silnik jest praktycznie bezawaryjny,wystarczy pamietać o pasku w naszych warunkach,nie jest także wrażliwy na jakość paliwa,mówiąc wprost silnik-ideał.
Ogólnie auto sprawia wrażenie solidnie zrobionego,przez wielu uważane jest za ostatnie prawdziwe Volvo.Takich aut już sie nie robi i nic nie wskazuje na to by miało się coś zmienić.Dzisiejsze Volva to w wiekszości chłam,tak jak i inne samochody,nie wyłączając mercedesa.
Mimo,iż mój ojciec jest zadowolony ze swojej 850-tki,jako nastepne auto planuje kupić MB
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)