MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 7:19 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja wlasnie szukam (raczej LCD bo 32" i nie wiekszy) telewizora i zauwazylem, ze producenci lubia oszukiwac, podaja np. kontrast dynamiczny, ktory nijak ma sie do wartosci rzeczywistych matrycy. Wartosci dynamiczne podaja Samsung i Panasonic, to dlatego telewizor z kontrastem 7000:1 koszyje u nich tyle co telewizor z kontrastem 1200:1 u konkurencji.
Poniewaz nie lubie jak mnie sie oszukuje, to omijam obie firmy szerokim lukiem. Plazma pobiera sporo pradu (500 wat np., LCD okolo 150, 32" CRT panoramiczny mniej niz 100 wat)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

maxtro pisze:
A ja powiem z innej beczki kup sobie telewizor projekcyjny :lol: Najlepiej w technologi DLP.

Mam projektor DPL i kontrastem ani jasnoscia to on nie podskoczy nawet do LCD nie mowiac juz o plazmie (nie wspominajac juz o teczach) <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
holyfido pisze:
Plazma pobiera sporo pradu (500 wat np., LCD okolo 150, 32" CRT panoramiczny mniej niz 100 wat)

Mam Plazme Panaslonika 42cale i pobiera ~240W (zmierzone). Natomiast pobor mocy jest proporcionalny do max. jasnosci ekranu. CRT; 120 cd/m2 Plasma 2000 cd/m2 i wiecej. W jasny sloneczny dzien niczego nie ogladniesz na CRT.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
To nie ma kompletnie żadnego znaczenia, jakość jest dla oczu normalnego człowieka taka sama.

Oszszsz, jestem nienormalny.

PK2 pisze:
plazmy się grzeją jak cholera. Na ekranie z przodu można smażyć jajka

Jaaasne. :lol:
Temperatura ekranu mojej plasmy jest taka sama jak montora LCD na którym pracuję czyli lekko ciepły. Przed chwilą macałem. Na jajecznicę więc nie ma szans.

TReneR pisze:
Generalnie;
- do statycznych obrazow LCD (komputer)
- do obrazow dynamicznych tylko Plazma (TV, DVD).

Świetnie powiedziane i oddaje istotę rzeczy. [ok]

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zgadzam się przedmówcami - z moich informacji wynika, że do użytku domowego lepsza jest plazma bo obsługuje więcej rozdzielczości jak LCD i nawet na kiepskiej jakości sygnale (antena) będzie wyświetlała obraz poprawnie a LCD nie da rady! Tak jak ktoś napisał wystawowe TV podłączone są do innych źródeł ( wysokiej rozdzielczości ) stąd taka różnica - mój kolega pracował w Euro i stąd wiem.
Co do kontrastów - jasności to wszystko bzdura bo nie ma jednolitych norm co do określenia gdzie te parametry są mierzone [wscieklosc] . Jak kupowałem projektor to gość mi wyraźnie wskazał, że ten producent mierzy na elektronice, drugi na optyce a trzeci na ekranie w zależności komu gdzie lepiej wyszło.

Ważną rzeczą jest fakt, że te wszystkie firmy i typy TV robione są na podzespołach kilku firm także w zasadzie się nie różnią niczym tylko nazwą. Różnią się, wielkiej mierze domyślnymi ustawieniami kontrastu, koloru, jasności, balansu itp co możesz sobie z pomocą testowego CD ustawić sam w domu. W tej sytuacji rzeczywistość sklepowa tzn jakość obrazu na wystawie sklepowej może się mieć nijak do tej , którą osiągniesz w domu.

Więc postaraj się znaleźć jakiś dobrą linię TV producenta X. I zakupić go a potem własnoręcznie go ustawić aby uzyskać wymarzony obraz
.
Wspomniany kolega, który pracował w Euro informował nas jakiego modelu było najmniej zwrotów czy reklamacji i tak znajomi kupowali TV.
Oczywiście nie sugerować się sugestiami sprzedawców z takich sklepów bo sprzedają tylko to z czego mają największą marżę mimo że to shit.

Pzdr i życzę miłego surfowania w poszukiwaniu informacji.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Metody pomiary jasnosci unormowane i kazdy producent powiniem podac w instrukcji wg. jakiej normy zostaly one zmierzone. Nie ma sensu porownywac parametrow zmierzonych roznymi metodami (producenci wymyslaja na wlasne potrzeby przedziwne metody pomiaru tylko poto aby uzyskac jaknajwieksze liczby; np. moc PMPO).
Co do pomiaru jasnosci CRT, LCD i Plasmy to jest ona wmiare jednolita podawana zwykle w lm, lm/m2 lub ANSI lumenach.
Liczby max. CRT - 120lm/m2, LCD - 550lm/m2, Plasma 1500-2000lm/m2 sa miarodajne i bardzo latwo weryfikowalne.
Zupelnie inaczej maja sie do siebie wartosci kontrastu podawane przez producentow, ktore zwykle sa mierzone niezgodnie z zadnymi standardami (najwyzej wymyslonymi przez producenta). Np projektory DPL z kontrastem zachwalanym na 10000:1 (metoda FO-FO) w rzeczywistosci maja kontrast 100:1 wg standartu ANSI :-D.
No ale tez ciezko sie dziwic malpom w garniturach (managment), gdy klient zobaczy dwie cyfry z czego druga jest 100 razy wieksza .... wiadomo co wybierze.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00