Zgadzam się przedmówcami - z moich informacji wynika, że do użytku domowego lepsza jest plazma bo obsługuje więcej rozdzielczości jak LCD i nawet na kiepskiej jakości sygnale (antena) będzie wyświetlała obraz poprawnie a LCD nie da rady! Tak jak ktoś napisał wystawowe TV podłączone są do innych źródeł ( wysokiej rozdzielczości ) stąd taka różnica - mój kolega pracował w Euro i stąd wiem.
Co do kontrastów - jasności to wszystko bzdura bo nie ma jednolitych norm co do określenia gdzie te parametry są mierzone
![[wscieklosc]](./images/smilies/wscieklosc.gif)
. Jak kupowałem projektor to gość mi wyraźnie wskazał, że ten producent mierzy na elektronice, drugi na optyce a trzeci na ekranie w zależności komu gdzie lepiej wyszło.
Ważną rzeczą jest fakt, że te wszystkie firmy i typy TV robione są na podzespołach kilku firm także w zasadzie się nie różnią niczym tylko nazwą. Różnią się, wielkiej mierze domyślnymi ustawieniami kontrastu, koloru, jasności, balansu itp co możesz sobie z pomocą testowego CD ustawić sam w domu. W tej sytuacji rzeczywistość sklepowa tzn jakość obrazu na wystawie sklepowej może się mieć nijak do tej , którą osiągniesz w domu.
Więc postaraj się znaleźć jakiś dobrą linię TV producenta X. I zakupić go a potem własnoręcznie go ustawić aby uzyskać wymarzony obraz
.
Wspomniany kolega, który pracował w Euro informował nas jakiego modelu było najmniej zwrotów czy reklamacji i tak znajomi kupowali TV.
Oczywiście nie sugerować się sugestiami sprzedawców z takich sklepów bo sprzedają tylko to z czego mają największą marżę mimo że to shit.
Pzdr i życzę miłego surfowania w poszukiwaniu informacji.