MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:16 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 191 92 93 94 95111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tez mam jeszcze zapas z tej promocji .. jezdzie na mieszance 75/25 i jest ok ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

Tak sobie czytam i czytam temat OR i mam nastepujące wnioski.Powodem dla którego większośc z nas używa tego paliwa do kasa.Miedzy bajki włożyc twierdzenie ze przejmujemy się ekologią.W związku z tym po co montowac w mercedesach podgrzewacze i inne wynalazki których koszt zwróci się po ....km.Najtaniej i najprościej to używac OR w rozcieńczenieniu z 20 procentami ropy,nafty,opał odpada z wiadomych celów.Taka mieszanka dla mietka jest git i nikt mnie nie namówi na jakieś wynalazki z zakresu podgrzewaczy i innych bajerów.Hej

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

i tym miłym akcentem kończymy tą dyskusję ;)

PS. Ja tez dolewam 25% ON i jest git

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior

http://biznes.onet.pl/0,1523146,wiadomosci.html

Zwróćcie uwagę na aspekt ekonomiczny ale i też ekologiczny .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Waldi pisze:
Tak sobie czytam i czytam temat OR i mam nastepujące wnioski.Powodem dla którego większośc z nas używa tego paliwa do kasa.Miedzy bajki włożyc twierdzenie ze przejmujemy się ekologią.W związku z tym po co montowac w mercedesach podgrzewacze i inne wynalazki których koszt zwróci się po ....km.Najtaniej i najprościej to używac OR w rozcieńczenieniu z 20 procentami ropy,nafty,opał odpada z wiadomych celów.Taka mieszanka dla mietka jest git i nikt mnie nie namówi na jakieś wynalazki z zakresu podgrzewaczy i innych bajerów.Hej

1. spróbuj odpalić swoje na auto ( w baku masz 80% OR i 20% ON) przy -25 stopniach w zimie . Na wiosne/lato/jesień tak mieszanka jest jak najbardziej.

2. instalacja na 2 zbiorniki jest dobra na długie trasy , odpalam na ropie, dojdzie do 70-80 to przelączam na OR , przjeżdzam w tym czasie duużo kilometrów , przełączam znowu na ON i gaszę silnik . Gdy jednak jeździsz na trasie 5 km lub coś koło tego to nie warto pakować się w instalacje.

Wie ktoś może gdzie aktualnie tanio można kupić OR w supermarkecie ? ( może jakieś promocje ? :) )

pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
rzepak pisze:
może jakieś promocje ?

widziałem w TESCO sojowy za 6,99 / 3L

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop

Tydzień temu na tym sojowym przejechalem 2300 km za jednym zamachem mesio szedł ciut słabiej niz na rzepaku czy słoneczniku ale dawal rade

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bary123ce pisze:
rzepak pisze:
może jakieś promocje ?

widziałem w TESCO sojowy za 6,99 / 3L

dzięki za info, w tym tygodniu tam skoczę , może jeszcze będzie promocja
:)

pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek

Teraz w tesco był olej po 7.99 3 litry.
Sprawdza się.
100% OR. Bez grama ON.

Tytuł:
postmajtek

i znów tesco - tym razem olej z importu - 3 litry 7.99 rzepakowy

"Czy to możliwe, że ten kraj został przejęty przez dwa zmutowane teletubisie-bliźniaki?"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
nie będąc na jakiejś ministerialnej liście producentów paliw nie można odprowadzić akcyzy do Skarbu Państwa

Panowie! Przecież to łamanie konstytucji! W ten sposób zmusza się nas do korzystania z usług monopolisty! Ja rozumiem, że jeżdżąc po drogach publicznych, muszę zapłacić za ich użytkowanie, a akcyza taką opłatą jest (druga sprawa, to to, że dość droga jest ta opłata, jak na stan tych dróg, ale to już inny temat), ale nie rozumiem, dla czego nie mam wyboru, komu będę płacił za paliwo. Nobo akcyza idzie do skarbu państwa, a reszta tych pieniędzy idzie do prywatnej kieszeni producenta paliwa.
Panowie! To się nadaje do wniesienia oskarżenia do trybunału Haskiego, czy jak to tam się nazywa. Łamią nasze podstawowe prawa, dotyczące wolnej konkurencji. Może najpierw zacząć od urzędu antymonopolowego? Z tym trzeba coś zrobić! Tylko RAZEM! Bo w pojedynkę, to nikt, nic nie wywalczy.
KTO JEST CHĘTNY???

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
(me: how) pisze:
nie będąc na jakiejś ministerialnej liście producentów paliw nie można odprowadzić akcyzy do Skarbu Państwa

Panowie! Przecież to łamanie konstytucji! W ten sposób zmusza się nas do korzystania z usług monopolisty! Ja rozumiem, że jeżdżąc po drogach publicznych, muszę zapłacić za ich użytkowanie, a akcyza taką opłatą jest (druga sprawa, to to, że dość droga jest ta opłata, jak na stan tych dróg, ale to już inny temat), ale nie rozumiem, dla czego nie mam wyboru, komu będę płacił za paliwo. Nobo akcyza idzie do skarbu państwa, a reszta tych pieniędzy idzie do prywatnej kieszeni producenta paliwa.
Panowie! To się nadaje do wniesienia oskarżenia do trybunału Haskiego, czy jak to tam się nazywa. Łamią nasze podstawowe prawa, dotyczące wolnej konkurencji. Może najpierw zacząć od urzędu antymonopolowego? Z tym trzeba coś zrobić! Tylko RAZEM! Bo w pojedynkę, to nikt, nic nie wywalczy.
KTO JEST CHĘTNY???

Witam,
ja czytalem ze Unia Europejska calkiem neutralnie podeszla do tego procederu i nie uregulowala tego do konca. T/z regulowanie tego procederu pozostawila kazdemu krajowi do decyzji. Stad wlasnie bierze sie to ze w niektorych panstwach jak na przyklad Polska, Francja, Italia (wiem tylko o tych trzech krajach) jazda na OR jest wlasciwie zabroniona, lub jak to jest w Polsce w tym przypadku obowiazuje oplata akcyzowa.
Uwazam jednak ze jest to dyskryminacyjne podejscie do sprawy. W niektorych krajach jest to jak najbardziej mile widziane, a w niektorych na tej bazie stwarza sie dodatkowy monopol rzadowy.
Kolega @Bartekmw ma racje, im glosniej bedzie sie o tym mowic tym wiecej da sie do myslenia politykom i moze zrozumia ze nie tedy droga.
Jezeli mowa o ochronie srodowiska to na calej lini.

Roslinny ? Do pelna prosze !

www.ekoforum.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tu już nawet nie chodzi o ochronę środowiska, czy zdjęcie akcycy. Ja chcę pójść do odpowiedniego organu i opłacić akcyzę, bo: Lepiej pracuje mój silnik, bardziej ekologicznie, nie trawię smrodu spalonego oleju napdowego, a frytki - jak najbardiej, no i przede wszystkim NIE CHCĘ NAPYCHAĆ KIESZENI KONCERNOM PALIWOWYM!!! To ostatnie jest najważniejsze. Zmuszanie mnie do używania towaru wyprodukowanego, czy dystrybuowanego przez tą, a nie inną firmę, jest pozbawieniem mojego konstytucyjnego prawa do wolnego wyboru. Przecież to jest jawne wspieranie monopolu. Jakim prawem?
I o to mi przede wszystkim chodzi. A swoją drogą: Rząd powinien wspierać Was - rzepakowców.

Piszę "Was", bo mnie się to nie bardzo opłaca. Po odliczeniu podatku, litr ON kosztuje mnie tyle, co litr OR, bo od OR nie mogę jak na razie odliczyć podatku. Ale jak będzie można, to chętnie do was dołączę.

Przy okazji: Jak rozwiązaliście sprawę rozpuszczających się gumowych elementów? Przyznam się, że jeszcze nie przeczytałem całego tematu, ale jestem już przy końcu, dla tego pozwoliłem sobie zabrać głos. Ze wszystkimi problemami radzicie sobie w taki, czy inny sposób. O wszystkich problemach piszecie przez cały czas, ale problem "wypluwania pompy wtryskowej przez rurę wydechową" - jak to określił ktoś z was, pojawił się na moment i zaraz zniknął. Ktoś wspomniał o jakiś innych uszczelkach, ale jakoś za mało w/g mnie było o tym.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.

Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.

VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
Przy okazji: Jak rozwiązaliście sprawę rozpuszczających się gumowych elementów? Przyznam się, że jeszcze nie przeczytałem całego tematu, ale jestem już przy końcu, dla tego pozwoliłem sobie zabrać głos. Ze wszystkimi problemami radzicie sobie w taki, czy inny sposób. O wszystkich problemach piszecie przez cały czas, ale problem "wypluwania pompy wtryskowej przez rurę wydechową" - jak to określił ktoś z was, pojawił się na moment i zaraz zniknął. Ktoś wspomniał o jakiś innych uszczelkach, ale jakoś za mało w/g mnie było o tym.

Witam,
ja osobiscie jeszcze nie spotkalem przypadku aby OR byl przyczyna uszkodzen uszczelek gumowych w ukladach paliwowych.
Ten problem pojawia sie podczas tankowania BIODIESLA, gdzie zawarty w nim metanol dziala agresywnie na wszelkiego rodzaju uszczelnienia.
Przez pewien czas koncern VW dopuscil mozliwosc tankowania BIODIESLA do swoich samochodow, ale szybko wycofal sie z tego z uwagi na powstajace awarie w postaci nieszczelnosci w ukladzie paliwa, wlacznie z filtrem oraz pompa wtryskowa.
Ja eksploatuje moje auto juz od ponad 33.000 km na OR i jak narazie nie wystapila ani jedna nieszczelnosc i nie widze zadnych obiaw aby cos moglo ulec uszkodzeniu ( chodzi tutaj o uszczelki i przewody).
Jedynym problemem podczas eksploatacji przy OR jest miedz, a to z uwagi na fosfor zawarty w OR ktory niekozystnie reaguje wlasnie z miedzia.

Roslinny ? Do pelna prosze !

www.ekoforum.pl

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

witam..
w dniu wczorajszym przeprowadziłem akcję "potato", zalalem 10l ON a nastepnie w Lidl'u 20l OR (2,79/l jak ktoś chętny)...
efekt:
spodziewałem się jednak źe będzie znacznie lepiej, problemy z rozruchem, mocno kopci przy odpalaniu i zaraz po starcie, bardzo szybko silnik nagrzewa się do ponad 100 stopni (jakieś 2mm poniżej 120)...
kwestia paliwa? czy to raczej normalne objawy? a może coś przegapiłem... :-? :roll:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 191 92 93 94 95111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00