bartekmw pisze:
Przy okazji: Jak rozwiązaliście sprawę rozpuszczających się gumowych elementów? Przyznam się, że jeszcze nie przeczytałem całego tematu, ale jestem już przy końcu, dla tego pozwoliłem sobie zabrać głos. Ze wszystkimi problemami radzicie sobie w taki, czy inny sposób. O wszystkich problemach piszecie przez cały czas, ale problem "wypluwania pompy wtryskowej przez rurę wydechową" - jak to określił ktoś z was, pojawił się na moment i zaraz zniknął. Ktoś wspomniał o jakiś innych uszczelkach, ale jakoś za mało w/g mnie było o tym.
Witam,
ja osobiscie jeszcze nie spotkalem przypadku aby OR byl przyczyna uszkodzen uszczelek gumowych w ukladach paliwowych.
Ten problem pojawia sie podczas tankowania BIODIESLA, gdzie zawarty w nim metanol dziala agresywnie na wszelkiego rodzaju uszczelnienia.
Przez pewien czas koncern VW dopuscil mozliwosc tankowania BIODIESLA do swoich samochodow, ale szybko wycofal sie z tego z uwagi na powstajace awarie w postaci nieszczelnosci w ukladzie paliwa, wlacznie z filtrem oraz pompa wtryskowa.
Ja eksploatuje moje auto juz od ponad 33.000 km na OR i jak narazie nie wystapila ani jedna nieszczelnosc i nie widze zadnych obiaw aby cos moglo ulec uszkodzeniu ( chodzi tutaj o uszczelki i przewody).
Jedynym problemem podczas eksploatacji przy OR jest miedz, a to z uwagi na fosfor zawarty w OR ktory niekozystnie reaguje wlasnie z miedzia.