MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:09 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

melvis pisze:
Pax vobiscum, we mnie nbie ma wrogości, moje słowa z moje głowy i tyle.
Nie kwestionuję zasadności walki o kasę tych wszystkich ludzi. Ale do licha nie tak, nie te socjalistyczne postulaty. Jak to każdy lekarz po specjalizacji ma siódemkę. Przecież są ludzie po specjalizacji którzy mają dwie lewe ręce więc niech idą do piertruchy. To jest ta bopląca urawnilowka.

Nie mnie czy Tobie to oceniać, są instytucje, izby lekarskie i przede wszystkim bezpośredni przełożony.
melvis pisze:
Człowieniu, widzę, że jedziemy łeb w łeb, na dziś (i zapewne na dłużej) kończę przygodę z medycyną i jej problemami finansowymi. Ale zdanie własne mam podparte żalem o tę kasę, którą mi przejedli.
Niskie ukłony za fajną wymianę zdań (i bez obrazy please)

No widzisz cały czas mówimy o tym samym. Chodzi o to, żeby twoje pieniądze były wydawane rozsądnie i żebyś o każdej porze za swoje ciężko zarobione pieniądze mógł uzyskać pomoc jakiej oczekujesz. Lekarz zaś który jest na usługach tego systemu liczy na godziwe wynagrodzenie za to, że jest w stanie tą pomoc ci zagwarantować. Przecież to proste.

Tytuł:
swój chłop

Zgadzam sie z melvisem, ten system jest zbyt zdegenerowany zeby go naprawiac. Trzeba go zmienic. I tyle.

Powinno powstac kilka ubezpieczalni, skladki zdrowotne powinny byc ustalone podobnie jak OC auta. A jak chcesz miec wiekszy wypas to sobie placisz wieksza skladke.
Co zyskujemy?
1.jasnosc skladki
2.wolnosc wyboru ubezpieczalni = konkurencje = ceny skladek
3.ubezpieczalnie powinny wykupic(zakontraktowac) szpitale, aby leczyc swoich klientow
4.coroczne badanie - aby zmniejszyc koszty leczenia - dla ubezpieczalni to podstawa jak przeglad w aucie

Dla osob majacych wszystko w d.. pozostana nieliczne szpitale publiczne itp.
Niestety dalej pozostaje problem emerytow, rencistow...

PS. A moze zrobic jak w Nowej Zelandii, gdzie panstwo oswiadczylo ze budzet jest niewyplacalny i od dnia xxxx kazdy dostaje pensje brutto i sam ma sie martwic?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

szeryf pisze:
4.coroczne badanie - aby zmniejszyc koszty leczenia - dla ubezpieczalni to podstawa jak przeglad w aucie

To akurat bardzo glupie rozwiazanie ;-) Śpiesze wyjasnic. Wyobraź sobie ze ktos zachoruje na cos wiecej niz grype (wiekszosc chorob jest rozwleczona w czasie). Jesli podczas leczenia bedzie musial zrobic "przeglad" to żadna ubezpieczalnia nie przedluzy z nim kontraktu ;-) i pozostanie vbez srodków na leczenie.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

Ale takie jest ryzyko ubezpieczalni. Masz sie przebadac co jakis czas a nie tak jak teraz isc do lekarza/szpitala gdy sam stwierdzisz ze cos jest nie tak. I wlasnie najwazniejsza bedzie profilaktyka a nie leczenie zaawansowanej choroby.
Pozostaje kwestia systemowego i technicznego rozwiazania tego problemu, ale to juz powinni zrobic fachowcy.

124 E300D i 190 D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
szeryf pisze:

To akurat bardzo glupie rozwiazanie ;-) Śpiesze wyjasnic. Wyobraź sobie ze ktos zachoruje na cos wiecej niz grype (wiekszosc chorob jest rozwleczona w czasie). Jesli podczas leczenia bedzie musial zrobic "przeglad" to żadna ubezpieczalnia nie przedluzy z nim kontraktu ;-) i pozostanie vbez srodków na leczenie.

Nie - wykrycie jakiejs choroby "na przegladzie" nie ma wplywu na odrzucenie petenta przez ubezpieczyciale, po prostu ta choroba jest leczona przez poprzedniego ubezpieczyciela lub tego samego jezeli ubezpiecznie jest przedluzane. W Szwajcarii co prawda nie ma obowiazkowych badan okresowych ale w wypadku przeniesienia sie do innej ubezpieczalni trzeba ujawnic wszystkie "posiadane" choroby, ktorych leczenie jest pokrywane przez poprzednia ubezpieczalnie w ktorej sie bylo ubezpieczonym podczas zaistnienia choroby... ale nagmatwalem ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Krotko:

Jeszcze im uciac!

Z tego co wiem, to byla propozycja prywatyzacji sluzby zdrowia. Zwiazkowcy, lenie i nieroby bronili sie przed tym rekami i nogami, bo wiedzieli, ze to oznacza zakasanie rekawow i wziecie sie do roboty.

Znam paru lekarzy. Nie strajkuja, dlaczego? Z prostej przyczyny - chce im sie pracowac. Lecza prywatnie, kase maja i w nosie maja strajki.

Pozdrawiam,
Fymek.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Fymek pisze:
Z tego co wiem, to byla propozycja prywatyzacji sluzby zdrowia. Zwiazkowcy, lenie i nieroby bronili sie przed tym rekami i nogami, bo wiedzieli, ze to oznacza zakasanie rekawow i wziecie sie do roboty.

Troche jednak mało wiesz o funkcjonowaniu służby zdrowia. Znam sprywatyzowany szpital z województwa lubelskiego, który najchętniej leczy ludzi młodych a najlepiej zdrowych, po 15 niemożliwe jest tam wykonanie USG. Ciężkie przypadki, wymagające długiej hospitalizacji, specjalistycznych procedur są odsyłane do państwowych placówek. Nie chcę tu robić złej reklamy więc jak chcesz to nazwę i miasto podam Ci na priv. Jesteś z Krakowa, dużego miasta z uniwerystecką bazą kliniczną. Pamiętaj jednak ( życzę Ci jak najlepiej, ale nikt choroby i miejsca nie wybiera ), że pomocy możesz potrzebować wszędzie i nie wiem czy byłbyś już dziś zadowolony z tego jak ona Ci będzie udzielona w takiej prywatnej placówce. Sprywatyzowane będą te rentowne dziedziny i procedury, które wymagają małych nakłądów a przynoszą dość dobre dochody. Wyobrażasz sobie prywatny oddział paliatywny? Nie, takich oddziałów nie będzie. Ja mam taką zasadę, nie rozmawiam o prawie, o konstrukcjach budowlanych czy instalacjach elektrynczych, z prostej przyczyny, nie znam się na tym a moja laicka wiedza może mnie tylko ośmieszyć.

Fymek pisze:
Znam paru lekarzy. Nie strajkuja, dlaczego? Z prostej przyczyny - chce im sie pracowac. Lecza prywatnie, kase maja i w nosie maja strajki.

Wybacz ale paru to trochę za mało, nie będę się licytował z Tobą ale znam bez mała kilkudziesięciu i mam troche szerszy przekrój i spojrzenie.

Fymek pisze:
Pozdrawiam,
Fymek.

Pozdrawiam, Mateuszek,

Klubowicz
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Moja mama jest lekarzem, więc znam sytuacje lekarzy i całkowicie popieram ich postulaty...

Gratuluję Mamy lekarza.

voytas pisze:
Ostatnio dowiedziałem się że podstawowa pensja mojej mamy to nieco ponad 1000zł na rękę!

Podstawowa? Czyli są jeszcze inne dochody.

voytas pisze:
Cały czas mnie to irytuje...

A ile rzeczy mnie irytuje. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest łatwa sprawa do rozwiązania. Lekarze w jednych szpitalach zarabiają 1000zł, a w innych, najczęściej w tych dobrze prosperujących, bo takie są, np. 5000-8000zł. I te szpitale co dobrze prosperują dziś nie strajkują tylko pracują po to, żeby mieć kasę i wynagradzać odpowiednio lekarzy.

Martwi mnie to, że jeżeli lekarze wywalczą podwyżki to automatycznie na moim koncie będzie mniej pieniążków. Ja chciałbym, żeby środowisko śmietanki towarzyskiej do jakiej należą lekarze, prawnicy i tym podobni, za usługi świadczone prywatnie zaczęli płacić sumiennie podatki i wtedy znalazłby się pieniążki dla tych co pracują w służbie publicznej.

Innym taki elementem jest KRUS, jak to jest, że ja w sumie płacę ok. 1000zł miesięcznie ubezpieczeń, a KRUSOWCY 80zł, a moja żona dużo więcej odemnie. Jeżeli zrobimy porządki z tym co napisałem to pieniążków na podwyżki będzie dość.

Ciekaw jestem czy doczekam czasów, kiedy pójdę do lekarza, zostanę dobrze zbadany i zdiagnozowany i wyleczony, bo dziś tak nie jest. Również obawiam się, że lekarz dziś czy zarobi 1000zł czy 7500zł to efekt przebiegu choroby będzie taki sam.

Więc czekam na czasy kiedy wszystko stanie na nogach, bo na razie jest wszystko na głowie w IV RP. [zlosnik]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

wiarus junior
Awatar użytkownika

georem pisze:
Martwi mnie to, że jeżeli lekarze wywalczą podwyżki to automatycznie na moim koncie będzie mniej pieniążków.

Nie wiem czy zauważyłeś drogi kolego, że lekarze walczą o zwiększenie nakładów na służbę zdrowia. Pieniądze są, tylko rządzącym nie zależy, żeby przeznaczyć je na lecznictwo. Wolą urządzać za to kancelarie czy dawać ministrom na "służbowe" podróże. Oni się nie martwią mają rządowe lecznice i niech ich tylko coś zaboli, to cały szpital postawią na nogi.
georem pisze:
Ja chciałbym, żeby środowisko śmietanki towarzyskiej do jakiej należą lekarze, prawnicy i tym podobni, za usługi świadczone prywatnie zaczęli płacić sumiennie podatki i wtedy znalazłby się pieniążki dla tych co pracują w służbie publicznej.

A ja chciałbym, żeby w końcu się przestało generalizować, bo w tym momencie sugerujesz, że np. moi rodzice robią przekręty oszukując fiskusa, ukrywając swoje dochody z prywatnej praktyki.

georem pisze:
Ciekaw jestem czy doczekam czasów, kiedy pójdę do lekarza, zostanę dobrze zbadany i zdiagnozowany i wyleczony, bo dziś tak nie jest. Również obawiam się, że lekarz dziś czy zarobi 1000zł czy 7500zł to efekt przebiegu choroby będzie taki sam.

Masz rację.Przebieg choroby nie zależy do wynagrodzenia lekarza. Przebieg choroby zależy niestety od wielu czynników, jednak jej rokowanie i diagnostyka to najważniejsze elementy. Niestety minęły czasy stetoskopu i innych XIX wiecznych metod opukiwania jako podstawowych badań diagnostycznych, a te "nowoczesne" będące dzis podstawowymi są limitowane przez naszego ubezpieczyciela.

Klubowicz
Awatar użytkownika

matrix pisze:
Nie wiem czy zauważyłeś drogi kolego, że lekarze walczą o zwiększenie nakładów na służbę zdrowia. Pieniądze są, tylko rządzącym nie zależy, żeby przeznaczyć je na lecznictwo. Wolą urządzać za to kancelarie czy dawać ministrom na "służbowe" podróże. Oni się nie martwią mają rządowe lecznice i niech ich tylko coś zaboli, to cały szpital postawią na nogi.

Więc uwielbiam sformułowanie w pogrubionej czcionce. :evil: Również mnie nie przekonałeś, że to nie z mojego konta ubędzie kasy, nie dziś się urodziłem. [oczko]

matrix pisze:
A ja chciałbym, żeby w końcu się przestało generalizować, bo w tym momencie sugerujesz, że np. moi rodzice robią przekręty oszukując fiskusa, ukrywając swoje dochody z prywatnej praktyki.

Niczego nie sugeruję i nie generalizuję, jak się domyślasz mieszkam w tym kraju, u lekarzy bywam i prawników też, NIGDY FV czy RACHUNKU nie otrzymałem, dlatego wiem (nie sugeruję tylko po prostu to wiem) jak jest z rozliczaniem prywatnych praktyk i porad. Ja na wszystkie prace wystawiam FV i nie ma zmiłuj, zarabiasz to płacisz.

matrix pisze:
Masz rację.Przebieg choroby nie zależy do wynagrodzenia lekarza. Przebieg choroby zależy niestety od wielu czynników, jednak jej rokowanie i diagnostyka to najważniejsze elementy. Niestety minęły czasy stetoskopu i innych XIX wiecznych metod opukiwania jako podstawowych badań diagnostycznych, a te "nowoczesne" będące dzis podstawowymi są limitowane przez naszego ubezpieczyciela.

Dlatego mam nadzieję przed śmiercią być choć raz leczony profesjonalnie, a nie na chybił trafił. [szalone]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

wiarus junior
Awatar użytkownika

georem pisze:
Więc uwielbiam sformułowanie w pogrubionej czcionce. :evil: Również mnie nie przekonałeś, że to nie z mojego konta ubędzie kasy, nie dziś się urodziłem. [oczko]

Przepraszam Ciebie, że ośmieliłem się nazwać Cię kolegą. Czy "Cię" może być? Ależ nie mam zamiaru Ciebie nachalnie przekonywać, odpowiedziałem tylko na to co napisałeś

georem pisze:
Niczego nie sugeruję i nie generalizuję, jak się domyślasz mieszkam w tym kraju, u lekarzy bywam i prawników też, NIGDY FV czy RACHUNKU nie otrzymałem, dlatego wiem (nie sugeruję tylko po prostu to wiem) jak jest z rozliczaniem prywatnych praktyk i porad. Ja na wszystkie prace wystawiam FV i nie ma zmiłuj, zarabiasz to płacisz.

Napisałem, żebyś nie uogólniał, Tobie nie wystawił nigdy, a ja znam takich co wystawiają. Nie będziemy się chyba licytować. Ja znam też przedsiębiorców którzy nie wystawiają faktur, a nie piszę, żeby się wszystkim dobrać do tyłka bo wszyscy to złodzieje okradający skarb państwa.

Klubowicz
Awatar użytkownika

matrix pisze:
Przepraszam Ciebie, że ośmieliłem się nazwać Cię kolegą. Czy "Cię" może być?

Akurat nie o samego chodzi, ale o przedrostek drogi [oczko], oba te słowa razem tworzą pewną specyficzną atmosferę i oczywiscie domyślam się,że nie ją miałeś na myśli. [oczko]

matrix pisze:
Napisałem, żebyś nie uogólniał, Tobie nie wystawił nigdy, a ja znam takich co wystawiają. Nie będziemy się chyba licytować. Ja znam też przedsiębiorców którzy nie wystawiają faktur, a nie piszę, żeby się wszystkim dobrać do tyłka bo wszyscy to złodzieje okradający skarb państwa.

Może piszesz jeszcze o czasach jak wystawiali rachunki, bo było można sobie odliczać leczenie. [zlosnik]

Chodzi mi o system jaki mamy, lekarze, prawnicy, budowlańcy i inni dorabiają i nie płaca podatków stąd między innymi braki w kasie. A jeżeli są roszczenia pewnych grup zawodowych, to po kasie (dupie) dostają Ci co płacą podatki, a nie Ci co dorabiają. Jestem za usprawnieniem (uszczelnieniem) tego systemu i tyle, wtedy będzie czym dzielić, bo co do bagna na samej górze, to nie sądzę żeby się opamiętali. :evil:

Myślę również, że od siebie w tym temacie nic dodawać już nie chcę. [cool]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

moja mama jest lekarzem radiologiem, nie stać jej na otworzenie prywatnego gabinetu i zakup do niego sprzętu za kwoty rzędu miliona złotych, przez to skazana jest na budżetówkę...

pracuje w zadłużonym szpitalu, jedynym w powiecie...
nie strajkuje, bo jeśli się przyłączy to dostanie wypowiedzenie...
ma 25 letni staż pracy w promieniowaniu jonizującym (wg prawa nie są to warunki szkodliwe dla zdrowia, tylko czemu nie zaleca się więcej niż kilku prześwietleń klatki piersiowej rocznie? )
na jej pensję składa się także dodatek kierowniczy (odpowiada za funkcjonowanie całej pracowni RTG, musi także zarządzać zamówieniami, naprawami sprzętu itp)

i teraz gdy będziecie mieli jakieś badanie RTG, to pomyślcie o lekarzu, który siedzi godzinami przed migiczącym negatoskopem i strara się znaleźć jakąś anomalię na niewyraźnej kliszy... (to właśnie badania RTG pozwalają stosunkowo wcześnie wykryć większość poważnych schorzeń i uratować ludzkie życie)

więcej się w tym temacie nie wypowiem, mam nadzieję że za parę lat będę zarabiał tyle że oprócz siebie utrzymam także matkę i będzie mogła przejść na emeryturę...

PS
rząd przeszedł sam siebie powołując lekarzy do wojska, szkoda że górników nie powołał jak strajkowali...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

wiarus junior
Awatar użytkownika

georem pisze:
Akurat nie o samego chodzi, ale o przedrostek drogi [oczko], oba te słowa razem tworzą pewną specyficzną atmosferę i oczywiscie domyślam się,że nie ją miałeś na myśli. [oczko]

Jeśli moje stwierdzenie miało jakiś pejoratywny wydźwięk to bez zadnej ironii piszę, że dobrze myślisz, nie chciałem stworzenia specyficznej atmosfery, także tą moją uszczypliwość w następnym poście potraktuj jako bardziej żartobliwą.

georem pisze:
Może piszesz jeszcze o czasach jak wystawiali rachunki, bo było można sobie odliczać leczenie. [zlosnik]

Można czy nie można, podobnie jak u glazurnika czy innego fachowca, jeśli sobie życzysz to taki rachunek będzie Ci wystawiony, może nie FV bo z tego co się orientuje to chyba lekarz prowadzący prywatną praktykę nie jest płatnikem VAT.

georem pisze:
Chodzi mi o system jaki mamy, lekarze, prawnicy, budowlańcy i inni dorabiają i nie płaca podatków stąd między innymi braki w kasie. A jeżeli są roszczenia pewnych grup zawodowych, to po kasie (dupie) dostają Ci co płacą podatki, a nie Ci co dorabiają. Jestem za usprawnieniem (uszczelnieniem) tego systemu i tyle, wtedy będzie czym dzielić, bo co do bagna na samej górze, to nie sądzę żeby się opamiętali. :evil:

No właśnie, w każdej grupie są tacy co kombinują, żeby tego fiskusa oszukać, przecież ja tego nie bronię, i nie o tym jest główny temat dyskusji.

Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop

Przepraszam za OT.

matrix pisze:
z prostej przyczyny, nie znam się na tym a moja laicka wiedza może mnie tylko ośmieszyć.

To jakaś aluzja?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00