Cytuj:
Nie ma zmiłuj dla pijanych za kółkiem, ale (a propos tego przypadku):
1. Policjant powinien się przedstawić itd. - nie wiem, jak innym, ale nie miałem przyjemności tego usłyszeć.
2. Podchodził do każdego bez słowa i podawał alkomat, a wszyscy dmuchali - nie sądzę, żeby komukolwiek zadał pytanie o zgodę na badanie.
3. Alkomat wyglądał jak zabawka (żadnych ustników itp.).
4. Jeśli był przypadkowym urządzeniem-zabawką, to być może prawidłowe wskazania pokazuje po kilku minutach przerwy między jednym a drugim dmuchaniem - tym samym mogło Ci się zebrać promili koleżeńskich.
Monter, myślę, że na Twoim miejscu odwołałbym się. Gdyby mi coś wykazało, to od razu zarządałbym badania krwi. Świadków na tak poważne zaniedbania proceduralne masz wielu. Kombinuj, bo niezależnie od utraty prawka i grzywny w papierach będziesz widniał jako przestępca.
Niezależnie od tego, jak się to skończy dla Ciebie, mam nadzieję, że to wydarzenie czegoś nauczy nie tylko Ciebie. Mnie również zdarzyło się nie być świętym na jednym ze zlotów i prowadzenie auta na drugi dzień podczas rajdu było jedną z głupszych rzeczy, jakie w życiu zrobiłem. Od tego czasu wiem, kiedy podziękować za piwo czy drinka.
1.Umundurowany policjant przed taką czynnoscia ma obowiązek przedstawic się stopniem imieniem nazwiskiem i nazwą jednostki policji w ktorej pracuje.Na żądanie osoby ma obowiązek okazac legitymacje sluzbową
2.Brak odmowy poddaniu sie badaniu jest traktowane jako zgoda mozna odmówic poddania się badaniu konsekwencją jest pobranie krwi
3.Wygląd acotestu nie ma znaczenia wazne jest czy posiada swiadectwo legalizacji brak jednorazowych ustników jest niedopuszczalne i to jest nie dociągniecie gliniarza
4.Jeżeli alcotest posiada swiadectwo legalizacji to nie ma takiej mozliwosci
Badanie krwi w tym wypadku pogrążyłoby montera na amen na bank załapałby się na kodeks karny.Są bardzo ciekawe niuanse kiedy decydowac sie na krew a kiedy na alcotest taka wiedza ratuje d..pe
pozdrawiam