MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:37 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tak czytam i czytam i powiem tyle...bedac ,,az,, godzine (22-23) na zlocie jedno nad czym sie zastanawialem to to ile osob rano wsiadze za kolko z promilami mimo ze bedzie czulo sie ,,dobrze,, ( co jest badzo zludne) :) Wszem i wobec trabi sie o tym ze alkohol nie paruje z organizmu po 5-8 godzinach snu i patrzac na to w jakim tempie lalo sie piwo i inne trunki to bylo to do przewidzenia :) a kwestia tylko taka ile osob zostanie na tym przylapanych :)
Poznalem Montera i mimo ze w porzadku z niego gosc to podejscie moje do tego jest faszystowskie i pierwszy zadzownil bym na policje gdybym wiedzial ze np moj ojciec z promilami wsiada do auta ...
Policja policja skarge w zwiazku ze zmiana trasy predkoscia itd mozna zlozyc ale co do Montera.... chyba wypada uderzyc sie w piers i przyjac kare (jak to planuje zrobic chyba...) i wyciagnac wnioski :)
A juz zalowanie i ublolewanie nad losem kolegi montera..... ja jestem od tego daleki niestety bo zdanie na ten temat mam swoje .. i tlumaczenia ze nie pije ze nie wsiadam po piwie itd... sami sobie dokonczcie ....

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop

est to mój pierwszypost na tym forum, więc najpierw się przywitam "Witam wszystkich", a następnie przejdę do meritum dyskusji:
1 W polskim prawie wykroczeń karalne jest nie tylko popełnienie czynu zabronionego, ale również usiłowanie popełnienia takiego czynu, które jest zagrożone taką samą karą jak popełnienie czynu; podstawa prawna
„Art. 11.kodeksu wykroczeń § 1. Odpowiada za usiłowanie, kto w zamiarze popełnienia czynu zabronionego swoim zachowaniem bezpośrednio zmierza do jego dokonania, które jednak nie następuje.
§ 2. Odpowiedzialność za usiłowanie zachodzi, gdy ustawa tak stanowi.
§ 3. Karę za usiłowanie wymierza się w granicach zagrożenia przewidzianego dla danego wykroczenia." I obszerny komentarz do tego:
Patrz paragraf 2 gdy ustawa tak stanowi.Art 87 nic nie mówi o usiłowaniu tak więc nie ma możliwosci scigania usilowania z tego art. <br>Dodano po 39 minutach.:<br> Z ilości wypowiedzi wnoszę że temat gliniarsko drogowy jest ciekawym tematem amoze by tak przykleic temat prawa i inne takie kierującego

Tytuł:
postmajtek

Waldi pisze:
Patrz paragraf 2 gdy ustawa tak stanowi.Art 87 nic nie mówi o usiłowaniu tak więc nie ma możliwosci scigania usilowania z tego art. <br>Dodano po 39 minutach.:<br> Z ilości wypowiedzi wnoszę że temat gliniarsko drogowy jest ciekawym tematem amoze by tak przykleic temat prawa i inne takie kierującego

Zwróć uwagę że art. 11 par. 2 k.w mówi o odpowiedzialności za usiłowanie, natomiast samo wykroczenie można popełnić zarówno umyślnie jak i nieumyślnie:
"Art. 5. k.w. Wykroczenie można popełnić zarówno umyślnie, jak i nieumyślnie, chyba że ustawa przewiduje odpowiedzialność tylko za wykroczenie umyślne"

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
Zwróć uwagę że art. 11 par. 2 k.w mówi o odpowiedzialności za usiłowanie, natomiast samo wykroczenie można popełnić zarówno umyślnie jak i nieumyślnie:
"Art. 5. k.w. Wykroczenie można popełnić zarówno umyślnie, jak i nieumyślnie, chyba że ustawa przewiduje odpowiedzialność tylko za wykroczenie umyślne"

Nie rozumiemy się sprawa dotyczyła konkretnie usiłowania popełnienia wykroczenia z art 87 chodziło m in. o uruchomiony silnik kluczyki w stacyjce czy inne czynnosci które jednoznacznie wskazują iż za chwilę dojdzie do wyczerpania znamion tego art. takie działania nie są karalne w tym wypadku <br>Dodano po 2 minutach.:<br> a nawet samo przyznanie sie kierującego ze za chwilę by pojechal po kielichu tylko gliniarz mu przeszkodził nawet w takim przypadku nie popelniasz wykroczenia <br>Dodano po 3 minutach.:<br>

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
paid_in_full pisze:
... Nie ulega zaś wątpliwości, że w świetle okoliczności konkretnej sprawy uzasadnione jest wymierzenie oskarżonemu kary zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym. ...

Rzecz mianowicie w tym, że wobec oskarżonego należy orzec zakaz prowadzenia tego rodzaju pojazdu, jakim kierując (sic!) dopuścił się ... "

in dubio pro reo

gdzie dowody, ze prowadzil lub zamierzal prowdzic pojazd pod wplywem alkoholu !?

a skoro byl pijany nie mogl byc przesluchiwany [zlosnik] wiec wszystko co powiedzial....

swiadomy? nieswiadomy....

ja nadasl czekam az Pan "modralinski" rzucajacy fragmenty KK i KW wypowie sie na temnat powyzszego

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop

Nilovitz pisze:
in dubio pro reo

gdzie dowody, ze prowadzil lub zamierzal prowdzic pojazd pod wplywem alkoholu !?

a skoro byl pijany nie mogl byc przesluchiwany wiec wszystko co powiedzial....

Chciałbym zwrócic uwagę na jeden mały szczegól monter byl powtórnie badany na komendzie gdzie wynik był juz 0.00 mg na litr.Czyli w momenmcie przesłuchania był trzeżwy.Pada na glebe wyzej wymieniny argument.

Tytuł:
wiarus junior

paid_in_full pisze:
Jest to mój pierwszypost na tym forum, więc najpierw się przywitam "Witam wszystkich", a następnie przejdę do meritum dyskusji:
1 W polskim prawie wykroczeń karalne jest nie tylko popełnienie czynu zabronionego, ale również usiłowanie popełnienia takiego czynu, które jest zagrożone taką samą karą jak popełnienie czynu; podstawa prawna
.......

„Art. 11.kodeksu wykroczeń § 1. Odpowiada za usiłowanie, kto w zamiarze popełnienia czynu zabronionego swoim zachowaniem bezpośrednio zmierza do jego dokonania, które jednak nie następuje.
§ 2. Odpowiedzialność za usiłowanie zachodzi, gdy ustawa tak stanowi.

Piątka za chęci ... dwója za interpretację ;) bo art 87 k.w. nie wspomina o karaniu za usiłowanie

Tytuł:
swój chłop

WojtekW pisze:
Piątka za chęci ... dwója za interpretację bo art 87 k.w. nie wspomina o karaniu za usiłowanie

oklaski [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Waldi pisze:
Nilovitz pisze:
in dubio pro reo

a skoro byl pijany nie mogl byc przesluchiwany wiec wszystko co powiedzial....

Chciałbym zwrócic uwagę na jeden mały szczegól monter byl powtórnie badany na komendzie gdzie wynik był juz 0.00 mg na litr.Czyli w momenmcie przesłuchania był trzeżwy.Pada na glebe wyzej wymieniny argument.

skoro zero to nie byl pijany, wiec nie mogl miec we krwi alkohol..........!!!

pamietaj, wezmiesz lyk piwa do geby i zrobisz wyziew do alkomatu i masz 6 romil alkoholu !

Tytuł:
swój chłop

[quote="Nilovitz"]skoro zero to nie byl pijany, wiec nie mogl miec we krwi alkohol..........!!!

pamietaj, wezmiesz lyk piwa do geby i zrobisz wyziew do alkomatu i masz 6 romil alkoholu !
Wiesz ze dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele.Mam wrażenie że z uporem maniaka bronisz nie dokonca przemyślanych teorii.Moment badania bezpośrednio po jeżdzie 04 promila wykroczenie art 87 KW.Powtórne badanie na komendzie po uplywie dosc długiego cczasu 0.00 promila.I wg Ciebie to daje podstawe do twierdzenia ze nie popelnil wykroczenia z art.87 a jednoczesnie nie mógl byc przesłuchany bo byl pijany.Brawo pozazdrościc logiki

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Waldi pisze:
Nilovitz pisze:
skoro zero to nie byl pijany, wiec nie mogl miec we krwi alkohol..........!!!

Wiesz ze dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele.Mam wrażenie że z uporem maniaka bronisz nie dokonca przemyślanych teorii.Moment badania bezpośrednio po jeżdzie 04 promila wykroczenie art 87 KW.Powtórne badanie na komendzie po uplywie dosc długiego cczasu 0.00 promila.I wg Ciebie to daje podstawe do twierdzenia ze nie popelnil wykroczenia z art.87 a jednoczesnie nie mógl byc przesłuchany bo byl pijany.Brawo pozazdrościc logiki

zwyczajnie to wszystko nie trzyma sie kupy lub trzyma sie stolca

prawda jes taka, ze szeryf byl nadgorliwy, wrecz msciwy,bo moze (domnemianie) zamiast isc do kosciola musial jechac na smieszna parade aut w konwoju, tudziez malzonka nie uszczesliwila - pominmy to

by byc pewnym zawartosci alkoholu we krwi - mowa o upojeniu alkoholowym - potrzebne sa przede wsztystkim badania krwi i z tego co mi wiadomo oblicza sie ilosc alkoholu wedle wagi i wzrostu osobnika, i to jest miarodajne a nie jakis alkomacik, nie trzeba byc geniuszem by doszukiwac sie logiki rozumowania, to tez nie jest matematyka - poruszony jest tu problem zaniechania pownych procedur i czynnosci sluzbowych oraz dowiedzenia popelnienia wykroczenia czy te przestepstwa - czego zdaje sie nie bylo.

Tytuł:
swój chłop

Nilovitz pisze:
zwyczajnie to wszystko nie trzyma sie kupy lub trzyma sie stolca

prawda jes taka, ze szeryf byl nadgorliwy, wrecz msciwy,bo moze (domnemianie) zamiast isc do kosciola musial jechac na smieszna parade aut w konwoju, tudziez malzonka nie uszczesliwila - pominmy to

by byc pewnym zawartosci alkoholu we krwi - mowa o upojeniu alkoholowym - potrzebne sa przede wsztystkim badania krwi i z tego co mi wiadomo oblicza sie ilosc alkoholu wedle wagi i wzrostu osobnika, i to jest miarodajne a nie jakis alkomacik, nie trzeba byc geniuszem by diszukiwac sie logiki rozumowania, to tez nie jest matematyka - poruszony jest tu problem zaniechania pownych procedur i czynnosci sluzbowych oraz dowiedzenia popelnienia wykroczenia czy te przestepstwa - czego nie bylo.

Ubawiłem się do łez zawartosc alkoholu we krwi oblicza sie wedle.....Alkoholu nie oblicza sie tylko ustala zawartosc to po pierwsze.Bo padne ze smiechu ..jakis alkomacik.Kazde użadzenie kontrolno pomiarowe typu... alcometr,alcotest używane przez Słuzby Państwowe są dopuszczone do użytku przez ustawodawce i kazde urządzenie posiada indywidualne swiadectwo legalizacji zatwierdzone przez panstwowy urzad miar i wag.Zaniechania pewnych procedur jakich????teraz to dyskusja robi się ciekawa.Twierdze ze monter mial szanse 100 procentową aby się wybronic ale teraz to juz jest po jablkach <br>Dodano po 3 minutach.:<br> Rada odpusc sobie bo brniesz w slepą uliczkę <br>Dodano po 22 minutach.:<br> A tak z ciekawosci zapytam czy chociaz jedna z badanych osob na zlocie poprosiła gliniarza o okazanie swiadectwa legalizacji tego acotestu....Myslę ze nie a jest wiele chwytów aby się bronic w podobnych sytuacjach.I rada dla montera przed sadem luknij czy gliniarze w materiale dowodowym zalaczyli swiadectwo legalizacji tego alcotestu mają taki obowiązek.Czesto sie zdarza ze nie mogą tego papierka znalezc alko minąl termin kalibracji.W takim wypadku sprawa pada na pysk

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
Nie ma zmiłuj dla pijanych za kółkiem, ale (a propos tego przypadku):

1. Policjant powinien się przedstawić itd. - nie wiem, jak innym, ale nie miałem przyjemności tego usłyszeć.
2. Podchodził do każdego bez słowa i podawał alkomat, a wszyscy dmuchali - nie sądzę, żeby komukolwiek zadał pytanie o zgodę na badanie.
3. Alkomat wyglądał jak zabawka (żadnych ustników itp.).
4. Jeśli był przypadkowym urządzeniem-zabawką, to być może prawidłowe wskazania pokazuje po kilku minutach przerwy między jednym a drugim dmuchaniem - tym samym mogło Ci się zebrać promili koleżeńskich.

Monter, myślę, że na Twoim miejscu odwołałbym się. Gdyby mi coś wykazało, to od razu zarządałbym badania krwi. Świadków na tak poważne zaniedbania proceduralne masz wielu. Kombinuj, bo niezależnie od utraty prawka i grzywny w papierach będziesz widniał jako przestępca.

Niezależnie od tego, jak się to skończy dla Ciebie, mam nadzieję, że to wydarzenie czegoś nauczy nie tylko Ciebie. Mnie również zdarzyło się nie być świętym na jednym ze zlotów i prowadzenie auta na drugi dzień podczas rajdu było jedną z głupszych rzeczy, jakie w życiu zrobiłem. Od tego czasu wiem, kiedy podziękować za piwo czy drinka.

1.Umundurowany policjant przed taką czynnoscia ma obowiązek przedstawic się stopniem imieniem nazwiskiem i nazwą jednostki policji w ktorej pracuje.Na żądanie osoby ma obowiązek okazac legitymacje sluzbową
2.Brak odmowy poddaniu sie badaniu jest traktowane jako zgoda mozna odmówic poddania się badaniu konsekwencją jest pobranie krwi
3.Wygląd acotestu nie ma znaczenia wazne jest czy posiada swiadectwo legalizacji brak jednorazowych ustników jest niedopuszczalne i to jest nie dociągniecie gliniarza
4.Jeżeli alcotest posiada swiadectwo legalizacji to nie ma takiej mozliwosci

Badanie krwi w tym wypadku pogrążyłoby montera na amen na bank załapałby się na kodeks karny.Są bardzo ciekawe niuanse kiedy decydowac sie na krew a kiedy na alcotest taka wiedza ratuje d..pe
pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Waldi pisze:
Badanie krwi w tym wypadku pogrążyłoby montera na amen na bank załapałby się na kodeks karny.Są bardzo ciekawe niuanse kiedy decydowac sie na krew a kiedy na alcotest taka wiedza ratuje d..pe
pozdrawiam

Albo i nie
Jak już pisałem wcześniej wynik podany przez alkotest czyli 0,4 promila - jest to granica dla której metoda obliczania alkocholu we krwi jest nie skuteczna - jeśli w odstępie 1,5h wynik wyszedł 0 promila na 2 alkomatach to jest to tylko tego potwierdzeniem...
a Jeśli nie było ustników wymiennych a przed chwilą badano inną osobę to jest to podstawa do stwierdzenia uchybienia a co za tym idzie stwierdzenia nieważności tej czynności - a może bezskuteczności bo chyba nie ważność zniesiono jakiś czas temu

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop

mojojojo13 pisze:
Waldi napisał:
pozdrawiam

Albo i nie
Jak już pisałem wcześniej wynik podany przez alkotest czyli 0,4 promila - jest to granica dla której metoda obliczania alkocholu we krwi jest nie skuteczna - jeśli w odstępie 1,5h wynik wyszedł 0 promila na 2 alkomatach to jest to tylko tego potwierdzeniem...
a Jeśli nie było ustników wymiennych a przed chwilą badano inną osobę to jest to podstawa do stwierdzenia uchybienia a co za tym idzie stwierdzenia nieważności tej czynności - a może bezskuteczności bo chyba nie ważność zniesiono jakiś czas temu

Zaczne od tyłu teoretycznie brak jednorazowego ustnika jest uchybieniem a teraz jak to wygląda w praktyce jezeli w ciągu kilku badań nastepujących po sobie ktos milaby alkohol w wydychanym powietrzu sprawa jest do podważenia.Inaczej biegły sądowy zawsze potwierdza prawidłowe wskazania.
Przyznam się iz nie rozumię kwestii 0.4 promila jako wartosci granicznej dotyczy to alcotestów czy badania krwi?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00