Waldi pisze:
jest takie bierz merca S 124 silnik 300 d 24V 136 km pali wszystko co ma olej w nazwie,ceny czesci zamienników śmiesznie niskie,a w ogóle bryka bezawaryjna
a jak to się ma do głowicy , parę osób je miało powalone <br>
Dodano po 39 minutach.:<br>
GrześMoto pisze:
Witam! Potrzebuje jakieś opinie na temat takich aut:
-Volvo 850 TDi
-Volvo 940/945 TD
Głównie to interesują mnie silniki... W tym pierwszym jest silnik 2.5 Tdi (140 kM): Nie jest to czasem z Audi? Ile to pali, jak to jeździ, co się w tym psuje. Ten drugi to 2.4 TD (122kM). No i zawieszenie jak współpracuje z naszymi drogami
Auto ma też ciągać przyczepe (jeżeli ktoś wie ile ma to coś na haku niech pisze). Interesują mnie tylko kombiki w dieslu...
Oprócz tych volviaków i W124 rozpatruje jeszcze 525tds/td, 100/A5 2.5TDi wszystko powyżej 92r. Ale głównie chodzi mi o opinie o volvo
pewnie temat już nie aktualny ale dla potomnych bo z kontekstu postów to raczej nikt tu nie miał większego doświadczenia z 850
940 jaki i W124 do 850 dzielą wręcz lata świetlne jeśli chodzi o przestronność wnętrza , pozom bezpieczeństwa i rozwiązania techniczne
... pomijam brak wału i skrzyni wchodzącej do połowy auta i nie była to tylko kwestia filozofii , bo MB chciał poprzecznie ustawić silnik juz w 190-tce tylko nie udało im się skonstruować odpowiedniej skrzyni , żeby ją zmieścić obok .. na marginesie dla volvo zrobił to inż z polski
volvo nie robiło swoich dizli bo i po co
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
przypomne , że 50 % produkcji szło do USA a dla jakiś dziwaków z europy wszczepiali R5 z transportera ponoć tak samo nie do zajeżdzenia jak 300d , co do samej kultury no cóż silnik z busa szału to to nie robi ale 140 KM pcha do przodu , jeśli kupic 850 to tylko benzyne jeśli ktoś nie jeździł to nie wie jak brzmi 5-cylindrówka - adaptowana bez powodu nie została obecnie do super sportowego focusa ST
dodam , że 170KM 2.5 pali umiarkowanie i w mieście przy lekkiej nodze można zmieścic się w 10 l jak i na trasie w 11 -stu ale nikt nie każe szukać na każdej prostej 4-ki przy 150km/h
świadomie nie wspominam o T5 i T5R co niektóre firmy 10 lat poźniej zaczęły sprzedawać beznyny z turbo , więc co nie jeden może się jeszcze zdziwić na drodze
co do samej fury będzie o niebo lepiej wyposażona od W124 ( złośliwiec będę ale jak można było sprzedawać W124 z 4 biegową skrzynią i bez obrotomierza to do dzisiaj nie wiem i swego czasu równoroczne FSO było w std. lepiej wyposażone
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
)
co do korozji nie ma prawa nic rdzewieć jeśli tak to chłopaki dorwali się palniczkiem ..
wg mnie najbardziej udany model volvo , polecałbym 850 od 94 po małym lifcie - mozna poznać głównie po kształcie tylnich lamp ( do 93 były całkowicie kwadratowe) lub S70 czyli 850 po sporym lifcie zmienili około 1400 części
największy problem , że większość aut ma ogromne przebiegi a jeszcze większy , że takich aut już się nie robi ... TIR , 3 drzewa , wycinka przez strażaków i nie chciał zardzewieć ... na marginesie 1 psażer miał złamane przedramię