(me: how) pisze:
A wchodzi tam pięknie 1.9TDI, a mniej pięknie fordowskie V6.
Wchodzi nawet szesciocylindrowy boxer z Porsche...

a przede wszystkim bezawaryjnego no i ekonomicznego zwiedzactwa 16.D + 5 biegow to super zestaw.
Z tym bezawaryjnym to jednak przesadziles: w samochodach z pieciobiegowa skrzynia to ona pierwsza szwankuje, szczegolnie w TD (lozysko walka glownego jest niedostatecznie chlodzone - znawcy wkladaja tam jakies blachy kierujace olej z wersji poludniowoafrykanskiej) a w silnikach ze skrzyniami czterobiegowymi (w Jokerach rzadko spotykane, w Club Jokerach piatka byla seryjnie) znow silnik nie dawal rady bo, tak jak pisze Arbies, przy 80 km/h silnik chce wyskoczyc z ramy a predkosc maksymalna (103 km/h

) osiagana jest przy maksymalnej predkosci obrotowej silnika (chyba 4800 obr/min). Nawet turbodiesel ze skladanym dachem jedzie tak sobie, wyciaga niby 135 km/h ale to juz jest nie jest przyjemna jazda - halas taki, ze na dluzsza mete trudno wytrzymac. Najlepiej jednak jezdzi sie boxerkami, szczegolnie tymi chlodzonymi ciecza. Tylko, ze one znow sporo pala: 1.9 z niskim dachem min. 12-13 l/110 km, 2.1 ponizej 15 nie schodzi (nalezy pamietac, ze Joker jest ciezszy od busa z siedzeniami o min 500 kg, a zagiel w postaci dachu, nawet tego skladango, tez robi swoje).
Ale po co ma "iść"? Żeby łby poodskakiwały i kawa się wylewała?
Jak jedziesz 20 km za miasto to nie robi roznicy, czy auto wyciaga 70 czy 90 km/h ale jak juz masz do pokonania 1000 km to jednak dobrze by bylo zeby auto bylo w miare zwawe.
Cytuj:
2,4 powstało na potrzeby transportera po dołożeniu dwóch garnków do 1,6,
Czy 2,4 nie jest aby pieciocylindrowe?...
arbies pisze:
nie jest to temat do chwalenia się, ale trasę z Łodzi do Hannoveru Toyotą pokonałem w 6 godzin!!
Dlaczego? Niezly wynik, nie jechales przeciez po lesnych duktach tylko autostrada, na ktorej wolno (miejscami) grzac "ile fabryka dala"

arbies pisze:
W pierwszej chwili załamałem się, jednak po dłuższym oglądzie zauważyłem, że auto jest kompletne, praktyczne nienaruszone od nowości. Nie tyle co zniszczone, ale makabrycznie zapuszczone. Sprzedawca widząc moje zdegustowanie, otrzymując serie połajanki n/t braku wszystkich informacji w opisie aukcji automatycznie schodzi z ceny. Połajanka 2 skutkuje następnym zejściem z ceny. W sumie pan opuścił 60% ceny bazowej, co stawia transakcje w zupełnie innym świetle.
Musze przyznac
arbies, ze jestes mistrzem Swiata: jak rano wyrwales mnie ze snu opowiadajac lamiacym sie glosem co i jak to myslalem, ze dostane zawalu. Nie sadzilem, ze to sie tak dobrze skonczy a juz ta cena, ktora wyhandlowales... I jeszcze koles wlazil za ciebie pod auto szukac numeru nadwozia
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Miales chlopie szczescie bo o ile opisy prawie nigdy nie zgadzaja sie ze stanem faktycznym to handlowanie jest zwykle wykluczone. A facet oddal auto za polowe tego co chcial dostac i nie mialby z tym zadnych problemow bo Jokery sa w cenie a ten, jak sie okazalo, nie jest wcale taki zly.
arbies pisze:
Kwadratowe lampy bardzo mi sie podobają, ale ich wymiana (sam materiał) to koszt rzędu 500pln.
Kwadratowe lampy i grill na ebayu "chodza" po 200-250 EUR, zegary z obrotomierzem, szczegolnie do diesela, po 150. Jedno i drugie wymaga pewnych przerobek w instalacji elektrycznej a reflektory jeszcze dodatkowo ingerencji blacharza.
MERCEDES 4 EVER pisze:
swoja droga zeczywiscie nawet w DE sa niepowazni ludzie-tyle km jechac a tu taki zonk....
Ludzie w Niemczech, wbrew temu co sami o sobie sadza, nie sa jednak Übermenschen (odnosi sie do "nawet w DE"). To jest aukcyjny i ogloszeniowy standart, i to nie tylko w Polsce czy w Niemczech ale w calym Swiecie. Kto z nas nie jechal po to tylko zeby sie przekonac, ze auto "do malych poprawek blacharskich i lakierniczych" to kupa zlomu z zajechanym silnikiem i zdemolowanym wnetrzem.
Arbies, napisz cos wiecej o wyposazeniu: lodowka funkcjonuje (12 V, 220 V, gaz), podlaczyles zbiornik gazu, woda dziala. Masz kluczyki do korka wlewu wody i oslony zbiornika? Wnetrze suche (lubi cieknac przy laczeniu dachu plastikowego z metalowym za tylna klapa). Rynienki w porzadku?