MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 11:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Gratuluje, super taki mały domek w samochodzie :) :) .

MB to białe coupe też bardzo ładne [ok] [ok] .

Trudno go pewnie będzie zmieścic w garażu bo duży i wysoki.

Ostatnio zmieniony pn kwie 30, 2007 4:09 pm przez Żeluś, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant

Zawsze lubiłem kwadraty, zwłaszcza jak kiedyś sobie tym zrobiłem wycieczke po Niemczech. Różnica była tak, że w dachu miał namiot i nie pchał tyle powietrza przed sobą, ale za to to był zarżnięty wiatrowy 1,6. Osiągi chyba te same. Na autostradzie, pomny na wspomnienia ojca którego nie raz TIR popychał zdeżakiem, musiałem widząc długie TIRa w lusterkach włączać awaryjne:) Każde najdrobniejsze wzniecienie widać było na prędkościomierzu. Ale z drugiej strony noce w środku miast, żadne kempingi jak w przypadku podruży z przyczepą, nigdy nie było kłopotu, że fajna część do mesia, ale sie nie zmieści, ciepłe śniadanka, zimne piwkoi na wieczór, no popraostu Słoń był super...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Po wyczyszczeniu to wogule inny samochód... Kanty sa fajne... ale ja i tak wole Ogóra (nie tylko ja) ;).
Zotawiasz go w orginalne, czy bedziesz cos zmieniał np. kwadratowe lampy?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
Po wyczyszczeniu to wogule inny samochód... Kanty sa fajne... ale ja i tak wole Ogóra (nie tylko ja) ;).
Zotawiasz go w orginalne, czy bedziesz cos zmieniał np. kwadratowe lampy?

Kwadratowe lampy bardzo mi sie podobają, ale ich wymiana (sam materiał) to koszt rzędu 500pln.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

arbies pisze:
Kwadratowe lampy bardzo mi sie podobają, ale ich wymiana (sam materiał) to koszt rzędu 500pln

Zgadza sie... Mój znajomy ma Caravelle Syncro, w której sa zamontowane kwadratowe lampy, oraz halogeny obok kierunków w plastikowej obwódce. Ale z okragłymi lampami też brzydko nie wyglada ;).

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jako ciekawostkę dodam, że niedaleko Łodzi nad zalewem Jeziorsko w długi weekend fanatycy markiVw Westfalia rozpoczynają sezon [usmiech] . Oczywiście jadę! [cool]
poniżej link z danymi:
http://www.autoserwis.waw.pl/aktual.html

a tutaj jeszcze jeden link:
http://www.busikt3.radom.pl/

Jak poczytałem to widzę, że jest trochę ludzi zakręconych na tym punkcie, ale napewno nie więcej niż na punkcie /8! [zlosnik] ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

arbies pisze:
http://www.busikt3.radom.pl/

Fajna stronke, znam ja juz dluzszy czas... W Twoim Kancie brakowało by mi tylko do szczescia silniczka 2100 i moze jeszcze... napedu na cztery koła...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Arbies to ile ten niemiec w koncu opuscil za ta scieme? swoja droga zeczywiscie nawet w DE sa niepowazni ludzie-tyle km jechac a tu taki zonk.... [szalone]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Arbies to ile ten niemiec w koncu opuscil za ta scieme? swoja droga zeczywiscie nawet w DE sa niepowazni ludzie-tyle km jechac a tu taki zonk.... [szalone]

[szalone] algorytm trochę zawiły: upust stanwi 60% ceny bazowej (ceny wylicytowanej na e-buy). Kombinuj ;)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
arbies pisze:
a tutaj Westa po całkowitym czyszczeniu, zupełnie przejżała ja Sebiego lang - faktycznie Cif czyni cuda

Hej

No a nie mówiłem hehe jes jes jes. Arbies kiedyś kupiłem taką samą tylko wersję wcześniejszą czyba T2 na Allegro ale nawet nie pojechałem po nią bo sprzedający okazał się być oszustem. Gratuluję auto naprawde fajne szczególnie na wypady za miasto, ja bym jeździł na ryby.

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
(me: how) pisze:
A wchodzi tam pięknie 1.9TDI, a mniej pięknie fordowskie V6.
Wchodzi nawet szesciocylindrowy boxer z Porsche... :)
a przede wszystkim bezawaryjnego no i ekonomicznego zwiedzactwa 16.D + 5 biegow to super zestaw.
Z tym bezawaryjnym to jednak przesadziles: w samochodach z pieciobiegowa skrzynia to ona pierwsza szwankuje, szczegolnie w TD (lozysko walka glownego jest niedostatecznie chlodzone - znawcy wkladaja tam jakies blachy kierujace olej z wersji poludniowoafrykanskiej) a w silnikach ze skrzyniami czterobiegowymi (w Jokerach rzadko spotykane, w Club Jokerach piatka byla seryjnie) znow silnik nie dawal rady bo, tak jak pisze Arbies, przy 80 km/h silnik chce wyskoczyc z ramy a predkosc maksymalna (103 km/h :o) osiagana jest przy maksymalnej predkosci obrotowej silnika (chyba 4800 obr/min). Nawet turbodiesel ze skladanym dachem jedzie tak sobie, wyciaga niby 135 km/h ale to juz jest nie jest przyjemna jazda - halas taki, ze na dluzsza mete trudno wytrzymac. Najlepiej jednak jezdzi sie boxerkami, szczegolnie tymi chlodzonymi ciecza. Tylko, ze one znow sporo pala: 1.9 z niskim dachem min. 12-13 l/110 km, 2.1 ponizej 15 nie schodzi (nalezy pamietac, ze Joker jest ciezszy od busa z siedzeniami o min 500 kg, a zagiel w postaci dachu, nawet tego skladango, tez robi swoje).
Ale po co ma "iść"? Żeby łby poodskakiwały i kawa się wylewała?
Jak jedziesz 20 km za miasto to nie robi roznicy, czy auto wyciaga 70 czy 90 km/h ale jak juz masz do pokonania 1000 km to jednak dobrze by bylo zeby auto bylo w miare zwawe.
Cytuj:
2,4 powstało na potrzeby transportera po dołożeniu dwóch garnków do 1,6,
Czy 2,4 nie jest aby pieciocylindrowe?...
arbies pisze:
nie jest to temat do chwalenia się, ale trasę z Łodzi do Hannoveru Toyotą pokonałem w 6 godzin!!
Dlaczego? Niezly wynik, nie jechales przeciez po lesnych duktach tylko autostrada, na ktorej wolno (miejscami) grzac "ile fabryka dala" :)
arbies pisze:
W pierwszej chwili załamałem się, jednak po dłuższym oglądzie zauważyłem, że auto jest kompletne, praktyczne nienaruszone od nowości. Nie tyle co zniszczone, ale makabrycznie zapuszczone. Sprzedawca widząc moje zdegustowanie, otrzymując serie połajanki n/t braku wszystkich informacji w opisie aukcji automatycznie schodzi z ceny. Połajanka 2 skutkuje następnym zejściem z ceny. W sumie pan opuścił 60% ceny bazowej, co stawia transakcje w zupełnie innym świetle.
Musze przyznac arbies, ze jestes mistrzem Swiata: jak rano wyrwales mnie ze snu opowiadajac lamiacym sie glosem co i jak to myslalem, ze dostane zawalu. Nie sadzilem, ze to sie tak dobrze skonczy a juz ta cena, ktora wyhandlowales... I jeszcze koles wlazil za ciebie pod auto szukac numeru nadwozia [zlosnik] . Miales chlopie szczescie bo o ile opisy prawie nigdy nie zgadzaja sie ze stanem faktycznym to handlowanie jest zwykle wykluczone. A facet oddal auto za polowe tego co chcial dostac i nie mialby z tym zadnych problemow bo Jokery sa w cenie a ten, jak sie okazalo, nie jest wcale taki zly.
arbies pisze:
Kwadratowe lampy bardzo mi sie podobają, ale ich wymiana (sam materiał) to koszt rzędu 500pln.
Kwadratowe lampy i grill na ebayu "chodza" po 200-250 EUR, zegary z obrotomierzem, szczegolnie do diesela, po 150. Jedno i drugie wymaga pewnych przerobek w instalacji elektrycznej a reflektory jeszcze dodatkowo ingerencji blacharza.
MERCEDES 4 EVER pisze:
swoja droga zeczywiscie nawet w DE sa niepowazni ludzie-tyle km jechac a tu taki zonk.... [szalone]
Ludzie w Niemczech, wbrew temu co sami o sobie sadza, nie sa jednak Übermenschen (odnosi sie do "nawet w DE"). To jest aukcyjny i ogloszeniowy standart, i to nie tylko w Polsce czy w Niemczech ale w calym Swiecie. Kto z nas nie jechal po to tylko zeby sie przekonac, ze auto "do malych poprawek blacharskich i lakierniczych" to kupa zlomu z zajechanym silnikiem i zdemolowanym wnetrzem.

Arbies, napisz cos wiecej o wyposazeniu: lodowka funkcjonuje (12 V, 220 V, gaz), podlaczyles zbiornik gazu, woda dziala. Masz kluczyki do korka wlewu wody i oslony zbiornika? Wnetrze suche (lubi cieknac przy laczeniu dachu plastikowego z metalowym za tylna klapa). Rynienki w porzadku?

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
IHMO zobaczcie to

http://berlin.kijiji.de/c-Autos-Volkswa ... dZ13295076

W Berlinie za 800E

Tu ten sam http://berlin.kijiji.de/c-Auto-Motorrad ... dZ12867952
Co onim sądzicie??

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

po pierwsze to LT a nie Transpoter, po drugie nie Westfalia (Sven Hedin) tylko jakas samoroba, po trzecie benzynowy, w dodatku 4 cylindrowy. To jednak nie zwinny Jokerek, ktory zmiesci sie w kazdym zaulku i podziemnym garazu (mowa o wersjach ze skladanym dachem)

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kanciak jest troszke przymały na kampera, brak w nim np: prysznica, WC... LT jest dużo wiekszy i daje wieksze możliwości, tylko że Kantem jezdzi sie jak osobówka i mozna nim wszedzie wjechać ;).
Ja bym chciał mieć coś takiego kilk lub to klik

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MajsterGarage pisze:
Kanciak jest troszke przymały na kampera, brak w nim np: prysznica, WC... LT jest dużo wiekszy i daje wieksze możliwości, tylko że Kantem jezdzi sie jak osobówka i mozna nim wszedzie wjechać ;).
Ja bym chciał mieć coś takiego kilk lub to klik
pierwszy to jakas podroba, drugi orginalna Westfalia ale ogor jest jeszcze mniejszy od kanta, ma 50 KM czyli tyle co diesel arbiesa ale pali dwa razy tyle, w dodatku benzyny. To czy ma byc kant, transit czy LT albo moze jakis 7,5 tonner to zalezy od filozofii: na krotkie, tygodniowe wycieczki krajoznawcze takie male auta sa niezastapione. Do Grecji z zona i dzieckiem bym sie takim nie wybral. Ale znowoz takim LT na drugi koniec Europy to tez zadna przyjemnosc. Nadaje sie bardziej zeby dojechac na miejsce i rozbic oboz na cale lato.

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00