pszamrej pisze:
jest znak na walku rozrzadu i pierwszej stopce walka, oba wyciecia nalezy zrownac ze soba krecac walem korbowym tylko w kierunku wskazowek zegara, nastepnie na kole pasowym odczytuje sie wskazanie ( te same znaki co do ustawiania rozrzadu ); 0 - 3 extra, 3 - 5 moze byc, 5 - 7 trzeba zaczac myslec o wymianie lancucha, >7 bezwzglednie nalezy wymienic lancuch
tylko, że mam mały problem bo dopiero po odpaleniu motoru(a nie kręceniu ręką) hydrauliczny napinacz łańcucha dostaje ciśnienie w Mpa czyli 10 x bar przy ciśnieniu powiedzmy 20 barów masz przestawienie rożrządu jak stodoła proszę sobie to rozrysować z uwagą na ruch silnika, kasacja odbywa się pomiędzy wałem, a wałkiem rozrządu po najkrótszej linii czyli patrząc na silnik do przodu po lewej stronie a motor obraca się w prawo i po prawej następuje zluzowanie łańcucha co z kolei powoduje "zejście się" wałów głownego w prawo i rozrządu w lewo. znaki o których piszesz przynajmniej dla mnie dają mi informację o położeniach wałów względem siebie i tak jeżeli kręcisz wałkiem rozrządu i znak na wale pokrywa się z obudową, to na 4 garze masz "przejście" zaworów (dla motorów 4R 1,3,4,2) i 1 gar jest w pracy wtedy możesz kombinować z wałem korbowym co do jego ułożenia. jeżeli jest mocno namotane i np. nie można obrucić wałami "zapiętymi" to pomaga położenie znaków na wale korbowym tylko że tłoki muszą być w połowie drogi do zz ale to inny temat
pozdro