MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 9:16 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam - jestem na etapie szukania auta "na dłużej". Czytając forum i przeglądając ogłoszenia w necie można dojść do wniosku, że dużo trudniej znaleźć dobrze utrzymanego diesla niż benzynę. Zakładając, że auto będzie na lata zastanawiam się czy nie lepiej szukać też benzynki i rozważyć ewentualny swap silnika. Plusem tego działania będzie na ogół lepiej wyposażony i mniej zajechany egzemplarz- no i zmiana na silnik który nie był oferowany w modelu - np 300 D 24V turbo z W210 w budzie W124. Czy ktoś z forumowiczów rozważał już taką opcję ?

A tak poza konkursem - jak wyliczyć prędkość samochodu przy danej prędkości obrotowej mając dane główne przełożenie i przełożenia poszczególnych biegów ? Jak na tą prędkość wpływa przełożenie mostu?

Tytuł:
swój chłop

witam mi sie wydaje ze to za duża przeróbka buda diesla jest mocniejsza więcej zgrzewów poz tym podcisnienia elektryka i zawsze nie będzie to co ma być już wolał bym znaleźć auto z silnikiem taki jakim chcesz albo ta benzyne i jak ja zajedziesz wstawić druga taka samą bo teraz to nie problem silnik kupić.Ja w swoim mb chciałem manualną skrzynie zobaczyłem ile przeróbek ze to tamto nie pasuje dałem sobie siana ale jak chcesz możesz próbować ale każdy Ci powie ze takie przeróbki drogo wychodzą.
Pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek

1. benzyniaka kupię taniej niż diesla
2. bedzie mniej wytyrany
3. rocznie zaoszczedze na samym paliwie ok 5000 zł (mnożąc to przez lata planowanego użytkowania ...)

wydaje mi sie ze gra jest warta świeczki

p.s. skąd masz informacje, że buda diesla jest mocniejsza niż benzyny ?

Tytuł:
swój chłop

był ten temat na forum i to dosyć nie dawno i ktoś pisał właśnie ze jest więcej zgrzewów a reszta sie zgadzał to chyba coś w tym było jak znajde tamten temat to podeśle link.

Tytuł:
postmajtek

a jak to jest z tym liczeniem prędkości ?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

szaman pisze:
A tak poza konkursem - jak wyliczyć prędkość samochodu przy danej prędkości obrotowej mając dane główne przełożenie i przełożenia poszczególnych biegów ? Jak na tą prędkość wpływa przełożenie mostu?

Przełożenie główne to stosunek liczby zębów zębatki odbierającej do liczny zębów zębatki atakującej. Skoro znasz przełożenie główne to pomnóż je przez przełożenie wewnętrzne (nie wiem skąd je wziąć) i otrzymasz przełożenie końcowe, a to oznacza ile obrotów musi zrobić silnik na jeden obrót koła. Potem na podstawie obrotów silnika wyliczasz ile przy danych obrotach silnika na minutę masz obrotów koła na minutę, mnożysz przez promień koła, zmieniasz jednostki i masz szybkość. Pozamiatane.

Wydaje mi się, że mając przełożenia dla biegów analogicznie możesz policzyć szybkość.

<i>harrier wymyślił to na poczekaniu, więc dobrze by było zweryfikować tę teorię eksperymentalnie...</i>

Pozdrawiam,

Tytuł:
postmajtek

a tak po Polsku dla laika [zlosnikz] ?

nie ma jakiegoś uniwersalnego wzoru na wyliczenie prędkości ?

Tytuł:
wiarus senior

Witam
szaman pisze:

Ano tak mi się wydaje że będzie jakoś tak:
prędkość obrotowa silnika / przełożenie na skrzyni mamy wynik na wale napędowym i to należy / przez przełożenie tylnego mostu i znów mamy wynik na półosiach napędowych i to x obwód koła i powinna wyjść prędkość rzeczywista (liniowa [szalone] )
pozdro

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
szaman pisze:

zamontuj GPS i tam masz taka funkcję [zlosnik]

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co do budy diesla i benzyny, chodziło o w123 ale może jakieś podobieństwo będzie

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... ht=#195817

w123 230c 1978

Tytuł:
swój chłop

Ja w sprawie wyliczenia predkosci samochodu z obrotow silnika.

Kilka lat temu zrobilem sobie wzor na to wszystko i podzielilem sie wynikami z uzytkownikami forum (wtedy to autokacik byl)

Wyliczenie jest latwe i jedyna niescislosc wychodzi przy liczeniu obwodu kola na ktore naped jest przenoszony (ugiecie chociazby).

Przyznam ze o ile dla powolnego diesla wyniki miescily sie w normie, to podstawiajac dane szybszych mercedesow (280E) wyniki coraz bardziej sie rozjezdzaly w stosunku do danych technicznych i tego co logika i doswiadczenie ludziom podpowiadaly. Regulowanie rozmiarow ogumienia w ramach rozsadku nie przynosilo rozsadnych rezultatow.

Jak kogos bardzo korci to prosze:
Dzielimy predkosc obrotowa silnika przez przelozenie na skrzyni, potem jeszcze przez przelozenie na dyfrze i otrzymujemy informacje o tym ile kolo robi obrotow na drodze w przeciagu minuty.
A potem liczymy obwod kola, mnozymy razy ilosc obrotow kola. Na koncu dostosowanie jednostek i voila - jest predkosc w km/h.

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus senior

Witam
mMm2 pisze:
mnozymy razy ilosc obrotow kola

Dlaczego tak?liczysz prędkość chwilową jak dasz x obrotów koła to jeszcze musisz dołożyć przyrosty prędkości w czasie, poślizg kół, poślizg spraęgła, zmiana prędkości kątowych kół podczas skrętu nawet stosunkowo niewielkiego i takie tam pierdy [szalone]

mMm2 pisze:
wyniki coraz bardziej sie rozjezdzaly w stosunku do danych technicznych

Mam nadzieję że brałeś pod uwagę że nawet takie same modele mają inne przełożenia skrzyni i tylnego mostu (w zależności od mocy i rocznika)
pozdro

Tytuł:
kombatant

Primo - skrzynie olać, przyjąć, że jedziecie na czwórce, ta zawsze ma 1:1
Secundo - zakręty olać, bo jak jedno koło troche szybciej, to drugie troche wolniej - na tym polega mechnizm różnicowy. A chodzi nam o prędkość pojazdu, czyli średnią z kół. Mechanizm różnicowy ma przełożenie wewnętrzne z zasady 1:1, nie mylić z przekładnią główną.
Tercio - Pamiętać, co by liczyć prędkość na podstawie promienia tocznego, czyli tego jak opona jest ugięta, należy mocno poszukać w szczegółowych danych opony, albo przyjąć wartość którą już kiedyś podawałem na forum, a szukać ponownie mi się nie chce.

Tytuł:
swój chłop

Wojtyla pisze:
Witam
mMm2 pisze:
mnozymy razy ilosc obrotow kola

Dlaczego tak?liczysz prędkość chwilową jak dasz x obrotów koła to jeszcze musisz dołożyć przyrosty prędkości w czasie, poślizg kół, poślizg spraęgła, zmiana prędkości kątowych kół podczas skrętu nawet stosunkowo niewielkiego i takie tam pierdy [szalone]

ahaha, stary...
tylko czekalem az ktos wyskoczy ze sprzeglem i "innymi stratami".

Ale od poczatku - jakie przyrosty predkosci w czasie? Liczymy tylko predkosc z jaka samochod porusza sie na ktoryms tam biegu przy pewnych ustalonych obrotach silnika. Tylko plaska i prosta nawierzchnia wchodzi w gre :)

poslizg kol? poslizg sprzegla? na prostej plaskiej drodze przy stalych obrotach silnika? Jak masz samochod w ktorym ci sie sprzeglo slizga i lyse opony to od razu lec cos z tym robic, bo blad nie tkwi w moich obliczeniach [zlosnik].
Te wszystkie pierdy [szalone], w ogole nie maja miejsca w przypadku ktory rozpatrujemy.
A zanim ktos jeszcze wyciagnie tarcie kol o nawierzchnie, to proponuje sie zastanowic gdzie w samochodzie "zwalczane" sa te straty przy wszystkich mechanizmach idealnie sprzegnietych i w ruchu. Co sie dzieje przy wjezdzie pod gorke?

Wojtyla pisze:
mMm2 pisze:
wyniki coraz bardziej sie rozjezdzaly w stosunku do danych technicznych

Mam nadzieję że brałeś pod uwagę że nawet takie same modele mają inne przełożenia skrzyni i tylnego mostu (w zależności od mocy i rocznika)
pozdro

Akurat wtedy interesowaly mnie wyliczenia dla W123. Moc nie ma najmniejszego znaczenia. Oczywiscie wszystko co trzeba bralem pod uwage :). A przy tym dowiedzialem sie ze skrzynie czterobiegowe reczne z beczkowoza maja we wszystkich przypadkach takie samo przelozenie, jedyna roznica jest na mostach.

Mozemy jeszcze polemizowac w temacie i objecuje ze jak mi ktos wytknie blad to sie do tego przyznam [zlosnikok]

ocet -> wlasnie to ugiecie opony bylo jedyna prawdziwa niescisloscia przy wyliczeniach, zwlaszcza ze sam sobie wymyslilem wspolczynnik, ale nawet po korekcie (w ramach rozsądku:D)wspolczynnika wyniki nie chcialy sie miescic w normie.

E280 T

450SLC 5.0

dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wskoczę tu z innymi pojazdami, ale fakt jest faktem, że dla motocykli przy szybkościach powyżej 200 już całkiem wyraźnie widać poślizg opony z powodu pokonywania dużego oporu powietrza. Koła niby zachowująie mają pełną przyczepność, ale moim zdaniem "poślizg" wynika z elastyczności materiału opony (mikrougięcie bieżnika przy "kładzeniu się" i "wstawaniu" z nawierzchni? czy to wystarczy??? mierzone wielkości są ok. 20% !! - tak kiedyś czytałem w "ŚM", to było o hayabusie czy coś).
W mercu przy 100/h ten efekt powinien być minimalny, mniejszy niż kwestia ugięcia opony pod ciężarem. To chyba główne źródło błędu. Wydaje mi się też, że ma prawo być jakiś minimalny poślizg przęgła nawet jak wszystko na tip-top.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00