Wojtyla pisze:
Witam
mMm2 pisze:
mnozymy razy ilosc obrotow kola
Dlaczego tak?liczysz prędkość chwilową jak dasz x obrotów koła to jeszcze musisz dołożyć przyrosty prędkości w czasie, poślizg kół, poślizg spraęgła, zmiana prędkości kątowych kół podczas skrętu nawet stosunkowo niewielkiego i takie tam pierdy
ahaha, stary...
tylko czekalem az ktos wyskoczy ze sprzeglem i "innymi stratami".
Ale od poczatku - jakie przyrosty predkosci w czasie? Liczymy tylko predkosc z jaka samochod porusza sie na ktoryms tam biegu przy pewnych ustalonych obrotach silnika. Tylko plaska i prosta nawierzchnia wchodzi w gre

poslizg kol? poslizg sprzegla? na prostej plaskiej drodze przy stalych obrotach silnika? Jak masz samochod w ktorym ci sie sprzeglo slizga i lyse opony to od razu lec cos z tym robic, bo blad nie tkwi w moich obliczeniach
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Te wszystkie pierdy
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
, w ogole nie maja miejsca w przypadku ktory rozpatrujemy.
A zanim ktos jeszcze wyciagnie tarcie kol o nawierzchnie, to proponuje sie zastanowic gdzie w samochodzie "zwalczane" sa te straty przy wszystkich mechanizmach idealnie sprzegnietych i w ruchu. Co sie dzieje przy wjezdzie pod gorke?
Wojtyla pisze:
mMm2 pisze:
wyniki coraz bardziej sie rozjezdzaly w stosunku do danych technicznych
Mam nadzieję że brałeś pod uwagę że nawet takie same modele mają inne przełożenia skrzyni i tylnego mostu (w zależności od mocy i rocznika)
pozdro
Akurat wtedy interesowaly mnie wyliczenia dla W123. Moc nie ma najmniejszego znaczenia. Oczywiscie wszystko co trzeba bralem pod uwage

. A przy tym dowiedzialem sie ze skrzynie czterobiegowe reczne z beczkowoza maja we wszystkich przypadkach takie samo przelozenie, jedyna roznica jest na mostach.
Mozemy jeszcze polemizowac w temacie i objecuje ze jak mi ktos wytknie blad to sie do tego przyznam
ocet -> wlasnie to ugiecie opony bylo jedyna prawdziwa niescisloscia przy wyliczeniach, zwlaszcza ze sam sobie wymyslilem wspolczynnik, ale nawet po korekcie (w ramach rozsądku:D)wspolczynnika wyniki nie chcialy sie miescic w normie.