MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1318 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
TReneR pisze:
Wygladalo by to tak
- tutaj obrazek TReneRa -
Lampka ladowania moze gasnac troszeczke puzniej przy takim rozwiazaniu

A do których numerków przekaźnika podłączyć konkretne kable?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marek Barczyk pisze:
Ale żeby zacząć budować dobre drogi z dobrą podbudową z dobrą nawierzchnią z dobrą geometrią eee po co :evil: Moim zdaniem drogi drogi i jeszcze raz drogi bo koła o(d)padają a ludzie tracą życie :(

Obserwujesz czasami proces powstawania dróg w PL? Nie sądzę. Zatem tłumaczę: najpierw decyzja, potem latami protestują na zmianę mieszkańcy z ekologami, potem protestują właściciele wywłaszczanych gruntów, potem znowu mieszkańcy i ekolodzy. Potem pojawia się ruch społeczny, który "wie lepiej". Potem na deskach kreślarskich Greenpeace powstaje "najlepszy dla wszystkich" projekt budowy drogi. Potem znowu ktoś protestuje. Potem kilkakrotnie ogłasza się i unieważnia przetarg, bo władza się zmienia. Potem UE grozi horrendalnymi karami za destrukcję przyrody. Potem, jak już prace się rozpoczynają, to (obok zwyczajowych protestów) premier ogłasza pomysł na referendum... Nie chce mi się dalej pisać. Najkrócej trwa sama budowa.

Cytuj:
Polska władza idzie zawsze po najmniejszej lini oporu a my jak te barany płacimy im za to chore prawo działające tylko w jedną stronę, które sobie wymyślą. Proszę spróbować jezdzić niesprawnym samochodem, z portek by nas obdarli ale niesprawne drogi mogą być czyż nie tak?

Ja rozumiem rozgoryczenie stanem dróg, tym, że zima znowu zaskoczyła drogowców (w lutym), ale to nie ma nic wspólnego z włączaniem świateł w dzień!!! A co byś powiedział, gdyby obwodnicę Twojego miasta zaplanowano obok Twojego domu? Wszak zawsze droga wypadnie obok czyjegoś domu. Patrz obwodnica W-wy i protesty mieszkańców Halinowa na zmianę z mieszkańcami Wesołej. Ręce opadają.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Student pisze:
A do których numerków przekaźnika podłączyć konkretne kable?

W takim uniwersalnym przkazniku;
- z alternatora; 85 lub 86
- z rozrusznika; 86 lub 85 (w zaleznosci jak polaczysz wyzej)
- do swiatel; 30 lub 87
- do przelacznika 87 lub 30 (w zaleznosci jak polaczysz wyzej)

Przy takim polaczeniu po przekreceniu kluczyka przy wlaczonych swiatlach mijania zapala sie siwatla postojowe a po odpaleniu silnika automatycznie wlacza sie mijania.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam Bukol! Mówiąc o drogach nie miałem na myśli tylko mających dopiero powstać autostrad ale wszystkie drogi, tą pod moimi oknami również. Z tego co mi wiadomo tylko 17% podatku drogowego w paliwie jest przeznaczona na drogi a reszta na zupełnie inne cele nie związane z drogami, czy to jest prawo czy to nie nabijanie nas kierowców w butelkę? Mało jest zakrętów z odwrotnie niż należy pochyloną nawierzchnią? że o dziurach i rowach na środku jezdni nie wspomnę. Z tym śniegiem to mnie chyba zle zrozumiałeś. Dla mnie ważniejsza jest jakość nawierzchni niż jakieś tam zatrzęsienie dupereli malowanych na niej choćby je sam unijny minister wymyślił, których jak spadnie śnieg i tak nie widać. Drogi należy budować i remontować raz a solidnie a nie tak jak autostradę z Krakowa do Katowic "44" razy i do d... . Co do świateł to moim skromnym zdaniem ma to znikomy wpływ na bezpieczeństwo. SZEROKIEJ DROGI marek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

nie doczytalem tego, ale czy mozna w latwy sposob zrobic wlaczanie swiatel z opoznieniem po grzaniu swiec, po odpaleniu silnika w czasie pozniejszym zalozmy ok. 5-10 sek.

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Nie przebrnalem calego watku, bo nie mam na to aktualnie czasu.. Rozumiem ze teraz jezdzimy caly rok na swiatlach, jest to juz pewne ze stalo sie to obowiazkowe, bez zadnego "ale"?
U mnie niewiele sie zmienia.. I tak caly rok na swiatlach jezdze.. Uwazam ze auto z zapalonymi swiatlami jest lepiej widoczne w kazdych warunkach.. I nie chodzi tu o samo auto, ktore w gruncie rzeczy tak czy inaczej widac.. Chodzi mi o ocene jego obecnego stanu (czy stoi czy jest w ruchu) oraz szacunkowej predkosci.. Auto, ktore wlacza sie do ruchu (a wlasciwie jego kierowca) moze szybciej i latwiej ocenic czy zdazy wykonac manewr przed nadjezdzajacym pojazdem, jesli bedzie mial on zapalone swiatla (ten nadjezdzajacy oczywiscie).. Jakos tak juz jest, ze auto z zapalonymi swiatlami inaczej nimi "mryga" jak jedzie szybko a inaczej jak jedzie powoli.. Czesto te kilka ms reakcji moze spowodowac wypadek, albo jego brak..
Nie podoba mi sie tylko to, ze jesli zapomne o swiatlach, dostane po kieszeni... Nie jestem swietym i czasem mi sie to zdarza...
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

OK, nasi politycy już zdecydowali...

ja jak najbardziej jestem zwolennikiem całorocznej jazdy na światłach, ale tylko poza obszarem zabudowanym (uważam że przy prędkości 50km/h zdążymy na czas zauważyć nieoświetlone auto), no ale nie ja stanowię prawo, więc się dostosuję :)

są różne opinie nt. zwiększonego spalania (to mnie akurat nie rusza), ale są też inne minusy jazdy na światłach mijania, np. mocniejsze obciążenie instalacji elektrycznej i słabsze ładowanie akumulatora...

dla mnie najrozsądniejsą opcją byłaby możliwość instalacji świateł do jazdy dziennej (o dużo mniejszym poborze prądu od standardowych reflektorów)

czy obecne prawo pozwala na coś takiego (tzn jazdę w dzień na światłach dziennych zamiast mijania) ?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

powiien być nakaz jazdy TYLKO na dziennych a wogole zakaz na mijania.Mijania sa do jazdy po zmroku.Dzisiaj byłem w Gliwicach,wiadomo ruch spory aut duzo.Bilans taki ze wiekszosc ma zle ustawione swiatła oslepia strasznie,czesc pomyka na długich a drogi sa tak pofalowane ze auto jadace z naprzeciwka "miga" swiatłami mijania jak by ktos dawał znac "długimi" ze policja stoi [szalone] No niestety w naszych warunkach to koszmar....Powinny byc drogowe i juz.W lato to bedzie koszmar jak ludzie wyruszą na wakacje auto wyładowane i swiatła bedą swiecic w gore :evil: oczywiscie nikt nieuzyje korektora bo tego niebedzie widział w dzien i bedzie swiecił po oczach [szalone] Echa chcieli dobrze a wyszło jak zwykle.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja (pewnie łamiąc przepisy) w piękne wiosenno-letnie dni w trasie często jeździłem na pozycyjnych (widać je tak samo dobrze jak mijania, a nie oślepiają i mniej prądu biorą...)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
W lato to bedzie koszmar jak ludzie wyruszą na wakacje auto wyładowane i swiatła bedą swiecic w gore :evil: oczywiscie nikt nieuzyje korektora bo tego niebedzie widział w dzien i bedzie swiecił po oczach [szalone]

Ale to nie jest nowy problem - to jest kultura jazdy. A do jej propagowania powinny służyć, między innymi, takie fora jak to nasze.
A ludzie, którzy nie potrafią/nie chcą korygować świateł jeżdżą też nocą i jakoś nie odnotowałem specjalnej "masakry" na drogach. Więc niby dlaczego mają teraz nagle bardziej oślepiać w dzień?
Szukacie dziury w całym. A Naród trzeba edukować - nawet boleśnie i dobitnie: ja oślepiających zawsze skarcę długimi, jak mam CB to namawiam się z jadącymi z tyłu, jak ktoś dostanie po oczach od kilku aut po rząd to się być może zastanowi i sprawdzi. Prac u podstaw - pamiętacie ze szkoły? [hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
A Naród trzeba edukować - nawet boleśnie i dobitnie: ja oślepiających zawsze skarcę długimi

ja bym,, karcił inaczej: z mosberga grubym śrutem.....nawet jakzapomne skrócic światła ,zdarza sie a co!.... to nie ma jak ,,kulturalny i świadomy uzytkownik który mi za....li długimi najlepiej w paskudna jesienno zimowa pora i zanim sie spowrotem wzrok przyzwyczai to mija kilka sekund, przy predkości ok 70 km to jest kilka dłuuuugich sekund kilkdziesiat dobrych metrów . salute swiadomi nauczyciele :evil:

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior

Jednak pojawia sie bubel prawny!!
Motocyke i pochodne musza jeżdzić juz od dawna na światłach mijania przez całą dobe przez cały rok - OK
Samochody - obecnie już muszą przez cały dzień przez cały rok - OK

a inni?? Dlaczego rowerzyści nie maja obowiązku używania oświetlenia non-stop??
Jak wszyscy to wszyscy :evil: , rowerzyści też!! [zlosnik]
(dziedek i rower z dynamem przy +40*C [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] )

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a piesi przy braku pobocza i chodników w żółtych kamizelkach i z odblaskami...... jakwszyscy mają być widoczni to wszyscy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

w 123 280 E błękit metalic 80r

volvo 460 96 fajnie śmiga

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

i odblaski dla psa...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

mycha pisze:
Bukol pisze:
A Naród trzeba edukować - nawet boleśnie i dobitnie: ja oślepiających zawsze skarcę długimi

ja bym,, karcił inaczej: z mosberga grubym śrutem.....nawet jakzapomne skrócic światła ,zdarza sie a co!.... to nie ma jak ,,kulturalny i świadomy uzytkownik który mi za....li długimi najlepiej w paskudna jesienno zimowa pora i zanim sie spowrotem wzrok przyzwyczai to mija kilka sekund, przy predkości ok 70 km to jest kilka dłuuuugich sekund kilkdziesiat dobrych metrów . salute swiadomi nauczyciele :evil:

Bardziej miałem na myśli tych oślepiających celowo, czyli jadących na przeciwmgielnych. To jest irytujące, jak jesteś n-tą godzinę w podróży, a co chwila trafia się taki zamglony. Ci co mają źle ustawione dostają delikatną wiązkę z daleka - nie oślepienie, ale zwrócenie uwagi, że coś jest nie tak. Tak samo robię komuś dla przypomnienia o włączeniu lampek, czy jak jest radarek. Krótkie mrugnięcie z odległości nie szkodzi i nie oślepia specjalnie. Wyluzuj :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 1318 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00