MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:11 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 1118 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Nilovitz pisze:
no i moral taki: trzymajmy sie litery prawa a bedziemy zyc dlugo i szczesliwie

Jestem o tym przekonany!
Nilovitz pisze:
pobocze nie,

Zgadza się - takie jest prawo.
Nilovitz pisze:
ani nie zblizac sie do linii z prawej strony

Zupełnie odwrotnie! Dział II, Rozdział 3, Art 16, punkt 4:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."
Nilovitz pisze:
jesli ustanowione bedzie wlaczanie swiatel za dnia, to wlaczajmy i juz, i bez takich numerow "łycha i do przodu"

Jak najbardziej!
Nilovitz pisze:
trzymania sie litery prawa na drodze i w zyciu codziennym, to wcale juz nie trzeba bedzie myslec,

A co trzymanie się litery prawa ma wspólnego ze zwolnieniem z myślenia?
Prosty przykład przepisu, który zacytowałem nieco wyżej: "kierujący jest obowiązany jechać możliwie blisko krawędzi jezdni" Tutaj właśnie wykazać się należy myśleniem! To do Ciebie należy ocena jaka odległość od krawędzi jest "bliska" i jednocześnie bezpieczna!
Nilovitz pisze:
czyli warto studiowac prawo, prawo o ruchu drogowym

Oczywiście, że warto...
Nilovitz pisze:
powinienes Student zacytowac im to co wiesz, pokazac swoja wiedze na ten temat, dzieki temu pewnie unikniesz zaplacenia mandatu....

Skoro zasłużyłem na mandat to go zapłacę... zdarzyło mi się to już kiedyś. A "kodeksu drogowego" na pamięć nie znam, natomiast często go przeglądam gdy mam jakieś wątpliwości.

Ostatnio zmieniony wt lut 20, 2007 10:37 am przez Student, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Raz miałem sytuację podbramkową, bo jechał "spóźniony" i mu zjechałem Land Roverem. Była noc, widoczność słaba ... trójka pieszych na szczęście zdążyła ewakuować się do rowu, ja zjechałem gwałtownie w lewo i mało nie doszło do tragedii.

Cytuj:
Jeśli ktoś siedzi ci na zderzaku, mruga albo pokazuje wielkie FUCK U, to 90% kierowców gotowych jest zjechać i narazić się i swoich pasażerów, choćby było to skrzyżowanie.

Cytuj:
ps. wyobraz sobie, ze w piekny, sloneczny dzien, zjedziesz na pobocze ustepujac komus kto wyprzedza na trzeciego. Na poboczu zauwazysz duuuuzaaaa dziure ktora napewno urwie kolo i posle Cie na drzewo (napotkanie takiej dziury jest bardzo prawdopodobne w Polsce). Masz dwa wyjscia; albo poswiecic siebie i drzewo, albo zepchnac wyprzedzajacego na czolowke. Ja wole takich dylematow nie doswiadczyc!!

Cytuj:
A co ma do tego widoczność i stan nawierzchni? Lini a jest linia, jak ten któremu robisz dobrze cię zahaczy, zmieciesz jagodziankę albo grzybiarza to wisisz.

Z pełnym szacunkniem ... ale nie dawajcie przykładów jak zjeźdzający popełniają błędy i niemal rozjeżdzają 3 przechodniów w ciemności lub urywają koła w magicznych dziurach (niewidocznych w "piekny, sloneczny dzien" na prostej drodze a będących wystarczająco dużych by urwać koło).

Zjeżdza sie ABSOLUTNIE tylko wtedy, gdy widzimy wystarczającą ilośc pobocza i jego otoczenia żeby nie było żadnych niespodzianek ... jak takiej widocznosci nie ma .. to włącza się taktykę me howa i błyszcze zderzakiem i uśmiechem ... i nie zjeżdża sie choćby z tyłu tir nam na zderzaku siedział z długimi (odwracamy lusterka i noga z gazu, coby mu latwiej bylo wyprzedzic jak mu sie luka pojawi)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Student pisze:
Nilovitz pisze:
no i moral taki: trzymajmy sie litery prawa a bedziemy zyc dlugo i szczesliwie

Jestem o tym przekonany!
Nilovitz pisze:
pobocze nie,

Zgadza się - takie jest prawo.
Nilovitz pisze:
ani nie zblizac sie do linii z prawej strony

Zupełnie odwrotnie! Dział II, Rozdział 3, Art 16, punkt 4:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa."
Nilovitz pisze:
jesli ustanowione bedzie wlaczanie swiatel za dnia, to wlaczajmy i juz, i bez takich numerow "łycha i do przodu"

Jak najbardziej!
Nilovitz pisze:
trzymania sie litery prawa na drodze i w zyciu codziennym, to wcale juz nie trzeba bedzie myslec,

A co trzymanie się litery prawa ma wspólnego ze zwolnieniem z myślenia?
Prosty przykład przepisu, który zacytowałem nieco wyżej: "kierujący jest obowiązany jechać możliwie blisko krawędzi jezdni" Tutaj właśnie wykazać się należy myśleniem! To do Ciebie należy ocena jaka odległość od krawędzi jest "bliska" i jednocześnie bezpieczna!
Nilovitz pisze:
czyli warto studiowac prawo, prawo o ruchu drogowym

Oczywiście, że warto...
Nilovitz pisze:
powinienes Student zacytowac im to co wiesz, pokazac swoja wiedze na ten temat, dzieki temu pewnie unikniesz zaplacenia mandatu....

Skoro zasłużyłem na mandat to go zapłacę... zdarzyło mi się to już kiedyś. A "kodeksu drogowego" na pamięć nie znam, natomiast często go przeglądam gdy mam jakieś wątpliwości.

a moj cytat o tym, ze pojdziesz do nieba?

no i raczej sugerowalem, zebys wozil ze soba kodeks drogowy, i zebys sie przechwalal policjantom, ze znasz jego lepiej od nich,

mysle (a czasem to mi sie zdarza), ze napewno bedzie z ich strony aprobata takiego wznioslego czynu, slusznego i napewno przyznaja Ci racje !

wiec jezdzic na swiatlach zawsze warto - powinna to byc indywidualna chec, naprawa alternatora to koszt zaledwie 120 zl i pewnosc jest, ze bedzie sluzyl jeszce z kilka dobrych lat

no i oficjalnie pisze, zeby nie bylo niedopowiedzen, aby zakonczyc temat, by co poniektorzy zrozumieli (z braku inteligencji), ze to tylko zarty z mojej strony! co poniektorzy jak webshit i inni, a jak kazdy jezdzi to jego indywidualna sprawa, a pouczac i umoralniac zawsze mozna swoje dzieci

i pisze to do webshita zeby sobie gosc wyluzowal i odpuscil glupie gadki, gadki jak prymitywa, ktory msci sie chyba za swoje slabosci i porazki zyciowe, nie reaguj na moje posty, nie odpisuj, odczep sie razna zawsze

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Ostatnio zmieniony śr lut 21, 2007 1:24 pm przez Nilovitz, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
mysle (a czasem to mi sie zdarza)

Chyba rzadko skoro:

Nilovitz pisze:
wlaczam swiatla dlugie (drogowe), opuszczam reflektory w dol, no i lycha zamykac budzik,
to dziala na trasie Leszno-Poznan, gdzie sa tam tak zawziete buraki, ze nie zjada chocby lekko na pobocze

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Nilovitz pisze:
mysle (a czasem to mi sie zdarza)

Chyba rzadko skoro:

Nilovitz pisze:
wlaczam swiatla dlugie (drogowe), opuszczam reflektory w dol, no i lycha zamykac budzik,
to dziala na trasie Leszno-Poznan, gdzie sa tam tak zawziete buraki, ze nie zjada chocby lekko na pobocze

masz racje, zupelnie masz racje, jak zawsze
wystarczy, ze ty m yslisz za mnie, za wszystkich, nawet za prezydĘta Lecha W.?

czy to jest poprawny merytorycznie wpis czy zlosliwosc?

bo moze nie umiesz odroznic ironii od prawdy? jesli tak to wspolczuje ci

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
zebys sie przechwalal policjantom, ze znasz jego lepiej od nich

Nie mam zamiaru udowadniać policjantom, że znam kodeks lepiej od nich - bo nie znam. A poza tym do ich pracy podchodzę z pokorą i szacunkiem.
Nilovitz pisze:
a moj cytat o tym, ze pojdziesz do nieba?

Staram się przestrzegać przepisów nie dlatego aby uścisnąć rękę Świętemu Piotrowi lecz po to aby nie zapanowała na drogach anarchia!
Nilovitz pisze:
wiec jezdzic na swiatlach zawsze warto - powinna to byc indywidualna chec

O! Właśnie! świetna pointa tego wątku.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
wystarczy, ze ty m yslisz za mnie, za wszystkich

A co ja Cie w dowodzie mam, że mam za Ciebie myśleć ? Wystarczy, że muszę takich ograniczonych na drodze mijać i jak to pisze Kodeks Drogowy - wyznaję zasadę takiegoż samego zaufania.

A tak, żeby wrócić do sedna sprawy, uważam, że światła powinny byc włączone 24h [zlosnik] i zeby nie było zastrzeżeń, światła mijania a nie drogowe czy halogeny, bo tak lepiej samochód wygląda [szalone]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
czy Anglii nie ma tak debilnego przepisu

No właśnie codziennie klne na tych matołów ile wlezie że im sie przy ich nasłonecznieniu nie chce włączać świateł. (rynek okularów przeciw slonecznych nie istnieje w tym kraju ;-) ) Nawet sprawy sobie nie zdajecie jak potwornie to jest tu odczuwalne dla mnie jako osoby która jest przezwyczajona do tego ze jednak jak jest szarówa to wiekszosc pomyka na swiatlach.

AndyS pisze:
Brak zapiętych pasów nie powoduje pogorszenia bezpieczeństwa kogokolwiek na drodze oprócz (być może) mojego i tu chcę sam decydować

Też tak uważałem dopuki nie zobaczylem symulacji jak głowa kolesia w aucie rozwala wszystkich innych pasazerów. Od tego czasu uwazam ze nie jest to tylko moja sprawa. <br>Dodano po 13 minutach.:<br>
AndyS pisze:
AndyS napisał:
W Anglii wogóle nie ma takiego obowiazku.
I jakoś dobrze sobie radzą pomimo przysłowiowych angielskich mgieł i deszczy.

Patrz wyżej. Jestem na miejscu wiec prosze nie polemizować ;-)
beet pisze:

Od rozpatrywania tego, czy brak wlaczonych swiatel utrudnil badz tez uniemozliwil drugiemu kierowcy nalezyta obserwacje drogi czy zauwazenie pojazdu, sa juz m.in. biegli sadowi, ale to juz tylko w przypadku, gdy dojdzie niestety do nieszczescia czyli wypadku.

Buhahahaha ;-) Przepraszam naprawde, ale chyba nie wierzysz w to że jjakikolwiek biegły wydałby opinie że bezpośrednią przyczyna zdarzenia był brak świateł w dzień ;-) <br>Dodano po 11 minutach.:<br>
Monter pisze:
P.S. A co sądzicie o włączaniu świateł awaryjnych w przypadku, gdy zauważasz, że auta przed toba stoją ( korek ) poza terenem zabudowanym?

Doskonały zwyczaj, tak samo jak blenda dla wyprzedzajacego kierowcy tira gdy minie nas juz cala naczepa.
Generalnie awaryjne w korku to interes tego stojacego jako ostatni a nie tego który nadjeżdża, bo ten pierwszy przeważnie duużo gorzej kończy po dzwonie.
beet pisze:
Monter napisał:
P.S. A co sądzicie o włączaniu świateł awaryjnych w przypadku, gdy zauważasz, że auta przed toba stoją ( korek ) poza terenem zabudowanym?

Popieram, szczegolnie gdy trzeba znacznie zredukowac predkosc, a nie chce zeby rajdowcy za mna zaparkowali mi w bagazniku. Z tym ze pozostaje kwestie interpretacji tego przez innych kierujacych, ale przynajmniej teoretycznie widzac samochod na awaryjnych powinni zwolnic.

No wlasnie caly yk polega na tym ze interpretacja jest tylko jedna. Auto na awaryjnych stoi i jeden pies co jest przed nim.
erio pisze:
Mam jedną zasadę ... kto mnie potrafi dogonic na trasie, zawsze jest przepuszczany ... jak jest mozliwosc zjezdzam mu na pobocze ...

Prawda ;-) Drogi mamy jakie mamy i musimy sie po nich przemieszczać, po co sobie to utrudniac nawzajem.
Bukol pisze:
A zjeżdżacie kiedy pobocze jest za ciągłą linią?

Przyznam szczerze ze wogóle nie patrze na to :oops: Jak warunki pozwalaja to tak, jak nie to chocby lini nie bylo to nie ;-) <br>Dodano po 23 minutach.:<br>
Nilovitz pisze:
masz racje, zupelnie masz racje, jak zawsze
wystarczy, ze ty m yslisz za mnie, za wszystkich, nawet za prezydĘta Lecha W.?

czy to jest poprawny merytorycznie wpis czy zlosliwosc?

bo moze nie umiesz odroznic ironii od prawdy? jesli tak to wspolczuje ci

Problem chłopie w tym, ze chyba nikt tutaj nie potrafi rozróżnić ironi od prawdy (w tym ja). Możesz nam uściślić proszę kiedy ironizujesz a kiedy jestes poważny? Bo chciałbym wiedzieć czy mam cię uważać za chama drogowego i idiotę czy za dowcipnisia.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Problem chłopie w tym, ze chyba nikt tutaj nie potrafi rozróżnić ironi od prawdy

Problem to raczej ma kolega Nilovitz z wysłowieniem się, bo jest to dosyć niejasne.

and6412 pisze:
Bo chciałbym wiedzieć czy mam cię uważać za chama drogowego i idiotę czy za dowcipnisia.

Po 2 privach jakie otrzymałem od wczoraj myśle, że bedzie zaliczał się do kategorii pierwszej, z tym że nie związanej tylko i wyłącznie z drogą.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Student pisze:
BoogieCE napisał:
Często droga jest na tyle szeroka, że jeśli jadący przede mną się usunie trochę na pobocze to nie muszę nawet przekraczać osi jezdni

Sęk w tym, że usuwanie się na pobocze jest niezgodne z przepisami ruchu to raz, a dwa stanowi zagrożenie dla użytkowników pobocza bez względu na to czy jest ładna pogoda czy nie.

BoogieCE napisał:
Jeśli chodzi o prędkość - myślę że stanowię mniejsze zagrożenie jadąc sprawnym technicznie samochodem 120-150km/h niż jadący dobitym autem z załatwioną pieczątką z przeglądu 90km/h.

Być może - choć bardzo wątpię - lecz ja tu mówię o tym co stanowi prawo i tego się trzymam. Skoro w miejscu gdzie jest ograniczenie prędkości do 90 km/h a Ty jedziesz 120 km/h to dla według mnie łamiesz prawo i zasługujesz na mandat.

Ktoś już kiedyś powiedział - nadgorliwość jest gorsza niż faszyzm.

Tytuł:
swój chłop

No tak musimy jeździć na swiatłach zeby w polsce rozjaśnić tą ciemnote heheh bałwany w rządzie osrane

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
... tak samo jak blenda dla wyprzedzajacego kierowcy tira gdy minie nas juz cala naczepa.

Ke?! Jakby to powiedzial Manuel

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Ke?! Jakby to powiedzial Manuel

Mignięcie długimi, jako informacja, ze wyprzedził nas juz cały ciągnik z naczepą i może spowrotem zjeżdżać na prawy pas ruchu [oczko]. Taka uprzejmośc.
Tak samo, jak mignięcie prawym kierunkiem przez dużego tira, jako informacja, że droga przed nim pusta.
Przy przemierzaniu tysięcy kilometrów miesięcznie, te drobne uprzejmości naprawde pomagają, tak samo jak zapalone światła.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Domyslilem sie - nie rozumien natomiast uzycia slangowego slowa "blenda" w tym wypadku - nie zeby sie czepial ale niedlugo kierownice i kola tez bedziemy nazywali blendami...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z tego co przed chwilą wyczytałem wynika, że Senat przyjął poprawki do prawa o ruchu drogowym. Więc to już prawie klepnięte. W związku z tym pytanie do biegłych w elektronice: czy można wykombinować urządzenie, które umożliwiałoby pozostawienie przełącznika świateł w pozycji "światła mijania" na stałe, tak aby po wyjęciu kluczyka gasły? (powinny się zapalać po przekręceniu kluczyka). Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak wyłączyć brzęczyk informujący o włączonych światłach. Udogodnieniem byłoby też czasowe opóźnienie włączania się świateł (np. 20 sekund) tak aby podczas rozgrzewania świec żarowych światła się nie świeciły. Czy to jest możliwe?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 1118 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00