MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 818 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Nilovitz pisze:
a nawiasem mowiac, czasem jak sie bardzo spiesze, to w dzien wlaczam swiatla dlugie (drogowe), opuszczam reflektory w dol, no i lycha zamykac budzik,
to dziala na trasie Leszno-Poznan, gdzie sa tam tak zawziete buraki, ze nie zjada chocby lekko na pobocze (z oznaczeniem poziomym, linia przerywana) by ktos szybszy ich wyprzedzil

Wstyd i hańba, Szanowny Panie!
Otwarcie deklarujesz, iż zupełnie świadomie i w zaplanowany sposób nie tylko łamiesz przepisy ruchu drogowego ale i godzisz się z tym, że możesz kogoś okaleczyć lub zabić. Zamykasz budzik, tak? 220, 240 km/h? Ale to przecież będzie tylko burak...
Mam nadzieję, że osób w ten sposób rozumujących nie ma wiele na naszym forum,
Pozostaję z wyrazami szacunku ale głęboko oburzony, Leopold

Tytuł:
wiarus senior

AndyS pisze:
Od pierwszego postu na ten temat NIE twierdzę że "nie bo nie" - poczytaj dokładnie.
Posługuję sie faktami i dowodami nie wprost. Opieram się na następującej logice:
Gdyby specjaliści np. UE stwierdzili wyraźny wpływ takiego przepisu na bezpieczeństwo i ilość ofiar na drodze to NIEWĄTPLIWIE taki przepis by obowiązywał we wszystkich krajach UE (pomijam kwestię Skandynawii - wyjaśniałem poprzednio). Jeżeli niewątpliwie mądrzejsi w tej kwestii ode mnie tak stwierdzili to jestem przekonany że mają rację (komuś trzeba zaufać). Po to są specjalistami....

No ja za bardzo nie wiem, co tu nazywasz "faktem". Poza tym tak nie ignoruj krajów, które różnego rodzaju obowiązek włączania świateł posiadają (za "Dziennikiem"):

Austria (cały rok wszędzie)
Dania (cały rok wszędzie)
Finlandia (cały rok wszędzie)
Norwegia (cały rok wszędzie)
Szwecja (cały rok wszędzie)
Słowacja (cały rok wszędzie)
Czechy (cały rok wszędzie)
Włochy (cały rok poza terenem zabudowanym)
Hiszpania (cały rok na autostradach i drogach ekspresowych)
Rosja (cały rok na terenach niezabudowanych)
Kanada (cały rok wszędzie).

Więc jak widać temat nie jest aż tak oczywisty "na nie", jak Ty twierdzisz. Jeśli część kierowców w Polsce poczuje się bardziej komfortowo uczestnicząć w ruchu drogowym z włączonymi światłami, to dlaczego by tego nie wprowadzić? Dlatego, że Ty uważasz, że "jeśli UE nie wprowadziła odgórnego nakazu, to znaczy, że to nie ma sensu"?

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Poniewaz w skali kraju bedzie to nas duzo kosztowalo (mnie, pana, pania - spoleczenstwo, mozna by te pieniadze przeznaczyc na ratowanie dzieci w szpitalach) i przyczyni sie jeszcze bardziej do ocieplenia klimadu ;-)
Wlochy - jestes pewnien?! 90% kierowcow w lecie jezdzi na wylaczonych swiatlach poza zabudowanym!!
Austria - musieli chyba niedawno wprowadzic?!

ps.1znajomy co ma warsztat "autoelektryka" juz zaciera rece; ludzie beda przyjezdzali czesciej wymnieniac akumulatory i montowadz swiatla dzienne lub "oszczedzacze" swiatel.

ps.2 w Jeepach swiatla dzienne sa uskutecznione poprzez wlaczenie drogowych ze zmniejszona jasnoscia zarowki.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Unia Europejska dyskutowała, również o zalecanej krzwiźnie bananów i chciała zrobić z tradycyjnych bacówek zaawansowane laboratoria do wytwarzania oscypków...... [zlosnik]
W niemczech nie możesz piernąć głośniej na swojej działce bo cię sąsiad pozwie do sądu za zakłócanie porządku...

Także nie patrzmy na innych tylko miejmy swoje zdanie.

Ja już nie rozumiem tej dyskusji, a chodzi tu o bezpieczeństwo na drodze.
Nie ulega to wątpliwości, że auto z zapalonymi światłami mijania w dzień jest bardziej widoczne, łatwiej ocenić jego predkość na trasie, nie "ginie " kiedy wjedzie w miejsce zacienione. Kierowcom, którzy właczają się do ruch również łatwiej zauważyć auto z zapalonymi swiatłami i wreszcie piesi, którzy mają większą szanse na dostrzec nadjeżdżający samochód.

Dlatego warto mieć zapalone światła aby być bardziej widocznym.
Oczywiście są wyjątki od tej reguły, ale są to tylko wyjątki!

od kilku lat jest obowiązek okresowej jazdy na światłach i jakoś nie zapłaciłem jeszcze mandatu za ich brak, wiec nie jest to dla mnie argument, że coś sie diametrialnie zmieni jeśli zostanie on rozszerzony na cały rok......

Oczywiście, ideałem byłoby gdyby kierowcy włączali je sami z siebie i nie chciano wprowadzać nowego nakazu.

Dobrze ustawione światła mijania nie oślepiają ani w nocy ani w dzień.

pzdr.

P.S. A co sądzicie o włączaniu świateł awaryjnych w przypadku, gdy zauważasz, że auta przed toba stoją ( korek ) poza terenem zabudowanym?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Grigorij0 pisze:
Od nas w "beczkach" wymagają dodatkowych kierunków na błotniku gdy jest założony hak (pomimo znacznego "wywinięcia" fabrycznych kierunków na błotniki), a dla nowych samochodów nie ma takich wymagań??

Dla wszystkich są takie same wymagania.

Nilovitz pisze:
gdzie sa tam tak zawziete buraki, ze nie zjada chocby lekko na pobocze (z oznaczeniem poziomym, linia przerywana)

Dlaczego nazywasz przepisowo jeżdżących kierowców burakami? Pobocze nie jest miejscem przeznaczonym do zjeżdżania w celu ustąpienia szybszym pojazdom. Odsyłam do definicji "pobocza" w publikacji "Prawo o ruchu drogowym" (dział I, art. 2, punkt 8) oraz dodatkowo "wyprzedzanie" (dział II, rozdział 3, oddział 6) a w szczególności punkt 1.

Osobiście staram się tego nigdy nie robić gdyż jest to niebezpieczne zarówno dla mnie jak i potencjalnych uprawnionych użytkowników pobocza.

Ostatnio zmieniony pn lut 19, 2007 12:32 pm przez Student, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Monter pisze:

Dobrze ustawione światła mijania nie oślepiają ani w nocy ani w dzień.

Oslepiaja np przy przejezdzaniu przez garb, gdy samochod przejezdza wzniesienie, szczegolnie ksenony z przyslona potrafia niezle mrugac na dziurach i nierownosciach drogi ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Oslepiaja np przy przejezdzaniu przez garb, gdy samochod przejezdza wzniesienie, szczegolnie ksenony z przyslona potrafia niezle mrugac na dziurach i nierownosciach drogi

No tak..... [zlosnik]

Ale równiez mozna zabronić woskowania i czyszczenia samochodów bo letnie, wysokie słońce potrafi sie nieźle odbijać i skutecznie oślepiać kierowców . [zlosnik]

TReneR pisze:
ps.1znajomy co ma warsztat "autoelektryka" juz zaciera rece; ludzie beda przyjezdzali czesciej wymnieniac akumulatory i montowadz swiatla dzienne lub "oszczedzacze" swiatel.

Kiedyś w moim ulubionym "Top Gear" przedstawiali opinie jednego członków parlamentu Wielkiej Brytanii, który był obuzony rozrzutnością anglików, którzy jeździli z chorągiewkami na samochodach podczas mistrzostw świata w piłce nożnej. Swoją rację popierał wynikami badań wzrostu spalania spowodowanym oporem jaki stawia powiewająca chorągiewka. [zlosnik]

pzdr

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Student pisze:
Od nas w "beczkach" wymagają dodatkowych kierunków na błotniku gdy jest założony hak (pomimo znacznego "wywinięcia" fabrycznych kierunków na błotniki), a dla nowych samochodów nie ma takich wymagań??

Dla wszystkich są takie same wymagania.

Troche nielogicznie się wyraziłem. Chodziło mi nie o boczne kierunki, a o wielkość, kształt i widzialność kierunkowskazów zasadniczych.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
a takim "wiecznie zamglonym" ZAWSZE uprzejmie dziękuję wiązką świateł drogowych prosto w oczy

W zupełności to popieram, powiem więcej, sam tak robię [zlosnik] . W szczególności jak te barany lecą na przewmgielnych podczas deszczu. [szalone]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Monter pisze:
P.S. A co sądzicie o włączaniu świateł awaryjnych w przypadku, gdy zauważasz, że auta przed toba stoją ( korek ) poza terenem zabudowanym?

Popieram, szczegolnie gdy trzeba znacznie zredukowac predkosc, a nie chce zeby rajdowcy za mna zaparkowali mi w bagazniku. Z tym ze pozostaje kwestie interpretacji tego przez innych kierujacych, ale przynajmniej teoretycznie widzac samochod na awaryjnych powinni zwolnic. :roll:

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Włączenie awaryjnych w sytuacji gdy mamy przed sobą korek czy inne utrudnienie jest logiczne i potrzebne. Zawsze tak robię. W końcu to są światła awaryjne i niekoniecznie trzeba je włączać gdy się ma awarię [hehe] tylko w każdej sytuacji awaryjnej ;)

Nilo - przestań. Jak tak można - spychać przepisowo jadących? Do tego przy włączonych drogowych? Nie ładnie. A pobocze nie służy do jazdy (ani do handlu runem leśnym [hehe]).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

osobiscie nigdy noca i przy ograniczonej widocznosci nie zjezdzam na poocze, ale jak jest dzien i ładnie widac czy pobocze jest zajete czy wole na calym odcinku na jaki mam zamiar zjechac, (bo to ja podejmuję decyzję o zajęciu pasa niepzreznaczeonego dla pojazdów i w razie czego powinienem sie zatrzymac, jeżeli xle zaplanuję swój pobyt na poboczu)

Mam jedną zasadę ... kto mnie potrafi dogonic na trasie, zawsze jest przepuszczany ... jak jest mozliwosc zjezdzam mu na pobocze ...

Ma to dodatkową zaletę ... dawno nie złapali mnie na videoradar, bo jak wyprzedzasz to widzisz czy policjantów czy nie, a jak cie dogonią, to im ustępuję ..

Jako ze mamy drogi jakie mamy, to o ile jest mozliwosc nie mam zamiaru nikomu utrudniac ... czasami jak mi się spieszy, to też milobyłoby nie wlec sie zakims tylko byc przepuszczonym ... różne są sytuacje ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

erio pisze:
Jako ze mamy drogi jakie mamy, to o ile jest mozliwosc nie mam zamiaru nikomu utrudniac ... czasami jak mi się spieszy, to też milobyłoby nie wlec sie zakims tylko byc przepuszczonym ... różne są sytuacje ...

Oczywiście, że tak - o ile jest dobra widoczność itp. Sam to robię, ale nienawidzę, gdy ktoś próbuje na mnie to wymusić, czy to długimi czy jazdą na zderzaku. To tylko zależy od mojej dobrej woli.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

A zjeżdżacie kiedy pobocze jest za ciągłą linią?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
Nie wiem czy za Odrą są SAMI mądrzy ale jak tam pojedziesz nawet bocznymi drogami to w KAŻDYM bez wyjątku obszarze zabudowanym jadą 50 (wkurw.. zresztą zwyczaj) [zlosnik] a o wyprzedzaniu na 3 nie mają pojęcia (chyba że Polak).

Pięknie, ale to jest dysputa na temat kultury jazdy, a nie o stosowności włączania świateł w dzień. Jak u nas wygląda kultura na szosie to wiemy, n.p. z tego wątku: przeciwmgielne w okresie normalnej przejrzystości powietrza, czy zganianie "buraków" długimi na pobocze.

Cytuj:
Dlatego u nas są DEBILE - no może nie sami... A jak się irytujesz to przejedź się ze 2 razy np. Gdańsk - Warszawa słynną "7". Między innymi tutaj można spotkać DEBILÓW na drodze dla których ŻADNE przepisy nie maja znaczenia.

Wiem o tym, jeżdżę sporo, 30-40tyś rocznie. Trochę się naoglądałem. Tym bardziej wolę włączone lampki w dzień.

Cytuj:
W mojej wypowiedzi nie ma nic na temat nieudzielania pomocy. Wypraszam sobie. Może (będę domyślny) chodzi o wypłatę odszkodowania? Ja mam na myśli warunkowy brak wypłaty za rozbite auto.

A ja mam na myśli, że kogoś, kto uległ wypadkowi i nie miał zapiętych pasów trzeba udzielić pomocy medycznej za PIENIĄDZE. Wiadomo, że ten kto pasów nie zapiął będzie bardziej poturbowany i leczenie będzie drogie. Tak więc zapłaci budżet = MY, społeczeństwo ;)

Cytuj:
Płacimy i to dużo za tych DEBILI i pijaków z tej strony Odry i szaleńców-kamikadze na motorach (przykład - pół roku temu uciekał ponad 200 po Lublinem)

Ano płacimy. Co zrobić.

Cytuj:
Ehhhh... Nie o paliwo i żarówki chodzi (to sprawa dla mnie marginalna) a o kasę za nie włączone światła. W Szwecji rok upominali zanim kasowali (a i teraz prędzej upomną niż skasują za światła w dzień - sam doświadczyłem) a u nas po jakim czasie ktoś pierwszy zapłaci mandat? Nastepnego dnia po wprowadzeniu przepisu? 100% TAK.

Też uważam, że powinno się zacząć od upominania. Mandaty dopiero na następny sezon.

Cytuj:
Poza tym jeżeli kilku "kierowców" tu na tym Forum źle widzi inne pojazdy w dzień bez ich dodatkowego oświetlenia a ja i kilku innych dobrze widzi to dlaczego racja ma być po tej pierwszej stronie. W bzdury o poprawie bezpieczeństwa nie wierzę - to propaganda.

A ja wierzę, i wielu innych też. Poza tym, nikt nie mówi, że nie widzi [hehe] - my tylko stwierdzamy niezaprzeczalny fakt, że z włączonymi widać lepiej!!! A może masz inne zdanie? Światła pogarszają widoczność oświetlonego wozu? [hehe]
Poza tym czemu dałeś kierowców w cudzysłów? Złośliwostka pod naszym adresem?

Cytuj:
Jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie świateł dziennych o przystosowanej konstrukcji.

Można - stopniowo do nowych samochodów. Bez konieczności przerabiania tych już zarejestrowanych. Bo wtedy to by miało charakter "fiskalny".

Cytuj:
Na stosowanie świateł "nocnych" w dzień ja się nie zgadzam - to one mnie oślepiają i drażnią a nie np. słońce.

Mocno przesadzasz - skoro nie ślepią Ciebie w nocy, to jak, do cholery, mają Ciebie oślepiać w dzień [hehe] ???

Cytuj:
Mądrzejsi to się odnosiło do specjalistów ruchu drogowego.

Na szczęście PK2 przytoczył przykłady innych europejskich "niedouczonych" w kwestiach ruchu drogowego.

Cytuj:
Dalej jest wiele, wiele bardziej doświadczeni i to jest sedno wypowiedzi (wyróżnione powtórzeniem a Ty pominąłeś). Cytujesz i odpowiadasz wybiórczo w sposób tendencyjny aby umotywować swoją wypowiedź. Masz prawo do własnej oceny ale nie przekręcaj sensu mojej wypowiedzi bo pomyślę że zbyt trudnym językiem dla Ciebie piszę.

Nie bój się - język zrozumiały ;)
Nie traktuję wybiórczo Twoich wypowiedzi, jedynie zaznaczam fragmenty - bo reszta jest wyżej. Ale OK - od tej pory cytuję całość.

Cytuj:
Nie twierdzę że mam rację.

I tym stwierdzeniem zakończmy dyskusję [hehe] ;)

Cytuj:
Powinno być głosowanie czy referendum.

Za drogo, a piszesz o fiskalnym charakterze przepisu - niekonsekwencja z Twojej strony?

Cytuj:
Bo jeżeli ktoś nie wie w którym momencie trzeba włączyć światła to powinien jeszcze raz zdawać egzamin z techniki jazdy.

Sęk w tym, że wielu nie wie. Vide posty w tym wątku (przeciwmgielne na codzień i długie do wyprzedzania na trzeciego - horror).

Cytuj:
Światła "przeciwmgielne" w Mercedesach (124 126) MAJĄ niezależną regulację. Można je ustawić na świecenie 3 metry przed auto i nikogo nie będą oślepiać.

Ale nadal pozostają "przeciwmgielne" i jako takie MOGĄ być stosowane tylko w sytuacjach opisanych w prawie o ruchu drogowym. Koniec i kropka.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 818 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00