AndyS pisze:
Nie wiem czy za Odrą są SAMI mądrzy ale jak tam pojedziesz nawet bocznymi drogami to w KAŻDYM bez wyjątku obszarze zabudowanym jadą 50 (wkurw.. zresztą zwyczaj)
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
a o wyprzedzaniu na 3 nie mają pojęcia (chyba że Polak).
Pięknie, ale to jest dysputa na temat kultury jazdy, a nie o stosowności włączania świateł w dzień. Jak u nas wygląda kultura na szosie to wiemy, n.p. z tego wątku: przeciwmgielne w okresie normalnej przejrzystości powietrza, czy zganianie "buraków" długimi na pobocze.
Cytuj:
Dlatego u nas są DEBILE - no może nie sami... A jak się irytujesz to przejedź się ze 2 razy np. Gdańsk - Warszawa słynną "7". Między innymi tutaj można spotkać DEBILÓW na drodze dla których ŻADNE przepisy nie maja znaczenia.
Wiem o tym, jeżdżę sporo, 30-40tyś rocznie. Trochę się naoglądałem. Tym bardziej wolę włączone lampki w dzień.
Cytuj:
W mojej wypowiedzi nie ma nic na temat nieudzielania pomocy. Wypraszam sobie. Może (będę domyślny) chodzi o wypłatę odszkodowania? Ja mam na myśli warunkowy brak wypłaty za rozbite auto.
A ja mam na myśli, że kogoś, kto uległ wypadkowi i nie miał zapiętych pasów trzeba udzielić pomocy medycznej za PIENIĄDZE. Wiadomo, że ten kto pasów nie zapiął będzie bardziej poturbowany i leczenie będzie drogie. Tak więc zapłaci budżet = MY, społeczeństwo

Cytuj:
Płacimy i to dużo za tych DEBILI i pijaków z tej strony Odry i szaleńców-kamikadze na motorach (przykład - pół roku temu uciekał ponad 200 po Lublinem)
Ano płacimy. Co zrobić.
Cytuj:
Ehhhh... Nie o paliwo i żarówki chodzi (to sprawa dla mnie marginalna) a o kasę za nie włączone światła. W Szwecji rok upominali zanim kasowali (a i teraz prędzej upomną niż skasują za światła w dzień - sam doświadczyłem) a u nas po jakim czasie ktoś pierwszy zapłaci mandat? Nastepnego dnia po wprowadzeniu przepisu? 100% TAK.
Też uważam, że powinno się zacząć od upominania. Mandaty dopiero na następny sezon.
Cytuj:
Poza tym jeżeli kilku "kierowców" tu na tym Forum źle widzi inne pojazdy w dzień bez ich dodatkowego oświetlenia a ja i kilku innych dobrze widzi to dlaczego racja ma być po tej pierwszej stronie. W bzdury o poprawie bezpieczeństwa nie wierzę - to propaganda.
A ja wierzę, i wielu innych też. Poza tym, nikt nie mówi, że nie widzi
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
- my tylko stwierdzamy niezaprzeczalny fakt, że z włączonymi widać lepiej!!! A może masz inne zdanie? Światła pogarszają widoczność oświetlonego wozu?
Poza tym czemu dałeś kierowców w cudzysłów? Złośliwostka pod naszym adresem?
Cytuj:
Jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie świateł dziennych o przystosowanej konstrukcji.
Można - stopniowo do nowych samochodów. Bez konieczności przerabiania tych już zarejestrowanych. Bo wtedy to by miało charakter "fiskalny".
Cytuj:
Na stosowanie świateł "nocnych" w dzień ja się nie zgadzam - to one mnie oślepiają i drażnią a nie np. słońce.
Mocno przesadzasz - skoro nie ślepią Ciebie w nocy, to jak, do cholery, mają Ciebie oślepiać w dzień
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
???
Cytuj:
Mądrzejsi to się odnosiło do specjalistów ruchu drogowego.
Na szczęście PK2 przytoczył przykłady innych europejskich "niedouczonych" w kwestiach ruchu drogowego.
Cytuj:
Dalej jest wiele, wiele bardziej doświadczeni i to jest sedno wypowiedzi (wyróżnione powtórzeniem a Ty pominąłeś). Cytujesz i odpowiadasz wybiórczo w sposób tendencyjny aby umotywować swoją wypowiedź. Masz prawo do własnej oceny ale nie przekręcaj sensu mojej wypowiedzi bo pomyślę że zbyt trudnym językiem dla Ciebie piszę.
Nie bój się - język zrozumiały

Nie traktuję wybiórczo Twoich wypowiedzi, jedynie zaznaczam fragmenty - bo reszta jest wyżej. Ale OK - od tej pory cytuję całość.
Cytuj:
Nie twierdzę że mam rację.
I tym stwierdzeniem zakończmy dyskusję
Cytuj:
Powinno być głosowanie czy referendum.
Za drogo, a piszesz o fiskalnym charakterze przepisu - niekonsekwencja z Twojej strony?
Cytuj:
Bo jeżeli ktoś nie wie w którym momencie trzeba włączyć światła to powinien jeszcze raz zdawać egzamin z techniki jazdy.
Sęk w tym, że wielu nie wie. Vide posty w tym wątku (przeciwmgielne na codzień i długie do wyprzedzania na trzeciego - horror).
Cytuj:
Światła "przeciwmgielne" w Mercedesach (124 126) MAJĄ niezależną regulację. Można je ustawić na świecenie 3 metry przed auto i nikogo nie będą oślepiać.
Ale nadal pozostają "przeciwmgielne" i jako takie MOGĄ być stosowane tylko w sytuacjach opisanych w prawie o ruchu drogowym. Koniec i kropka.