Ja słyszałem że najlepiej się spisują (beczki) 2.3 wyżej może być problem.
Co do gazu to mam 2 auta na gaz: stare scirocco II i opla vectre 99r.
Najlepiej jest wkładać gaz do nowych samochodów, gdyż temperatura spalania benzyny bezołowiowej jest zbliżona do temp. spalania gazu, a nowe auta są przystosowane do takiej temp. i to z dużą tolerancją. Gaz ponadto "wymywa" osady z silnika, co powoduje czasem rozszczelnienie, większe luzy. Co do moich autek to scirocco po 3 latach użytkowania, ma nierównomierne obroty, rąbie się ssanie, obroty na poziomie 1100 (w aucie jest gaźnik) i dałem sobie spokój z regulacją. W vectrze trochę lepiej: mniejszy spadek mocy, obroty nieznacznie wahają się, czasem strzeli, ale raczej bardzo rzadko (raz na pół roku po tankowaniu na "no name" stacjach). Dużo zależy od tego kto zakłada gaz. W vectrze rąbało się na początku cały czas, palił się "check engine", ale poszło na (cenz - Ocet) z gazownikami po interwencji mojego gościa (mogę polecić, "facet z jajami") od wtrysków (jego koledzy

) i zrobili - kabelek sie odlutował od czujnika obrotów na kompie gazowym. Tak mnie sciemniali że szkoda gadać, zakład z Oblęborskiej w Łodzi - nie polecam. Nie obyło się jeszcze wcześniej bez kosztów: przepływomierz ok. 700zł i lambda ok. 350 zł, ale jej nie licze bo ma żywotność ok. 70 tyś km, a tyle wtedy było. Co do przepływomierza to zrąbali zabezpieczenie: była tylko jedna klapka, a teraz jest jeszcze membrana. Oczywiście nie poczuwali się do zwrotu kosztów mimo tego że instalacja na gwarancji. Ważna jest też jakość gazu: ja tylko tankuje w Łodzi na Shellu, auto chodzi stabilnie i równo, w trasie wiadomo jak jest...
Kiedyś rozmawiałem z gościem co miał 126 4.2 i niestety sobie nie chwalił, często mu strzelał, obroty wariowały itd. Mówił że do tak dużych silników nie ma sensu wkładać gazu, bo go nie tolerują. Kupił to auto z 5 miesięczną instalacją. Wydaje mi się że skopali tę instalację. Wybór należy do Ciebie, ja w każdym bądź razie rozglądam się za 123 300D, ale to dlatego że jeszcze diesla nie miałem, a kumpel ma 126 300TD i mnie zaraził

. Powodzenia.