MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 3:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Ja na tyle ile miałem styczność z policją, to nie mogę narzekać. Złapałem od 1997 roku raptem 4 mandaty i tylko za przekroczenie dozwolonej prędkości. Za każdym razem po rozmowie z policjantami mandat dostawałem dużo mniejszy niż powinienem. Dwa razy darowali mi niezapięte pasy (czasami mi się zdarzy zapomnieć zapiąć - moja wina), raz darowali mi przepaloną żarówkę z przodu, kiedyś (jeszcze w Granadzie) zignorowali pękniętą przednią szybę (która została wymieniona następnego dnia, żeby nie było, że jeździłem niesprawnym parchem), raz mi się zdarzyło, że zmieniłem spodnie i wszystkie dokumenty zostały w domu i policjanci pozwolili na dowiezienie dokumentów, a wszystkie kontrole jakie miałem odbywały się w sposób kulturalny.

Raz mi się zdarzyło, że odbierając znajomych z imprezy w nocy, policjanci uznali, że trzeba sprawdzić czy nie piłem i zabrali mnie z z samochodu na komistariat na Grenadierów i potem puścili na piechotę spowrotem bez badania, bo mieli poważniejsze wezwanie niż ich podejrzenia co do mojej trzeźwości... korona mi z głowy nie spadła, a jeszcze się z kumpli pośmiałem, bo im powiedziałem, że zwiałem policji... a oni to kupili. ;p

Myślę, że w większości przypadków z policjantami da się dogadywać, to nie są roboty... więc nie ma co generalizować. Oczywiście ewidentną złośliwość i brak szacunku dla obywatela potępiam, podobnie jak potępiam takie szczeniactwo jak ChWDP...

Uważam, że znacznie trudniej się dogadywać ze strażnikami miejskimi i w ich przypadku miałem znacznie gorsze doświadczenia. Chodziły słuchy o jakichś limitach na mandaty, albo Kaczor zwalniał z pracy... więc karali za wszystko i za nic. Dochodziło do tego, że jak ze sklepu się z alkoholem nawet zamkniętym wychodziło, to próbowali wykorzystywać niewiedzę obywatela i wlepiać mandat za picie w miejscu publicznym. Jak się kulturalnie spaceruje wieczorkiem z piwkiem w ręku, pochłonięty kulturalną rozmową z kolegą (a nie demolująć niczego, nie chałasując) to panowie z SM mają sokoli wzrok, ale jakby mnie ktoś szlachował piłą łańcuchową na rondzie De Gaullea (pod palmą) o 12:00 to nagle się okazuje, że oślepli i bez białej laski ani rusz...

Nie mniej zgadzam się, że karanie tych co można podejrzewać, że ich stać na zapłacenie mandatu, a nie winnych i jeszcze bezczelnie o tym mówienie to przegięcie pały.

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

Witam to znowu ja. Widzę, że post żyje. Chociaż to jakaś dobra rzecz:)
Wczoraj rozmawiałem z mamą mojej dziewczyny o tym mandacie i dała mi proste rozwiązanie.Dodam, że pracuje Ona jako księgowa. Powiedziała, że jej syn swego czasu też ciągle zbierał mandaty ale znalazła sposób. Powiedziała, że skoro się uczę i nie mam żadnych dochodów to nic mi nie zrobią. Kazała mi czekać aż dostanę jakiś papier z ponagleniem do zapłaty(jeśli wogle przyjdzie bo pare razy wcale jej nic nie przychodziło) i wtedy iść do Urzędu Skarbowego i cośtam się załatwia. Nie wiem dokładnie o co chodzi bo jakieś to zagmatwane al jak będę wiedział dokładnie to napiszę. Tylko szkoda tych punktów... :-?
Aha dodam jeszcze taką ciekawą sprawę która miałą miejsce dziś koło mojej szkoły. Na długiej przerwie jakichś dwóch kolesi zaczęło się bić koło szkoły a 50m dalej stała SM. Przez jakieś 5-10 min jak się bili i robiło się coraz większe zbiegowisko wcale nie zareagowali. Dopiero przybiegło 4 konserwatorów szkolnych i rozgonili imprezę. Powiedzcie mi czy SM jest tylko po to by wlepiać mandaty za parkowanie i brak światła w rowerze??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

harrier pisze:
raz darowali mi przepaloną żarówkę z przodu

W tej sytuacji nie mają prawo się czepiać. Żarówka ma prawo się przepalić. Tyle tylko, że jeśli Cię zatrzymają to musisz mieć na zmianę w aucie i przy nich wymienic.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ramzey6 pisze:
Powiedzcie mi czy SM jest tylko po to by wlepiać mandaty za parkowanie i brak światła w rowerze??

... nieeeee, oni są jeszcze od wlepiania mandatów za piwko w plenerze... od tego oni są, od tego są oni... ;ppp
Alex pisze:
Tyle tylko, że jeśli Cię zatrzymają to musisz mieć na zmianę w aucie i przy nich wymienic.

Pozwolili mi pojechać na pierwszą stację benzynową i wymienić, nie jechali ze mną żeby sprawdzić czy rzeczywiście wymieniłem.

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

Aaa racja...zapomniałe o piwku w parku w wakacje jak jeden z tych baranów wpadł do jeziorka bo biegł za kolegą ale się poślizgnął.. [zlosnikz] :lol: Ale mieliśmy wtedy radochę ;)

W126 260 SE '87r - sprzedany...
W126 ex380> 300D '85r - sprzedany...
VW Passat '91r kombi 1.8i

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
jeśli chodzi o ZW to ma ona uprawnienia jak Policja, więc miał prawo. Szczegółów prawnych nei znam, jednak warto poszukac

Jeśli chodzi o uprawnienia w stosunku do żołnierzy zawodowych, to się zgodzę, że tak. A do cywili to już jestem mniej pewny - ale zapytam się miejscowych żetonów - oni będą wiedzieli najlepiej. W każdym razie u nas ŻW nie zatrzymuje samochodu jeśli nie jedzie w nim jakiś żółnierz, a jak zatrzymają cywila to go przepraszają i puszczają. Nie działa to tylko wtedy kiedy jest patrol mieszany - jeden żeton i jeden policjant - ale to zrozumiałe z oczywistych względów.

Alex pisze:
No cóż... Wystarczy zajrzeć w mój profil, żeby się dowiedzieć kim z zawodu jestem - niestety miał prawo mnie ukarać.

No to sprawa bezdyskusyjna...

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

to ja coś wtrące:

jade we wrocławiu przez miasto na bielany (wylot na południe), trasa przez miasto, chyba 2 pasy w lewo, 3 pasy na wprost i jeden w prawo z przedłużeniem na wprost tylko dla BUS. Zajmowałem prawy pas do jazdy na wprost, a na prawym skrajnym do skętu w prawo honda TUNING z głośną muzą. Byłem PEWIEN że koleś pojedzie prosto (były korki a tak kolesie je w tym miejscu omijają), a ja chciałem zaraz za krzyżówką zjechać na skrajny prawy żeby do McD na jakieś śniadanko zahaczyć (koło BP). No i koleś śmignął prosto, prawie się lusterkami zhaczyliśmy. No i tyle, koleś stanął przede mną na McDrive, obok podjechał Daewoo Lanos, pootwierali sobie okna i gadają. Widać rozmowa się przeciąga, auta z kolejki pojechały już spod okienek, stoji tylko honda z lanosem i gadka szmatka. A facet z Lanosa mi na cygana jakiegoś wygląda. Myśle sobie kolesie, pogaduch itp. Trąbie!! Honda się ruszyła, ja też ale stanąłem tak, żekoleś z lanosa coś tam do mnie nerwowo fika. Olewam faceta, zresztą w mercedesie za bardzo nie słychać hałasów z zewnątrz. Ale gość biadoli, macha łapami, uchyliłem okno i mówie:
- o co chodzi? (nerwowo)
- co pan nerwusie jeden, jak rozmawiam to mnie nie popędzaj! -odparł ten latino boj z lanosa
no wtedy już przegiął..., mówie:
- pogaduchy to sobie do środka wejdźcie!
- co ja się tak śpiesze- mówi nerwowo latino boy z lanosa odpinając pas
- bom głodny, a co! -twardo odparłem wietrząc w powietrzu zbliżającą się szarpanine
- czy wiem, że na obszarze zabudowanym nie używa się sygnału dźwiękowego -zagaił równie nerwowo jak poprzednio nasz latynos
- kim ty jesteś że mnie pouczasz?? rzuciłem z ironicznym uśmiechem
- policjantem - odparł śniady kierowca lanosa
.... zgłupiałem, bo w tym momencie zauważyłem, że ma pagony na ramionach i 2 czapki leżą na podszybiu (że ja ich wcześniej nie widziałem!!)
okazało się, że policja nagrywała wyczyny kolesia w hondzie i omawiali sprawe zjechania na parking jak już kierowca hondy zaopatrzy się w bułki i będzie mógł przystąpić do seansu w radiowozie z sobą w roli głównej. Ale policjant wyrażnie zirytowany moim podejściem również mnie zaprosił po konsumpcji bułki do siebie na rozmowe. Początkowo rzucił kwotą mandau (chyba 100zł) ale ja kategorycznie mu powiedziałem że niech się nie wysila tylko smaruje wniosek do sądu grodzkiego. Ta droga to teren McD, a nie droga publiczna, po drugie byłem głodny i też mało uprzejmy, po trzecie to że jade służbowo do prokuratury do jeleniej G. No to troche pogadaliśmy o pracy, potem przeprosił że zepsuł mi śniadanie (bo bułki mi w gardle zaczeły stawać) i się rozstaliśmy. Z tego morał taki że ten latino policjant podszedł do sprawy bardzo osobiście. Na szczęście w porę się opanował :D

Tytuł:
swój chłop

Heh Martini no to widzę że trafiłeś na człowieka a nie na buraka. Każdemu życzę właśnie tego. :)

BMW E34 525i Touring (wersja Shadow Line) '93r-sprzedałem...

VW Passat '91r kombi 1.9D- rozbiłem...

W126 260 SE '87r - sprzedany...

W126 ex380> 300D '85r - sprzedany...

VW Passat '91r kombi 1.8i

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00