MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 12:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Oni cały czas i za wszelką cene chcą ukrucic import uzywanych aut z za granicy bo liczą, że rynek nowych aut ruszy ... marzenia...

w paliwie już płacimy podatek drogowy a teraz bedzie samochodowy ... ciekawe.

Co do opłat za wjazd do miast, hmm to ja chyba jestem za. Jak codziennie tkwie w korku rano w południe i wieczorem a obok mnie stoja rejestracje za wszystkich miast Polski... zastanawiam się czasami ilu warszawiaków mieszka w warszawie. Gdyby wprowadzono opłaty dla przyjezdnych to może na ulicach by sie troche rozluźniło...
Gdy juz sie przedre przez korek i dojade do celu podrózy to co widze brak miejsc parkingowych a dlaczego ? jak zwykle na tych miejscach stoja już samochody z cłej Polski jak długa i szeroka ehhh....

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ano, co tam sobie Hanka i jej pokrewni rajcy wymyślą to ja nie wiem, ale już sam pomysł nie rozbudowywania 'Czajki' jej autorstwa jest bardzo "ciekawy" :lol: :-? [totalszok]

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Co do opłat za wjazd do miast, hmm to ja chyba jestem za.

Obawiam się, że to nie będą szlabany na przyjezdnych na rogatkach, tylko winiety/bilety i to dla wszystkich, łącznie z mieszkańcami strefy zero.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
AMG pisze:
Co do opłat za wjazd do miast, hmm to ja chyba jestem za. [...] obok mnie stoja rejestracje za wszystkich miast Polski... [...] co widze brak miejsc parkingowych a dlaczego ? jak zwykle na tych miejscach stoja już samochody z cłej Polski jak długa i szeroka ehhh....

Weź pod uwagę, że mieszkasz w stolicy, gdzie jest większość urzędów centralnych, centrali firm itp. co tłumaczy fakt tak licznej rzeszy przyjezdnych. Poza tym fakt posiadania samochodu z rejestracjami spoza województwa nie świadczy właściwie o niczym. Rozumując wedle Twojej zasady ja również mógłbym stwierdzić, że w Gliwicach jest dużo warszawiaków. Jednak to nie do końca prawda, gdyż jak wiemy, są to samochody albo leasingowane albo służbowe. Tak więc tutaj byłbym ostrożny w osądach.

AMG pisze:
Gdyby wprowadzono opłaty dla przyjezdnych to może na ulicach by sie troche rozluźniło...

Myślisz, że nasilenie ruchu spadło by tak drastycznie? A którędy mają jechać ludzie jadący z południa Polski w kierunku północnym? Przecież Warszawa nie ma - dzięki skutecznym staraniom różnego rodzaju organizacji osiedlowych - obwodnicy. Którędy więc jechać? Poza tym jak odróżnić (w celach poboru myta) samochód np. mieszkańca Wrocławia, który przyjechał do centrali firmy w celach służbowych od samochodu rodowitego mieszkańca Warszawy jadącego samochodem zarejestrowanym w Skierniewicach (bo tam ma rodzinę a i opłaty są niższe?).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Gdyby wprowadzono opłaty dla przyjezdnych to może na ulicach by sie troche rozluźniło...

:-?
Jestem pewien że nie rozluźniłoby się, skoro pracują w Wa-wie to będą dalej pracować i te pare złotych tego nie zmieni.

AMG pisze:
jak zwykle na tych miejscach stoja już samochody z cłej Polski jak długa i szeroka ehhh....

:-?
Czyżby przejawy "staropolskiej gościnności"??

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Oni cały czas i za wszelką cene chcą ukrucic import uzywanych aut z za granicy bo liczą, że rynek nowych aut ruszy ... marzenia...

AMG, popatrz jak ma ruszyć !!!

...."Już dziś za Odrą można kupić auto nawet o kilkadziesiąt procent taniej niż nad Wisłą - dodaje "Dziennik"...

KLIK

Tytuł:
wiarus junior

wątpie zeby opłaty przy wjezdzie do miast cos zmieniły, jak tkos musi jechac i cos załatwic to nie odpusci sobie przez to ze bedzie musiał zapłacic pare groszy, zreszta według mnie to nie wejdzie, tak samo mysle o tym podatku samochodowym, sa projekty i kombinacje, ale zeby wiecej cos z tego było to nie sądze, wiadomo jest to denerwujące, tak samo było swojego czasu z szalonym "vinietu" ktory kombinował z dodatkowymi winietami i podatkiem drogowym oprocz tego w paliwie no i nie wypaliło(:
jakby weszły podatki, samochodowy i dla wjezdzających do miast to rownie dorzbe mogliby wporwadzic podatek od oddychania [zlosnik]

według mnie to jest cwaniacka praktyka, puszczają w media projekt czeogs i badaja jak społeczenstwo bedzie sie zachowywac, jak nie beda za bardzo protestowac to bedą kombinowac zeby to wdrozyc, a jak bedzie za duza burza to sie wycofają, tak wiec mysle ze to moze nie przejsc bo jest za duzo uzytkowników samochodów, np firmy ktore mają po kilkanascie samochodów itp, tylko u mnie w rodzinie jest 4,

duzo ludzi jezdzi dziadostwem bo ich nie stac, i co?wyszłoby na to ze własciciel 15 letniego malucha co rok musiałby płacic jego rownowartosc, albo i wiecej niz jest wart ten jego samochod,

nie mo co jezdzic po kaczkach, gilowksa wywodzi sie z platformy i ma ich tok myslenia

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja w tv slyszalem jak ktoś sie wypowiadał ze to sie w Polsce nie sprawdzi i ze tego nie wprowadzą takie rozwiązania praktykowane sa w bogatszych krajach niz Polska, ogolnie to jakoś specjalnie nie jestem czesto w duzych miastach ale i tak mi sie wydaje ze pobieranie opłat za sam wjazd do centrum to poroniony pomysł

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja to uważam, że jak z naszych podatków połatali drogę, to kto ma po nich jeździć? Minister jeden z drugim, samochodem kupionym też z naszych podatków? Za sponsorów robimy czy jak? Mamy płacić na remontowanie dróg i z nich nie korzystać? :///
Gdzieś czytałem, że za granicą mamy opinię najgłupszego politycznie kraju. Po ostatnich wyborach nie jestem zdziwiony.

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Gdzieś czytałem, że za granicą mamy opinię najgłupszego politycznie kraju.

Najgłupszy, bo najbardziej się przejmuje tym co o nim za granicą mówią...
Najlepiej byłoby się nie wychylać i wtedy będą mówić dobrze (najpewniej wogóle).

harrier pisze:
Ja to uważam, że jak z naszych podatków połatali drogę, to kto ma po nich jeździć?

Toż to niemal nacjonalizm :lol: :-?
A gdzie tolerancja i otwartość na obcych ? :lol:
Wiele dróg jest łatanych z funduszy poza samorządowych. Np. dróg krajowych miasto nie łata tylko zarząd dróg krajowych, tak samo jest z drogami wojewódzkimi itd.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus junior

ech. ja mam juz dosyc narzekania, faktem jest ze nie wszystko mamy "idealne" ale krytykujac wszystko i narzekając nie bedzie lepiej teraz wszyscy wyjezdzaja na wyspy, a np w irlandii gdzie niby jest taki dobrobyt drogi wcale nie sa lepsze niz u nas, ba tam sie wogole nie da jezdzic chociazby biorac pod uwage oznakowanie.
czychy niby maja autostrady, ale te ich autostrady nie sa wiele, albo wcale lepsze od naszych drog krajowych.

popieram przedmówce ze za bardzo sie przejmuje opinia innych

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00