MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 1:43 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Ehe, ale to mną dzieci straszą .

siakis Ty musisz byc straaaszny :P

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

hehehe.. poryczalem sie ze smiechu.. :)
wojz chyle czola Twoim wysublimowanym zdolnosciom pedagogicznym, ale z drugiej strony Ordnung muss sein.. :)
Pozdrawiam!

P.S. Zelus nie przejmuj sie, wilk nie jest taki zly jak go maluja :)
Wracaj do nas!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No tak, wątek zaczął żyć swoim życiem i na dodatek się porobiło. :-?

Dziś po pracy zrobiłem pierszy przegląd. Nie ruszałem i nie przygotowywałem kompletnie nic. Amortyzatory po 75-80%, hamulce przód po 3000.

Problemy pojawiły się dwa.

Szwedzkie wersje światła p-mgielne załączają tylko z pozycyjnymi i tylko w pozycji 2. zapłonu, ale żeby to rozkminić musiałem poszukać po forach. W przeciwieństwie do norweskich, których fotki wrzucał ostatnio Wojtek123 nie mają kierunków bocznych w parze z hakiem.

O ile pierwszy temat przeszedł gładko, to drugi jest chyba nie do rozwiązania. Może ma ktoś jakieś sugestie, bo nawet jeśli zacznę kombinacje alpejskie z jakimiś wyrzucanymi w razie potrzeby, to nie uśmiecha mi sie bawić się z policją w chowanego. Pruć błotników na pewno nie będę, a hak przydałby się chociażby ze względu na funkcję dupochronu.

Mój diagnosta korzysta z ruskiej strony, żeby było ciekawie, ale chwila mojej nieuwagi i wpisał był do papierów model 200E, czego skutkiem są pozostałe dane z W124, łącznie z rozmiarem opon na poziomie 195/65...
Zaczyna się ciężka emerutura Miss Sweden w kraju na drugim brzegu morza... Pojadę to jutro wyprostować, bo przecież tak być nie może.

Sen z powiek spędzają mi także chlapacze zwane też fartuchami. Ich sposób montażu to barbarzyństwo w czystej postaci. Jak zrzucę w końcu te fotki, to padniecie, bo takiej chały to nie spodziewałem się kompletnie.
Widziałem je oczywiście od samego poczatku, bo przed kupnem leżałem pod autem dobre 20 minut, ale nie miałem odwagi przyjrzeć się jak dokładnie wygląda spsób ich montażu. Oczywiście wszystko da się wyprostować, ale za wiercenie w rancie nadkola powinni konfiskować wiertła i obcinać dwa palce. Inna rzecz, że w miejscach tych nie ma korozji i ktoś się napawdę przyłożył. Przepis i bezpieczeństwo jest w końcu ważniejsze niż fetyszyści dziewiczych rantów.

Ostatnio zmieniony śr lis 29, 2006 10:04 am przez _me: how_, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
(...)drugi jest chyba nie do rozwiązania. Może ma ktoś jakieś sugestie, bo nawet jeśli zacznę kombinacje alpejskie z jakimiś wyrzucanymi w razie potrzeby, to nie uśmiecha mi sie bawić się z policją w chowanego. Pruć błotników na pewno nie będę, a hak przydałby się chociażby ze względu na funkcję dupochronu

Coś doklejanego, wyprowadzonego tuż przy oryginalnym kierunkowskazie? Troche wieje chłodem tandety, ale nic lepszego, bezinwazyjnego mi do głowy nie przychodzi [szalone]
Może umieścić kierunki pod zderzakiem, co by się w oczy nie rzucały...

Pozdrawiam

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

No tak, wątek zaczął żyć swoim życiem i na dodatek się porobiło.

No niestety, dlatego proszę, aby od tej chwili wątek rozwijał się zgodnie z jego tematem :-?

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

chymon pisze:
Coś doklejanego, wyprowadzonego tuż przy oryginalnym kierunkowskazie? Troche wieje chłodem tandety, ale nic lepszego, bezinwazyjnego mi do głowy nie przychodzi [szalone]
Może umieścić kierunki pod zderzakiem, co by się w oczy nie rzucały...
Pozdrawiam

Bez rezania da się to chyba tylko wszczepić w gumę zderzaka przedniego i pociągnąć jakoś małoinwazyjnie przewód. Ale to też fisiowanie, które w tym przypadku raczej nie przystoi. W takim wypadku mrugać mruga, ale w rozporządzeniu są określone wymiary, gdzie dokładnie powinno znajdowac się źródło światła i wypada to mniej więcje po środku między dwiema listwami błotnika, więc na dodatek trzeba by na dzień dobry walnąć streaptease.

Coś mi się wydaję, że czas na komendę: hak precz! W takim wypadku czeka mnie "tylko" zdjęcie gumy zderzaka tylnego.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

hmm.. (me: how) a moze tak dopasujesz sobie takie megatrendy lusterka z kierunkowskazem jakie sa powszechnie dzis dostepne jako zestaw domoroslego tjunera? :)
....
...
..
.
nie bij, nie bij.... :o

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wpelczarski pisze:
lusterka z kierunkowskazem

Mam alternatywę dla tego rozwiązania: może jednak mały otworek, powiedzmy 1,5mm na przewód, i przeklejony mikroskopijny kierunek (1W), chyba, że co do mocy bocznego kierunkowskazu też są paragrafy [oczko]

Ale wziął i wymyślił, chyba za póżno już...

Tytuł:
Klubowicz

Pruć błotników na pewno nie będę, a hak przydałby się chociażby ze względu na funkcję dupochronu.

Dupochron nadaje sie tez pieknie do lamania tylu przy mocniejszym dzwonku. Po co Ci boczne kierunki? Ja mam haczyk i nie mam bocznych kierunkow, tak juz w sumie 6 lat [oczko] Raz diagnosta cos sie czepial, ale pojechalem do innego. Kierunki w123 zachadza na boki i sa dobrze widoczne.

Tytuł:
swój chłop

U mnie też jest hak, a bocznych kierunków brak.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Może ma ktoś jakieś sugestie

Ja poprowadziłem już kabelek od przedniego kierunku wewnątrz komory silnika i wypuściłem go poprzez jeden z otworków służących do mocowania bocznej listwy (w tym celu usunąłem czerwoną spinkę i kabelek się mieści). Kierunkowskaz przykleję taśmą dwustronną tuż pod listwą tak aby nie było widać kabelka. Z tego co wyczytałem w rozporządzeniu odległości będą zachowane. Może jednak coś przeoczyłem czytając rozporządzenie - jeżeli tak to oświeć mnie.

chymon pisze:
tuż przy oryginalnym kierunkowskazie?

Rozporządzenie mówi o minimalnej odległości 600 mm.

laudan pisze:
Po co Ci boczne kierunki? Ja mam haczyk i nie mam bocznych kierunkow

Chyba po to:

nie uśmiecha mi sie bawić się z policją w chowanego

Z wypowiedzi Michała zrozumiałem, że chce być w zgodzie z przepisami. Ja też w ten sposób właśnie chiałem zainstalować kierunkowskazy - aby był wilk syty i owca cała.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja w swoim nowym nabytku W124 200D też mam oryginalny hak i na pierwszym przeglądzie (a było to około miesiąca temu) na pierwszym przeglądzie diagnosta spytał tylko czy robimy dodatkowy przegląd na hak (koszt jeśli dobrze pamietam około 35zł) czy nie i nie wspominał nic o dodatkowych kierunkach bocznych których również nie posiadam.

błękitny w124 200D
kto wie co dalej...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie i Panie ;) :lol:

wybaczcie że trochę odbiegam ale zostałem przywołany do tablicy i muszę zabrać głos w "sprawie Żelusia"
biję się w piersi :oops: i tak jak już zaznaczyłem
cyt. "...za wcześnie pozwoliłem chłopakowi na rejestrację na forum " ale kto z Was oparł by się prośbom dziecka które z wypiekami na twarzy przez parę dni nic nie mówi tylko że chce się zarejestrować (bo widzi jak jego "stary " codziennie przegląda i czasem coś skrobnie a On tylko może czytać :( )
chłopaka i tak muszę często odganiać ;) od kompa bo zasysa wszystko co jest na forum (nie odpuszcza zadnego nowego posta czyta wszystko szczególnie -"klasyki") i jego chęć zaznaczenia swej obecności wyraża się właśnie wielką ochotą napisania "czegoś " (a że w sprawach merytorycznych jeszcze za wcześnie to ...)
mam nadzieję że Wszyscy którym Jego posty przeszkadzały (doskonale to rozumiem) znajdą w sobie trochę tolerancji i wyrozumiałości

qrde miałem się streszczać [zlosnik]

Wszystkim za cenne uwagi i słowa otuchy dziękuję oraz przepraszam Tych którzy poczuli się dotknięci

ps
mam nadzieję że Żeluś zostanie z nami a tą "przygodę-wpadkę" potraktuje jako lekcję i wyciągnie z niej wnioski na chwałę Tego Forum i MB [zlosnikz] [zlosnikz] [zlosnikz]
Jego przygoda z MB dopiero się zaczyna zróbmy wszystko by się rozwijała

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
No niestety, dlatego proszę, aby od tej chwili wątek rozwijał się zgodnie z jego tematem

Może da radę rozdzielić, a tę II część połączyć z postem o powrocie?

stop pisze:
w sprawach merytorycznych jeszcze za wcześnie

Nie przeczę, że też raz napomniałem Ci syna. Miało być delikatnie i IMO było, ale może się zrobiło tych uwag trochę za dużo na raz?

Z moich obserwacji wynika, że nauczył się posługiwać szukajką lepiej niż wielu pod każdym względem "starszych" użytkowników. To wróży szybki przyrost wiedzy :) oraz jest miłe memu czarnemu sercu moda :D

stop pisze:
mam nadzieję że Żeluś zostanie z nami

Jak nie zechce wrócić teraz, to może "za chwilę" :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kolego STOP i tak trzymac :):) .... a teraz za kare syna do komputera, niech sie loguje, czyta i pisze ... jakos tak nudno juz sie bez jego postow zrobilo :P hihi

Michu gdzie te fotki???:) :) te co widzialem juz wystarczajaco narobily mi smaku....

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 810 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00