nie był bym taki pewny czy tego nie wprowadzą. Co z tego że UE się oburzy albo podadzą ustawę do trybunału konst. I tak zanim zadziałają tego typu procedury antyustawowe to zdążą napełnić trochę kasę, a może i wziąść jakieś dotacje dla partyjek itp. od tych co tak płaczą, że im sprzedaż nowych aut spada. Ja w tym państwie już tyle durnoctw widziałem, że szkoda gadać. Choć ogólnie to jest lepiej niż .... powiedzmy w stanie wojennym - to wtrącenie, aby nie było że mam klapki na oczach
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
otóż nie mam.
Przecież jak tylko było wiadomo, że przegrają w sprawie książki auta (sprawa się trochę wlekła) za 500 to od razu starano się wprodadzić coś nowego - typu opłata ekologiczna na poczet złomowania. Teraz trzeba czymś zastąpić akcyzę.
Solidna kontrola diagnostyczna i jeśli jest sprawny to won od mojego auta!!!!
Wielu moich znajomych zamieniło maluchy i inne zajeżdżone wytwory RWPG na stare (nawet w podobnych rocznikach) auta z krajów na zachód od Odry. Czy maluch, FSO, Polonez itp. rok 1988 stwarza mniejsze zagrożenie na drogach niż w124 z tego samego roku (KAT 2, bezpieczeństwo, wpływ na środowisko itp.) Chodzi o to, że tych ludzi i tak by nie było stać na nowy samochód, a tak to jeżdżą nieporównanie bezpieczniej, wygodniej i na dodatek przyjaźniej dla środowiska, o które tak strasznie się troszczy nasz rząd (niech się lepiej zajmie np. wtórnym obiegiem śmieci, bo nam zaraz dowalą karę z UE).

<br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>