MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 2:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Boulik pisze:
rygorystyczne przeglądy to podstawa aby na drogach było bezpiecznie, ale ów przeglądy dotyczyć powinny w jednakowym stopniu aut kupionych w Polsce jak i za granicą

a czy ktoś robił badania w Polsce odnośnie wpływu stanu technicznego samochodów na ilość wypadków? :-? myślę, że nie

pijaństwo, nadmierna prędkość, stan dróg, kobieta za kierownicą to się zgodzę ale stan samochodów jak już to na najdalszym miejscu.
Zresztą jak mi opowiadał kumpel który wrócił z USA, obowiązkowy przegląd techniczny w Ditroit polegał wyłącznie na wsadzeniu w rurę wydechową miernika spalin (taka ciekawostka)

Tytuł:
wiarus senior

ro2man pisze:
Zresztą jak mi opowiadał kumpel który wrócił z USA, obowiązkowy przegląd techniczny w Ditroit polegał wyłącznie na wsadzeniu w rurę wydechową miernika spalin (taka ciekawostka)

niestety z tego co się oriętuję w USA możesz kupić wszystko na złomie oprócz uwaga KATALIZATORA z uwagi na ochronę środowiska nikt nie sprzeda oficjalnie używanego katalizatora [totalszok] nawet jak był używany bardzo krótko
pozdro

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ro2man pisze:
stan samochodów jak już to na najdalszym miejscu.

Nie wiem, nie znam się, nie zagłębiałem się ostatnio w żadne statystyki, ale o ostrych przeglądach mówimy tu jako o alternatywie dla zaporowych podatków, mających powstrzymać import aut z zagranicy, bo sa "w złym stanie technicznym". Z dwojga złego to jak dla mnie już lepszy ten przegląd.

Tytuł:
swój chłop

nie był bym taki pewny czy tego nie wprowadzą. Co z tego że UE się oburzy albo podadzą ustawę do trybunału konst. I tak zanim zadziałają tego typu procedury antyustawowe to zdążą napełnić trochę kasę, a może i wziąść jakieś dotacje dla partyjek itp. od tych co tak płaczą, że im sprzedaż nowych aut spada. Ja w tym państwie już tyle durnoctw widziałem, że szkoda gadać. Choć ogólnie to jest lepiej niż .... powiedzmy w stanie wojennym - to wtrącenie, aby nie było że mam klapki na oczach [zlosnik] otóż nie mam.
Przecież jak tylko było wiadomo, że przegrają w sprawie książki auta (sprawa się trochę wlekła) za 500 to od razu starano się wprodadzić coś nowego - typu opłata ekologiczna na poczet złomowania. Teraz trzeba czymś zastąpić akcyzę.

Solidna kontrola diagnostyczna i jeśli jest sprawny to won od mojego auta!!!!

Wielu moich znajomych zamieniło maluchy i inne zajeżdżone wytwory RWPG na stare (nawet w podobnych rocznikach) auta z krajów na zachód od Odry. Czy maluch, FSO, Polonez itp. rok 1988 stwarza mniejsze zagrożenie na drogach niż w124 z tego samego roku (KAT 2, bezpieczeństwo, wpływ na środowisko itp.) Chodzi o to, że tych ludzi i tak by nie było stać na nowy samochód, a tak to jeżdżą nieporównanie bezpieczniej, wygodniej i na dodatek przyjaźniej dla środowiska, o które tak strasznie się troszczy nasz rząd (niech się lepiej zajmie np. wtórnym obiegiem śmieci, bo nam zaraz dowalą karę z UE).

<i>kiedy byłem, kiedy byłem małym chłopcem hej ... miałem ulubionego resorowca MB W123 :) <br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Tych co są za podniesieniem akcyzy na sprowadzane samochody zapraszam do podróży w nie tak daleką przeszłość gdzie na ulicach naszego kraju królowały 125p 126p, polonezy, skody, łady tudzież inne wynalazki które nie rzadko potrafiły powodować takie zadymienie, które zhaczało już o pojęcie smogu i nikt wtedy się nie interesował ochroną środowiska itd... o bezpieczeństwie takich samochodów to już nie wspomnę ^^

Co do wyzbywania się za odrą zużytych i wyeksploatowanych samochodów częściowo się zgodzę ale jest też druga strona medalu.... no bo powiedzcie mi czy przeciętny kowalski, który odłożył parę groszy na autko przywozi je w gorszym stanie technicznym niż to, które obecnie posiada? Osobiście nie zauważyłem nigdy aby ktoś przywiózł auto gorsze, mniej bezpieczne i powodujące więcej zanieszczyszceń środowiska niż środek lokomocji, którym poruszał się do tej pory. Trudno więc mówić o zwożeniu złomu do naszego kraju w sytuacji gdy "Kowalski" złomuje swojego zajechanego poldka i kupuje 10-letnie auto z zachodu wyposażone w katalizator, nie biorące oleju wiadrami itd....
W takiej sytuacji obstawiałbym raczej obniżenie akcyzy dla osób, które sprowadziły samochód a w zamian zezłomowały stary zużyty tak jak to jest gdy kupuje się nowy z salonu, bo co prawda w tym momencie żaden salon nie zarobi X tysięcy na aucie ale mimo wszystko spadnie zanieczyszczenie środowiska i poprawi się bezpieczeństwo na drogach...

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To ja dorzuce od siebie jeszcze taki artykuł: http://biznes.onet.pl/5,1341564,prasa.html

Pozdrawiam,

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

w nawiązaniu do powyższego artykułu myślę, że rząd powinien mocno puknąć się w głowę bo sytuacja jest już tak napieta, że prędzej czy poźniej to wszystko i tak runie w gruzy....
a póki co to chyba zaczniemy jeździć na wodę bo wskutek tych podwyżek to nawet cena OR pójdzie w górę:|

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

co do akcyzy .. tojest problem ...

ja walcze o akcyze za pare samochodow i za karty pojazdy ...

w oby sprawach odmowiono mi zwrotu w Urzecdzie celnym i po odwolaniu w izbie celnej, i w urzedzie miasta... teraz pozostaly mi sądy ...

i o tyle o ile karte pojazdu wygram, o tyle akcyzy nie jestem juz tak pewny .... BO TO NIE JEST PODATEK TYLKO NA AUTA SPROWADZANE!!!! tylko na wszystkie niezarejestrowane, niezaleznie od pochodzenia ... a

Pogadalem sobei z babką z izby celnej i powiedziala ze cala orgumentacja jaką zastosowalem jest do odrzucenia i musze czekac na wyrok ETS, a on wcale moze nie byc po mojej mysli ... dlaczego - oto przyklad roskladajacy na lopatki argument o dyskryminacji towatu importowanego ...

Otórz jeżeli jakis dziadek kupił sobie z salonu poloneza 15 lat temu i jezdzil nim po swojej posesji nie rejestrując go. Treaz chce go sprzedać. Kupując to auto musiałby kupiec zapłącic akcyzę w wysokości takiej jak kupując 15 letniego golfa z niemiec.
Dopiero pojazdy zarejestrowane w polsce i obrot nmi nie jest objęty akcyzą. Stad tez byla woja o to że jak sie sprowadzi auto na Handel to trzzeba zaplacic akcyze 2gi raz jak, sprzeda polak onnemu polakowi. Zobaczymy tylko co powie ETS na rejestrację w Polsce jako argument, auto bylo zarejestrowane w innym kraju UE ....

ALe będzie ciążko, bo jak mówie akcyza nie jest tylko dla sprowadzanych alre tez dla swoich aut przed rejestracją.

spadam bo petenci czekają

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

właśnie chodzi o to, że te auta były już zarejestrowane gdzieś w UE i nie jeździł nimi nikt po podwórku bez blach, tylko oficjalnie po fajnych niedziurawych drogach na zachód od Odra river [zlosnik]

pozdr.

<i>kiedy byłem, kiedy byłem małym chłopcem hej ... miałem ulubionego resorowca MB W123 :) <br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Odświerzę trochę wątek, bo nie chcę zakładać nowego:
http://biznes.onet.pl/5,1360915,prasa.html

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sami glosujemy na takich politykow. Od dawna juz kierwocy sa studnia bez dna dla budzetu.
Moglbym sie zgodzic na taka akcyze, pod warunkiem, ze auta powyzej 25 lat beda z niej zwolnione i tyle. Takich trupow juz nikt nie kupuje, poza pasjonatami :-)

Pasjonaci zas wola zrobic remont silnika za 5000 niz oddac w rece wszystko bioracych urzedasow.

Ja tam jestem dobrej mysli, Polak potrafi :D
Jak do tej pory mnie nie zmusili do kombinowania, to moze im sie w koncu uda :)

Szczepan bedzie tanszy niz akcyza.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Dzisiaj w temacie znalazłem jeszcze to: http://tinyurl.com/y359ht

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

niestety samochod juz nie jest luksusem tylko koniecznoscia :P bez samochodu nie da sie funkcjonowac :>
myslicie ze ludzie kupuja stare bo im sie podobaja ???? kupuja bo nie stac ich na nowe :P
a urzedasy grabia swoich zywicieli bo to z naszych pieniadzy sie utrzymuja :P
chca zbudowac bogate panstwo z biednymi obywatelami :P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

szkoda gadac, ja poczytalem troche o akcyzie, mozliwosciach zwrotu i nawet nie zamierzam ruszyc palcem w tej sprawie, bo i tak to nic nie da.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

BamBam: Ja też nie mam o co walczyć, ale powiem Ci, że mam nadzieję, że tym co to wymyślili, wdrożyli, wyegzekfowali i teraz nie chcą oddać uczciwym ludziom, nigdy więcej nie stanie. <i>... jutro zaczynam ćwiczyć voodoo :))</i>

Pozdrawiam,

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00