MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 5:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Jest i druga strona medalu, jak słońce wali nam od tyłka strony, a samochód przed nami został poskładany z żarówkami dwu żarnikowymi, kiepskawo widać kiedy naciska pedał hamulca.

Dlatego nowe samochody muszą obowiązkowo posiadać trzeci stop. A uważam, że wprowadzenie takiego obowiazku dla starszych aut tez nie byłoby głupie. A wystarczy sobie przypomnieć, że jeszcze 20 lat temu milicja karała za takie "choinki" :D

Tytuł:
swój chłop

światła na co dzień!!!
pozdrawiam :) :)

ex 123 2,4 d
ex 115 2,2 d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja mam największy problem po zimie, jak już się od paru miesięcy przyzwyczaje, że wszystkie auta jeżdżą na światłach i nagle jednego dnia część osób przestaje na nich jeździć(bo skończył się "przymus" [zlosnik] )
Już kilka razy złapałem się na tym, że nie zauważyłem jakiegoś auta wyjeżdżając z podporządkowanej :-? Po prostu patrze w lewo, w prawo światełek nie widać to jade- a tu się okazuje, że ktoś jechał, ale z wyłączonymi :-? Chyba wolę jednak żeby jeździć cały rok na światłach ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jestem za paleniem cały rok :), świateł i ropki oczywiście... Nie raz zauważyłem, że jak jadę bez świateł, to ludziom się wydaję że zdążą przede mną wyjechać, a jak mam zapalone to większy respekt -a więc bezpieczniej... A w nocy poza miastem śmigam nawet na przeciwmgielnych przednich, bo znacznie lepiej pobocze widać... Bo że wygląda lepiej to nie wspomnę :)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

a ja jestem przeciw i tego sie bede trzymał jak trzezwy płotu -powod? jeden kiedys z ojcem ruszylismy i przejchalismy 100m bez swiateł zapalonych -Mercedesem -wiadomo jaki system trzeba właczac/wyłaczac za kazdym razem...Dostalismy mandat i punkty za straszliwe zagrozenie jakie spowodowalismy [szalone] [szalone] [szalone] No nasza wina -ale kazdy jest tylko człowiekiem i moze zapomniec-juz widze co by było jak by było cały rok-Krawezniki by miały uzywanie coby plan mandatow wyrobic...Poza tym jak ktos niewidzi auta na drodze to niepowinien albo niekierowac autem albo jechac WOLNIEJ wtedy wszystko doskonale widac [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
.Dostalismy mandat i punkty za straszliwe zagrozenie jakie spowodowalismy

No niestety demokracja ma ten feler że do władzy moga przedostać się idioci, którzy za wszelką cenę chcą chronić nasz chory system przepisów albo po prostu jesteś skazany na jego złe samopoczucie
:-?
Z drugiej strony strony gdyby policjant przyjmował wszystkie wymówki to jego istnienie byłoby bezcelowe....
Ale rozumiem twój punkt widzenia...

Ja jeżdżę cały rok na światłach i przyzwyczaiłem sie do tego jak do pasów które zapinam czasem wprowadzając auto do garażu :lol: :lol: - tak z rozpędu....
dzięki zapalonym światłom dużo łatwiej zauważyć auto itp........ ale to wszyscy wiedzą
pzdr

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jesli by było jeszcze tak ze policjant mowi dzien dobry było by miło jak by Pan właczył pouczam to by to uszło -zreszta niewazne-moim zdaniem to najwiecej wypadkow to jest od prekosci,tragicznych drog,złe oznakowanie itp,no i pijani.... brak swiateł latem to jest mega ułamek procenta...Panowie jak jest weekend i zatrzymują 3000 pijanych....Lepiej cos wymyslic zeby tych mordercow powstrzymac.... BTW w Niemczech i Belgi nie ma obowiazku jezdzi cna swiatłach nawet w okresie jesienno zimowym :o

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

swój chłop

Worek pisze:
I polecam jazde caly rok na swiatlach.

Pozdrawiam

Worek

uczmy sie od lepszych Niemcy jakos nie jezdza na swiatlach nawet w zimie :P

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no bo mają inne drogi -głownie autostrady -a po małych miasteczkach poruszaja sie zgodnie z przepisami z predkoscią 50-60 to i wypadkow brak....U nas same drogi przez teren zabudowany -duzo tirow na drogach itp itd-wszystko na odwrot [szalone] :evil:

MB 308 automatic

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Podobnie jak z brakiem ograniczenia prędkości na części autostrad. Po prostu Niemcy mają ku temu warunki i wychodzą z założenia, że każdy kierowca ma rozum i wie na co może sobie pozwolić a na co nie, wie też kiedy lepiej będzie jak włączy światła, a kiedy to bez znaczenia. Im mniej zakazów, nakazów, tym lepiej.

...a my niestety nie mamy warunków, a i optymistyczne założenie, że każdy kierowca ma rozum też jest wątpliwe. :(

Tytuł:
nowy

Namawiam kolegów by używać świateł cały rok za miastem bo jednak dużo wczesniej widać pojazd jadący z przeciwka. Bardzo dużo jeżdżę i widzę że pojazdem słabym wyprzedza się bezpieczniej a tym bardziej ciężarówkom. Dbajcie o swoje bezpieczeństwo i oszczędzajcie stresu innym. Polecam kierowca tira.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ja jezdze caly rok na swiatlach. ale nawet to nie chroni mnie przed losiami, ktorzy koniecznie przed moja maska musza wyprzedzic jeszcze jeden samochod.

Tytuł:
wiarus senior

Witam
MERCEDES 4 EVER pisze:
a ja jestem przeciw i tego sie bede trzymał jak trzezwy płotu -powod? jeden kiedys z ojcem ruszylismy i przejchalismy 100m bez swiateł zapalonych -Mercedesem -wiadomo jaki system trzeba właczac/wyłaczac za kazdym razem...Dostalismy mandat i punkty za straszliwe zagrozenie jakie spowodowalismy

dlatego zamontowałem przekaźnik j jak wyłączam zapłon to gasną a jak włączam to się zapalają ale każdy ma swoją rację [zlosnik]
Z moim mechaniorem wszędzie jadę na zapalonych lampach a normalnie na mieście w warunkach złej/pogorszonej widoczności też na trasie zawsze lampy palą na mijania
pozdro

Tytuł:
weteran

Polecam zapominalskim, leniom, wygodnickim oraz wszelkiej maści gadżeciarzom [oczko] .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Ja po prostu nie odnoszę wrażenia, żeby zawsze (w każdej sytuacji) auto na światłach było bardziej widoczne niż bez świateł, ja tej różnicy nie widzę... EOT

[oczko] To nie jest EOT, bo moim zdaniem nie o to chodzi... Tzn. zgadzam się z Tobą, że nie zawsze i nie w każdej sytuacji, tylko że to wprowadza taką arbitralność oceny, bo każdy myśli inaczej i inaczej mu się zdaje, czy trzeba już włączyć, czy jeszcze nie, a w końcu okazuje się, że jest spory procent bezmózgów, którzy latem nawet o dwudziestej świateł nie włączą, bo "przecież jeszcze jasno", albo w deszcz, bo "przecież dzień", albo "jak wyjeżdżałem, to nie trzeba było palić świateł", itd. I to jest mój zasadniczy argument. Bo o ile dobrze sprzed 20 lat pamiętam, to w czasach jak wyglądałem Tacie zza ramienia (oczywiście bez pasów, fotelika itd. turlając się po tylnym siedzeniu dużego fiata [zlosnik] ), to obowiązywała zasada, że "jak widzisz, że inni właczają, to sam włącz", i jak juz były warunki takie, że światła, to praktycznie nikt bez świateł nie jechał. Dodam, że wówczas można było dostać mandat za jazdę na światłach bez potrzeby!!! A teraz jak ustawa dzieli rok na część na światłach i bez, to już latem tak coś z 1/4 kierowców w ogóle ich nie używa, deszcz nie deszcz, las nie las, "bo nie trzeba", a z kolei część (w tym i ja) załapała taki dryg, że jednak wolą na światłach, i jest gorzej niż było, bo już się przyzwyczajasz, że na światłach jeżdżą, wyprzedzasz, a tu bulwa, tam gdzie miała być przerwa w sznurku z naprzeciwka, to jeden bez świateł jedzie... no i [szok]
Po prostu by nie było takiego miszmaszu, jakby był obowiązek po całości. Może zuzycie paliwa wyższa, ale drobna naprawa blacharska kosztuje więcej, niż można oszczędzić, nie mówiąc o poważniejszych przypadkach. Obowiązku niech sobie nie będzie, a mój indywidualny interes jest taki, żeby mnie ktoś zauważył z daleka, zwłaszcza na trasie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00