MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 11:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
nazywam się Michał, mam 21 lat mieszkam na peryferiach Trójmiasta - w Redzie. Od wielu lat interesuje się motoryzacją, przez ojca mam zaszczepioną miłość do włoskich samochodów, natomiast przez chrzestnego do Mercedesa. Wspomniany wujek posiadał Mercedesa W123 240D 81' . Był jubilerem, prowadził kantor więc postanowił zaszaleć i zamienić swojego W115 220D na coś nowszego. Jak pomyślał tak zrobił i w roku 83' nabył wspomnianą "beczke". Auto było sprowadzone z RFN, wersja na zamówienie. Posiadała bardzo bogate wyposażenie, oraz wspaniały zielony/groszkowy? kolor wraz z beżowym wnętrzem oraz szyberdachem i "elektryką". Mercedesik miał przebieg 20 tyś km z "hakiem" w momencie przyjadu do polski. Przez następne 20 lat auto wiernie służyło wujkowi. Pech chciał, że zmarło się chłopu na raka i ciotka to cudo z przebiegiem 240 tyś km oddała za bezcen - 4 tyś zł :o ...

Do czego zmierzam :?: Wujek swoimi opowieściami o Mercedesach, legendarnej trwałości ( której również doświadczyłem bowiem wujka kolega posiadał od nowości W126 300SD którym zaczął naliczać kilometry od nowa - dwaj najwięksi entuzjaści marki jakich znam :) ) i wielu wspólnych wyjazdach swoją "beczką" jak również W126 zaraził mnie wielką sympatią do starych Mercedesów. Obecnie posiadam autko do którego sprzedaży się powoli szykuje. Również odkładam pieniązki na kupno mojego pierwszego Mercedesa :)

W związku z powyższym zwracam się do Was, pasjonatów, posiadaczy Mercedesów z prośbą. Mam bardzo ograniczone fundusze na kupno - max 6 tyś zł najlepiej żeby auto było 25 letnie - chodzi mi o 50% zniżkę ubezpieczeniową. Interesują mnie koszty eksploatacji, dostępność części jak i ich ceny(najbardziej interesują mnie ceny podstawowych materiałów eksploatacyjnych - klocki, tarcze, filtry itp ), na co uważać. Jakie spalanie mają silniki benzynowe a jakie diesle. Jaka jest częstotliwośc wymiany oleju w benzynie a jaka w dieslu. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach, żeby nie kupić total złoma ;) No i wkońcu Benzyna czy diesel ? Jeśli benzyna to z gazam czy bez ? Jeśli diesel to jaki silnik ? Niechciałbym przekroczyć pojemności silnika większej niż 2,5 litra.

Z góry dziękuję za pomoc. I mam nadzieje, że niebawem doczekam się własnej gwiazdy :)

Pozdrawiam serdecznie
Michał :)

Klubowicz
Awatar użytkownika

Onslow pisze:
żeby auto było 25 letnie - chodzi mi o 50% zniżkę ubezpieczeniową.

Nie ma już jakiś czas zniżki 50% OC, była w PZU jako tzw.oferta" Weteran szos"-została jednak zlikwidowana .Obecnie jedyny zysk w kwestii OC( ale też wątpliwy) z posiadania auta w wieku >25 lat -to możliwosć kupienia okresowego OC np. na kilka m-cy w roku. Niektóre towarzystwa dają indywidualnbe zniżki dla aut zabytkowych lub historycznych i właścicieli zrzeszonych w Automiobilklubach itp.

Reszta pytań i wątpliwości to tylko pare godzinek czytania forum przy użyciu opcji SZUKAJ .... i wszystko wszytko stanie się jasne [zlosnik].

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
weteran

Cześć, bardzo ładnie się przywitałeś, ale szkoda że nie skorzystałeś z wyszukiwarki - odpowiedziałaby na każde z zadanych przez Ciebie pytań.

Onslow pisze:
żeby auto było 25 letnie - chodzi mi o 50% zniżkę ubezpieczeniową

Zapomnij.

Onslow pisze:
Benzyna czy diesel ?

przykładowa odpowiedź

A na inne pytania odpowiedzi też się znajdą, w ilościach rzekłbym, hurtowych - zajawka

A przede wszystkim, TRZEBA przeczytać wykład wykład prof (me: how), obowiązkowo.

Na stronę Klubu też warto zajrzeć, do działu warsztat: http://www.w114-115.org.pl/jomla/content/view/64/77/

Miłego czytania i...... udanego zakupu [ok] .

Ostatnio zmieniony śr wrz 27, 2006 8:48 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Jacku pisze:
Onslow pisze:
żeby auto było 25 letnie - chodzi mi o 50% zniżkę ubezpieczeniową.

Nie ma już jakiś czas zniżki 50% OC, była w PZU jako tzw.oferta" Weteran szos"-została jednak zlikwidowana .Obecnie jedyny zysk w kwestii OC( ale też wątpliwy) z posiadania auta w wieku >25 lat -to możliwosć kupienia okresowego OC np. na kilka m-cy w roku. Niektóre towarzystwa dają indywidualnbe zniżki dla aut zabytkowych lub historycznych i właścicieli zrzeszonych w Automiobilklubach itp.

Reszta pytań i wątpliwości to tylko pare godzinek czytania forum przy użyciu opcji SZUKAJ .... i wszystko wszytko stanie się jasne [zlosnik].

Jest taka opcja :) trzeba jednak mieć opinie wojewódzkiego konserwatora zabytków. I autko otrzymuje status samochodu historycznego ( nie mylić z zabytkowym ) wtedy przysługuje nam 50 % zniżki :) <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
wojz pisze:
Cześć, bardzo ładnie się przywitałeś, ale szkoda że nie skorzystałeś z wyszukiwarki - odpowiedziałaby na każde z zadanych przez Ciebie pytań.

Onslow pisze:
żeby auto było 25 letnie - chodzi mi o 50% zniżkę ubezpieczeniową

Zapomnij.

Onslow pisze:
Benzyna czy diesel ?

przykładowa odpowiedź

A na inne pytania odpowiedzi też się znajdą, w ilościach rzekłbym, hurtowych - zajawka

A przede wszystkim, TRZEBA przeczytać wykład wykład prof (me: how), obowiązkowo.

Na stronę Klubu też warto zajrzeć, do działu warsztat: http://www.w114-115.org.pl/jomla/content/view/64/77/

Miłego czytania i...... udanego zakupu [ok] .

Dziękuję za pomoc :) i ... Zaczynam buszować po forum :)

Ostatnio zmieniony śr wrz 27, 2006 9:06 pm przez Onslow, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran

Onslow pisze:
Dziękuję za pomoc i

W drodze wyjątku.... ale po Twoim ortograficznym popisie, zaczynam żałować :lol: .

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Onslow pisze:
Dziękuję za pomoc i

W drodze wyjątku.... ale po Twoim ortograficznym popisie, zaczynam żałować :lol: .

Wtopa jak nic ;) dyslektyk jestem ( nie tłumaczy mnie to ) ale już poprawiłem ;)

P.S

Widział ktoś tą W123 pojechałbym się przejechać tą 200 jeśli wogóle warto ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Onslow pisze:
Jest taka opcja trzeba jednak mieć opinie wojewudzkiego konserwatora zabytków. I autko otrzymuje status samochodu historycznego ( nie mylić z zabytkowym ) wtedy przysługuje nam 50 % zniżki

Witam.
"Status" pojazdu historycznego po orzeczeniu konserwatora zabytku (lub z mocy prawa dla pojazdów starszych niż 40letnie) nie gwarantuje z automatu zniżki 50%! -przerabiałem to ze swoim 42letnim MB... To ile procent zniżki dostaniesz zależy od widzi misie ubezpieczyciela -jedyne co zyskujesz automatycznie to brak konieczności ciągłości zniżek -a więc jak nie jeździsz nie musisz pałcić OC, ale za to OC np na 1 miesiąc jest droższe od 1/12 zwykłego OC.

za 6k (i około 25 lat) to jest sens szukać W123 (tak aby było do jazdy), co do silnika to polecam z diesli 240d (zużycie 7,1/8,4l trasa/miasto). Koszt części zależy od tego jakiej klasy od cen "polonezowych" za podróbki o jakości podróbkowej, olej co 7k km.

powodzenia

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Ostatnio zmieniony śr wrz 27, 2006 9:17 pm przez Janfocus, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran

Onslow pisze:
Widział ktoś tą W123 pojechałbym się przejechać tą 200 jeśli wogóle warto

W Gdańsku na pewno, a Koszalinie chyba, są "przedstawiciele forum" ;), ale to jakaś zadziwiająca mieszanina różnych serii. Auto chyba jest I serii + różne późniejsze kombinacje...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Onslow pisze:

W Gdańsku na pewno, a Koszalinie chyba, są "przedstawiciele forum" ;), ale to jakaś zadziwiająca mieszanina różnych serii. Auto chyba jest I serii + różne późniejsze kombinacje...

Po czym poznać, że kilka róznych serii ? A co do tej beczki to kupować nie planuje tego egzemplarza. Jedynie się przejechać, tak czytam i czytam myśle o 200 lub 240 w Dieslu :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Onslow pisze:
Po czym poznać, że kilka róznych serii ?

choćby po tym że: regulacja nawiewów (pojedyncza) -1 seria, srebrne nakładki na wskazówkach zegarów -2-ga seria (podobnie jak rocznik)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Onslow pisze:

SZUKAJ-CZYTAJ-SZUKAJ-CZYTAJ-SZUKAJ-CZYTAJ...........

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
weteran

Janfocus pisze:
olej co 7k km

Co 7,5, w III serii co 10.

Onslow pisze:

Była na forum wielokrotnie podnoszona kwestia różnic poszczególnych serii i, co za tym idzie, ich rozróżniania (tak więc już wiesz, czego masz użyć :lol: )
Na szybko - silnik z vacumpompą starego typu (w '80r już jej nie powinno być w tym wydaniu), deska z I serii, tak samo jak tapicerka, licznik z II (przynajmniej część z T, poziomem paliwa i P oleju), obudowa z kolei jest z III serii, kierownica z II/III, pokrętła ogrzewania z I, drewno od II w górę, tak samo jak lewarek zmiany biegów, itd.... i jeszcze pewnie coś można napisać, ale skoro Cię nie interesuje, to nie widzę sensu, tak samo jak nie rozumiem czemu o niego pytałeś, skoro nie jesteś nim zainteresowany!
Ale auto to będzie chyba końcówka I serii, czyli '79r.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Janfocus pisze:
olej co 7k km

Co 7,5, w III serii co 10.

Onslow pisze:

Była na forum wielokrotnie podnoszona kwestia różnic poszczególnych serii i, co za tym idzie, ich rozróżniania (tak więc już wiesz, czego masz użyć :lol: )
Na szybko - silnik z vacumpompą starego typu (w '80r już jej nie powinno być w tym wydaniu), deska z I serii, tak samo jak tapicerka, licznik z II (przynajmniej część z T, poziomem paliwa i P oleju), obudowa z kolei jest z III serii, kierownica z II/III, pokrętła ogrzewania z I, drewno od II w górę, tak samo jak lewarek zmiany biegów, itd....

dzięki za przyśpieszony kurs :)

Cytuj:
i jeszcze pewnie coś można napisać, ale skoro Cię nie interesuje, to nie widzę sensu, tak samo jak nie rozumiem czemu o niego pytałeś, skoro nie jesteś nim zainteresowany!
Ale auto to będzie chyba końcówka I serii, czyli '79r.

autkiem chcialbym sie przejechać, obecnie śmigam włoskim latawcem 78 km - Lancia Dedra 1.6 ( bez LPG ) ;) nie zalezy mi specjalnie na jakiś osiągach porównywalnych z Ferrari czy Wartburghini ;) bardziej zależy mi na przyjemności z jazdy - czy bardziej skłaniać się w strone 200D czy 240D ... a co do męczenia z mojej strony czym co się różni to jak jest możliwość uzyskania odpowiedzi to pytam pytam i jeszcze raz pytam - przyzwyczailem się na forum Lancia Klub Polska - tam jednak odpowiadałem mój nick Torell007 ;) jak do tej pory to w małym palcu mam makaroniarską motoryzacje i jak coś to oferuje pomoc ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam kolegę z okolic :D

Skoro...
Onslow pisze:
Jedynie się przejechać

to zapraszam na spoty organizowane w każdą pierwszą niedzielę miesiąca. Myśle, że 'da ktoś sie gaznąć' [zlosnik]
Zapewne wkrótce w stosownym dziale ukaże się stosowna wzmianka o rychłym spotkaniu.

Taka moja rada:
Nie przeznaczaj całej kwoty na zakup auta, zostaw sobie co najmniej 1,5kzł na pierwsze zmagania z nowym nabytkiem, nie zabraknie ich na pewno... a potem bedą drugie [zlosnik] [zlosnik]

Pozdrawiam [cool]

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Onslow pisze:

Ja ją widuję na codzień, gdyż to moje auto :lol: A tak na poważnie, jak masz 6 tys. PLN-ów to poszukaj czegoś lepszego. Nie dałem ogłoszenia na giełdę, gdyż auto jest w stanie średnim o czy świadczy też cena. Po nim przyjdzie pora na coś porządnego [cool]

Pozdrawiam
Jacek

Citroen Jumper 2,2HDI służbowóz
Audi A4 1,6 '95

Jest
Specialized Epic Comp
Romet Mars

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00