Witam,
nazywam się Michał, mam 21 lat mieszkam na peryferiach Trójmiasta - w Redzie. Od wielu lat interesuje się motoryzacją, przez ojca mam zaszczepioną miłość do włoskich samochodów, natomiast przez chrzestnego do Mercedesa. Wspomniany wujek posiadał Mercedesa W123 240D 81' . Był jubilerem, prowadził kantor więc postanowił zaszaleć i zamienić swojego W115 220D na coś nowszego. Jak pomyślał tak zrobił i w roku 83' nabył wspomnianą "beczke". Auto było sprowadzone z RFN, wersja na zamówienie. Posiadała bardzo bogate wyposażenie, oraz wspaniały zielony/groszkowy? kolor wraz z beżowym wnętrzem oraz szyberdachem i "elektryką". Mercedesik miał przebieg 20 tyś km z "hakiem" w momencie przyjadu do polski. Przez następne 20 lat auto wiernie służyło wujkowi. Pech chciał, że zmarło się chłopu na raka i ciotka to cudo z przebiegiem 240 tyś km oddała za bezcen - 4 tyś zł

...
Do czego zmierzam :?: Wujek swoimi opowieściami o Mercedesach, legendarnej trwałości ( której również doświadczyłem bowiem wujka kolega posiadał od nowości W126 300SD którym zaczął naliczać kilometry od nowa - dwaj najwięksi entuzjaści marki jakich znam

) i wielu wspólnych wyjazdach swoją "beczką" jak również W126 zaraził mnie wielką sympatią do starych Mercedesów. Obecnie posiadam autko do którego sprzedaży się powoli szykuje. Również odkładam pieniązki na kupno mojego pierwszego Mercedesa
W związku z powyższym zwracam się do Was, pasjonatów, posiadaczy Mercedesów z prośbą. Mam bardzo ograniczone fundusze na kupno - max 6 tyś zł najlepiej żeby auto było 25 letnie - chodzi mi o 50% zniżkę ubezpieczeniową. Interesują mnie koszty eksploatacji, dostępność części jak i ich ceny(najbardziej interesują mnie ceny podstawowych materiałów eksploatacyjnych - klocki, tarcze, filtry itp ), na co uważać. Jakie spalanie mają silniki benzynowe a jakie diesle. Jaka jest częstotliwośc wymiany oleju w benzynie a jaka w dieslu. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach, żeby nie kupić total złoma

No i wkońcu Benzyna czy diesel ? Jeśli benzyna to z gazam czy bez ? Jeśli diesel to jaki silnik ? Niechciałbym przekroczyć pojemności silnika większej niż 2,5 litra.
Z góry dziękuję za pomoc. I mam nadzieje, że niebawem doczekam się własnej gwiazdy
Pozdrawiam serdecznie
Michał