Irek pisze:
wolf napisał:
IMO nie ma zbytnio czego podwazac - jazda na OR w PL bez akcyzy jest nielegalna i niewazne, czy wlales w PL czy w DE.
Obawiam że kolega mija się z prawdą zostałem zatrzymany przez kontrolerów którym okazałem paragony z niemiec i nie było problemu .
Chcialbym. Tak sie sklada (szczesliwie dla niektorych userow), ze wszelkiej masci polskie 'kontrolery' przyjmowane sa czesto do roboty z 'klucza', nadania, lub po zwyklej znajomosci i skutkuje to wielokrotnie tym, ze nie znaja dokladnie przepisow (sic!). Zetknalem sie z tym kilkukrotnie przy sytuacjach nie do konca typowych (np. dotyczacych dopuszczalnej masy ciagnietej przyczepy).
Irek pisze:
Nie podoba mi się to zdanie od dawna nazywam to partyzantką mającą na celu uswiadomienie organom ustawodawczym konieczności zmiany uregulowań prawnych umozliwiajacych rzeczywistą ochronę środowiska.
W chwili obecnej pakuje się grube miliony w durne pomysły z katalizatorami ,filtrami itp wmawiając przez lata kierowcom że jazda jedynie słuszna jest na Benzynie i ON .
Piszesz jakbys byl nie z tej bajki albo mial 17 lat i koszulke z pacyfa. Ochrona srodowiska w omawianym przypadku nie ma nic do rzeczy, jest wyswiechtanym frazesem usprawiedliwiajacym wyciaganie kasy z kieszeni userow. Rzadzacym chodzi
tylko i wylacznie o kase, ktora plynie szerokim strumieniem primo do budzetu z akcyzy i podatkow, secundo ich prywatnych kieszeni poprzez 'datki' lobbystow.Rozwiazania typu OR sa traktowane przez politykow z duza rezerwa i ostroznoscia, poniewaz nie tylko nie przynosza im profitow, ale takze stanowia pewne zagrozenie dla ich przyjaciol.
Irek pisze:
Godza w uczciwych ci co jadą na Opale bo jest to nic innego jak ON pozbawione akcyzy.
Tez chcialbym, zeby nie bylo wojen i glodnych dzieci. Ale zycie jest nieco bardziej skomplikowane. Wysokosc opodatkowania paliw w PL jest bardzo duza w stosunku do dochodow ludnosci i nie ma sily, zeby ta nie kombinowala jezdzac np. na OO. Sam tak robilem, gdy nie bylo to jeszcze karalne, teraz jezdze na OR. Nie dlatego, ze OR jest ekologiczny, tylko dlatego, ze jest
taniej. I dam sobie uciac to, czego nie ma moja przyjaciolka, ze ta przeslanka kieruje sie 99,9% lejacych OR. Powiem wiecej, spora wieszosc obywateli ma na tyle w d.pie ekologie, ze jezdzilaby nawet na azbescie, gdyby byl plynny i kosztowal 1zl/l.
Inna sprawa, ze zle zrozumiales to 'godzienie w uczciwich'. Mialem na mysli userow opalu czy LPG, ktorzy grzeja tym domy, a ktorym AFAIR Neneman chcial dowalic akcyza w imie wyeliminowania oszustw podatkowych.