MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 9:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

aegm pisze:
michal_5000 pisze:
Pewna alternatywa jest skomplikowana procedura sciagania auta "na zabytek", jednak to z kolei pociaga pozniejsze ograniczenia prawne.

a o co chodzi z tymi "ograniczeniami prawnymi"`? jesli mozna to prosilbym o wyjasnienie...

:-?

Ech, tak z glowy to Ci nie powiem, bo dawno sie tym interesowalem. Gdzies na sieci byl artykul goscia z klubu garbusiarzy, ktory przedstawial dokladnie co i jak na podstawie Ustawy.

Ale z rzeczy ktore pamietam:
- jestes prawnie zobowiazany do nalezytej troski o swoj samochod (teraz to "dziedzictwo narodowe"). Oznacza to, ze mozesz zostac ukarany, gdybys np. niechcacy utopil go w rzece, zapuscil z braku hajsu, czy cokolwiek. Watpie tez, czy mozna go po prostu zezlomowac gdybys chcial sie go pozbyc a nie byloby chetnego na kupno.
- musisz ubiegac sie o pozwolenie na kazdorazowe opuszczenie kraju, odpowiednio to motywujac (np. ze jedziesz na zlot do Szwecji)
- mozesz dostac ograniczenie co do predkosci jaka mozesz rozwijac, pory dnia kiedy mozesz jezdzic, itp.
- zapomnij o jakichkolwiek modyfikacjach, kazda pierdole masz obowiazek ustalic z konserwatorem zabytkow.

Do tego dochodzi zagrozenie "swiezymi pomyslami" (a opcji przerejestrowania z powrotem na biale nie ma...). Niedawno kumpel-prawnik mowil mi o projekcie, wg ktorego nawet po Polsce pojazdy zabytkowe moglyby sie poruszac wylacznie na podstawie jednorazowych zezwolen ze scisle okreslona trasa (!), wydawanych "w uzasadnionych przypadkach" - typu zlot, zdjecia do filmu, itp.

Aby nie byc jednostronnym trzeba dodac, ze niektore z tych przepisow (np. do pewnego stopnia modyfikacje) zapewne sa martwe.
Mimo tego ja juz dawno postanowilem, ze dopoki nie bede absolutnie zmuszony (np. corocznym bandyckim podatkiem od starszych aut), nie chce nawet slyszec o rejestracji na zabytek. Nie po to kupowalem fure za swoj ciezko zarobiony hajs, zeby p*******e panstwo kladlo mi na tym chciwa lape.
HOWGH!

Tytuł:
wiarus senior

michal_5000 pisze:
Nie po to kupowalem fure za swoj ciezko zarobiony hajs, zeby p*******e panstwo kladlo mi na tym chciwa lape.

dokladnie! inne podpunkty mnie nie interesuja i nic mnie nie zmusi do ich przestrzegania! za granica bylem nie raz i zadnych "pozwolen" nie zalatwialem. to chyba jakas paranoja jest ze tak jak piszesz panstwo mi ingeruje w fure i mowi co moge a co nie! niech mi "wache" za zyla zalatwi to moze kogos tam z rzadu raz przewioze a tak to wara [wscieklosc] [cool]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Eeehhh... V8 i przedni naped. Tylko GM mogl cos tak skandalicznego stworzyc. :o

Tak, czy inaczej - zycze powodzenia w pozbywaniu sie sztrucla. [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:

- musisz ubiegac sie o pozwolenie na kazdorazowe opuszczenie kraju, odpowiednio to motywujac (np. ze jedziesz na zlot do Szwecji)

chyba jak masz zabytek to nei jezdzisz nim w interesach do DE co tydzien tylko raz na kilka lat wlasnei na zloty , bo tylko tam auto jest bohaterem dnia ..
Cytuj:
- mozesz dostac ograniczenie co do predkosci jaka mozesz rozwijac, pory dnia kiedy mozesz jezdzic, itp.

ograniczenia predkosci dostaja auta z archaicznymi ukladami hamulcowymi i jezdnymi, a jazdy tylko w dzień jak masz "świeczki" zamiast lamp ... mercedes po 1930-40 roku raczej żadnego ograniczenia nie dostanie
Cytuj:
- zapomnij o jakichkolwiek modyfikacjach, kazda pierdole masz obowiazek ustalic z konserwatorem zabytkow.

I tak się rodzą mity, przed remontem poszedlem do konserwatora z pismem / prośbą o zgode , babka mnie wysmiała i powiedziała żebym sobie remontował i się nie przejmował ... to nie jest zabytek, tylko to jest samochód wpisany do rejestru , czy jakos tak to tłumaczyła nie pamietam, kazala sie nie przejnowac to sie nie przejmuję ...
przypuszczam ze problem bylby z tunningiem, zmiana silnika itd ...
A i tak jak zmienie felgi, czy doloze spojler to mi każą go najwyzej zdjąć ... za spojler to i grzywna by mi sie należałą hihihi
Cytuj:
Do tego dochodzi zagrozenie "swiezymi pomyslami" (a opcji przerejestrowania z powrotem na biale nie ma...). Niedawno kumpel-prawnik mowil mi o projekcie, wg ktorego nawet po Polsce pojazdy zabytkowe moglyby sie poruszac wylacznie na podstawie jednorazowych zezwolen ze scisle okreslona trasa (!), wydawanych "w uzasadnionych przypadkach" - typu zlot, zdjecia do filmu, itp.

nie strasz mnie :o

Są też zalety ...
- wyższe niż standardowo odszkodowania (wyceny rzeczoznawców, ubezpieczyciele bardziej sklonni do negocjacji)
OC ktorego nie place od czasu rozlozenia auta do wiosny , i w kazdą nadchodzącą zimę :), a jak place to 47 zł miesiecznie
Badań technicznych już nigdy nie bedzie ... (pałęta mi się myśl założenia gażnika i gazu)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

erio pisze:
Cytuj:

chyba jak masz zabytek to nei jezdzisz nim w interesach do DE co tydzien tylko raz na kilka lat wlasnei na zloty , bo tylko tam auto jest bohaterem dnia ..

Rozważaliśmy tu "sprowadzenie na zabytek" jako sposób na ściągnięcie stosunkowo młodego auta z pominięciem drakońskich podatków. Nie myślałem więc o jakiejś łupince, która raz w roku może dowieźć swojego właściciela na spotkanie zamożnych emerytów, tylko bardziej o czymś w rodzaju mojego SEC-a.
erio pisze:
Cytuj:

ograniczenia predkosci dostaja auta z archaicznymi ukladami hamulcowymi i jezdnymi, a jazdy tylko w dzień jak masz "świeczki" zamiast lamp ... mercedes po 1930-40 roku raczej żadnego ograniczenia nie dostanie

W zasadzie tak, chociaż margines błędu zostawiłbym na niepojęte ścieżki urzędniczej logiki... :-?
erio pisze:
Cytuj:

I tak się rodzą mity, przed remontem poszedlem do konserwatora z pismem / prośbą o zgode , babka mnie wysmiała i powiedziała żebym sobie remontował i się nie przejmował ... to nie jest zabytek, tylko to jest samochód wpisany do rejestru , czy jakos tak to tłumaczyła nie pamietam, kazala sie nie przejnowac to sie nie przejmuję ...
przypuszczam ze problem bylby z tunningiem, zmiana silnika itd ...
A i tak jak zmienie felgi, czy doloze spojler to mi każą go najwyzej zdjąć ... za spojler to i grzywna by mi sie należałą hihihi

1. Bardziej myślałem o modyfikacjach niż remoncie.
2. Zdjąć to możesz spoiler z hipermarketu, z kompletnym body kitem mógłby być problem. Podobnie np. ze zrobioną na zamówienie tapicerką, zabudową audio, malowaniem karoserii, muszę wymieniać dalej?

Inna rzecz, że - jak piasałem - pewnie część z tych rzeczy to martwe przepisy (widziałem na żółtych kilka niezłych wynalazków...). Na szczęście to nie Niemcy, olewactwo i niekompetencja polskich urzędników pozwalają zachować pewną nadzieję... [zlosnik]
erio pisze:
Cytuj:

nie strasz mnie :o

Tylko o tym słyszałem, nie wiem na ile to zaawansowany projekt, itp.
erio pisze:
Są też zalety ...
- wyższe niż standardowo odszkodowania (wyceny rzeczoznawców, ubezpieczyciele bardziej sklonni do negocjacji)
OC ktorego nie place od czasu rozlozenia auta do wiosny , i w kazdą nadchodzącą zimę :), a jak place to 47 zł miesiecznie
Badań technicznych już nigdy nie bedzie ... (pałęta mi się myśl założenia gażnika i gazu)

To prawda, są pewne plusy. Jednak dla mnie niewspółmierne do minusów.

Tytuł:
postmajtek

"To prawda, są pewne plusy. Jednak dla mnie niewspółmierne do minusów."

Takie podejscie jak powyzej, prezentuja zwykle studenci teoretycy,
ktorych auta przypominaja ruine a zabytek nie zasluguje na takiego posiadacza.
No coz, jak ktos ma pieniadze i chec posiadania starego auta - to nie ma narzekania.
Osobiscie nigdy nie zastanawialem sie nad tym, czy auto jest duze, male,
klopotliwe - tylko po prostu wzialem pieniedze z kieszeni i kupilem.

Nie sadze, ze w Polsce byloby inaczej. To nie sa jakies wielkie kwoty.
Mialem w Polsce wielkiego bialego Buicka i tez sie dalo.
Silnik sie zamrozil przez nieuwage - to sie sciagnelo nowy silnik.
Ja nie wiem co sie w tej Polsce porobilo, ze wszyscy tak narzekaja?

Tytuł:
swój chłop

AndrzejV pisze:
michal_5000 pisze:
To prawda, są pewne plusy. Jednak dla mnie niewspółmierne do minusów.

Takie podejscie jak powyzej, prezentuja zwykle studenci teoretycy,
ktorych auta przypominaja ruine a zabytek nie zasluguje na takiego posiadacza.

Czlowieku, jak nie chcialo ci sie przeczytac watku to moze nie zabieraj glosu, a ja miales klopot ze zrozumieniem to trzeba bylo przeczytac 2 razy.

Rozwazalismy rodzaj rejestracji "na zabytek" czyli z zoltymi tablicami, co pociaga za soba pewne ograniczenia prawne, i to ma dla mnie wiecej minusow niz plusow.

FYI: moje auto nie przypomina ruiny, chociaz jestem studentem. Ogolnie moze mniej sie zastanawiaj nt. cudzej zamoznosci, bo po pierwsze nie wiesz tego, a po drugie to nie twoj biznes.

AndrzejV pisze:
No coz, jak ktos ma pieniadze i chec posiadania starego auta - to nie ma narzekania.

AndrzejV pisze:
Osobiscie nigdy nie zastanawialem sie nad tym, czy auto jest duze, male, klopotliwe - tylko po prostu wzialem pieniedze z kieszeni i kupilem

AndrzejV pisze:
Silnik sie zamrozil przez nieuwage - to sie sciagnelo nowy silnik.

RESPECTA!!!

AndrzejV pisze:
Mialem w Polsce wielkiego bialego Buicka

Szkoda ze nie wielkiego czarnego donga.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00