guziq pisze:
Kazdy wie że Mercedesy W123 nie grzesza dynamika.
Naprawde?
Ja nie wiem - mialem 280E i z pewnoscia nie brakowalo mu dynamiki, a w wielu sytuacjach z latwoscia zostawialo w tyle niejednego ospoilerowanego plastikowego smiecia.
guziq pisze:
Pomyslałem wiec ze mogłbym, w przyszłosci, jak odłoze troche pieniedzy zastapic silnik "beczki" jakims mocniejszym/nowoczesniejszym odpowiednikiem (oczywiscie przy wczesniejszej ingerencji w zawieszenie i hamulce). W internecie widziłem "beczke" z 500 pod maska. Czy ktos już moze sie pochwalis jakims "swap"em mocniejszego niz standardowe, silnika do tego merola?
Do W123 bez wiekszego problemu mieszcza sie stare V8ki M116 i M117. Ale przelozenie takiego motoru wymaga wymiany wielu elementow i sporo pracy. Ponadto w przypadku najnowszych silnikow (pochodzacych z W126 drugiej serii) pojawia sie KE-Jetronic (zamiast K-Jetronic), co dodatkowo komplikuje.
Z W123 i tak raczej nie zrobisz samochodu sportowego. Jezeli bawia Cie obnizone i utwardzone zawieszenia i inny tuning, duzo lepszym materialem bedzie W201 albo W124. Ale wtedy raczej szukaj bratnich dusz na innym forum.
BTW - co to 'merol'?
![[bity]](./images/smilies/bity.gif)
<br>
Dodano po 5 minutach.:<br>
guziq pisze:
Nie wiecie moze co zostało zrobione w owej beczce? Jak to mozliwe ze tak zapie*dala?
Sadzac po tytule filmu pod maska znajduje sie motor OM603 z turbina. Sadzac po chmurze dymu, ktora auto zostawia za soba, ktos dokonal jakiegos tJuningu.
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
Patrzac na zachowanie auta, skrzynia jest automatyczna.
Rzedowa szostka OM603 wystepowala w 2 pojemnosciach 3 i 3,5 litra. Pojawialo sie w W124, W126 (tylko w USA) i W140.