MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 3:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

WItam
Nabylem nieco nowsze radio do swojego autka i mam pytanko-moj stary becker europa 2000 mial kostke z piecioma pinami, a "nowe" radio (4720) ma juz kostke ISO (czy jakos tak).
PYTANIE-czy znajde jakas przejsciowke z tego starego lacza na nowe, czy musze przelutowywac kabelki?

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

wiarus senior

model 4720 czyli traffic pro? on ma tzw.kosteke ISO i przerobki nic nie dadza.sama kostka ISO kosztuje pare zloty to po co kombinowac...

wiarus junior
Awatar użytkownika

aegm pisze:
model 4720 czyli traffic pro? on ma tzw.kosteke ISO i przerobki nic nie dadza.sama kostka ISO kosztuje pare zloty to po co kombinowac...

No w porzadku, ale taka kostke ISOwska musze jakos podpiac pod przewody, czyli czeka mnie lutowanko? (wyciecie starej kostki i wlutowanie przewodow pod nowa ISO-tak?)

Tytuł:
weteran

Nie wiem, czy nie trzeba pociągnąć na nowo przewodów od głośników, pomijającej fader.
Miałeś radio z dwoma wyjściami i poprzez fader rozdzielone na cztery. A do ISO dochodzą przewody od każdego głośnika oddzielnie. Jak jak wymieniałem GP 2000 na Mexico Pro, pociągnąłem nową instalkę (teraz mam dwie - pod ISO i MB, tylko przepiąć kabelki :P ). Wolałbym mieć z mercedesowskim faderem, bo jest cudowny w obsłudze, ale z powodu połączenia głośników w tym "systemie" wolałem nie kombinować.
No chyba, że się da to zrobić bez większego kłopotu jednak, to chętnie się dowiem i będę wdzięczny :) .

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

fajnie by bylo miec mozliwosc ponownego wpiecia starego Beckera.

Jak sobie poradziles szerokoscia radia? Stary Becker Europa byl kapke wezszy w zwiazku z tym "nowy" Becker wchodzi ciasno, a w zasadzie nie wchodzi do konca.

Mozecie polecic kogos kto w W-wie zalozy mi ta ISOwska kostke i przy okazji sprawdzi a byc moze podepnie NAVI, cobym wiedzial czy sprzedawca radia nie wcisnal mi niedzialajacego sprzetu?

Tytuł:
wiarus senior

Crazy_Russian pisze:

Mozecie polecic kogos kto w W-wie zalozy mi ta ISOwska kostke i przy okazji sprawdzi a byc moze podepnie NAVI, cobym wiedzial czy sprzedawca radia nie wcisnal mi niedzialajacego sprzetu?

a masz w aucie termometr zewnetrzny albo tempo?! bo jak nie to montarz jest niemozliwy by chodzila navi! potrzebujesz w tym przypadku tzw.czujnik halla, ktrory daje impulsy elektryczne od kola do licznika i do navi, gdyz w 124 licznik jest starego formatu,tj.analogowy a nie digitalny.ja mialem to somo i musialem sie zaopatrzyc w ten czujnik.jest to takie "male cos", ktore montuje sie za zegarami i podpina pod licznik i navi.w przypadku termomatra zewnetrznego lub tempomatu jest to juz fabrycznie wbudowane i tylko podpiac(umiejetnie). musi to robic ktos kto sie na tym zna, by miec pozytek z navi.jak juz sie prawidlowo wszystko podlaczy to jest super sprawa.chodzi to pieknie i super dokladnie.ja u siebie tez mialem 4720 ale zamienilem na 7820! bo 4720 byl mi za wolny... [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

aegm pisze:

a masz w aucie termometr zewnetrzny albo tempo?! bo jak nie to montarz jest niemozliwy by chodzila navi! potrzebujesz w tym przypadku tzw.czujnik halla...

dzieki za odpowiedz-nie mam ani tempomatu ani termometra. A nie zostalo Ci cos po 4720 ?
Nawigacja Ci chodzila w PL?

Tytuł:
wiarus senior

Crazy_Russian pisze:
dzieki za odpowiedz-nie mam ani tempomatu ani termometra. A nie zostalo Ci cos po 4720 ?

tz.co mialo mi zostac? sprzedalem tego 4720 i kupilem HighSpeeda.to jest wlasciwie to samo jak 4720 tez czerwono-zolte podswietlenie tylko ze o wiele szybszy i z wieksza pamiecia.w pl mi nie chodzilo bo mialem starszy soft 8.0. dzis jest juz najnowsza wersja do LowSpeeda na 4 plytkach wersja 9.0 i tam jest juz mapa pl!ala na ile dokladna to nie wiem.
co do czujnika halla to ja kupilem go na ebayu za pare euro.nowy w MB to wydatek ok.50 euro! tu link do takiego czujnika:
http://cgi.ebay.de/HALLGEBER-TACHOGEBER ... dZViewItem

najpierw kup ten czujnik a potem mysl o montarz, bo tak jak pisalem bez niego ani rusz!oczywiscie antene GPS tez potrzeba ma sie rozumiec [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wielkie dzieki
gdzie to sie montuje?

Tytuł:
wiarus senior

Crazy_Russian pisze:
gdzie to sie montuje?

dzies za licznikiem!ale gdzie i jak dokladnie to ja nie wiem bo ja nie fachman w tych sprawach [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

aegm pisze:
...

A jak wsadziles radio? U mnie jest ciasno-bede chyba musial cos zakombinowac-masz jakis patent aby weszlo to 4720?
A druga rzecz, to czy panel jest zdejmowany :oops: ?
Nie chcialbym przy pierwszym pozostawieniu na miescie stracic szybe i radio

Tytuł:
wiarus senior

Crazy_Russian pisze:
A jak wsadziles radio? U mnie jest ciasno-bede chyba musial cos zakombinowac-masz jakis patent aby weszlo to 4720?
A druga rzecz, to czy panel jest zdejmowany ?
Nie chcialbym przy pierwszym pozostawieniu na miescie stracic szybe i radio

tj radio wchodzi bez problemu!jest to przeciez normalna i uniwersalna 1-dinowa wielkosc! panel jest zdejmowany.naciskasz guzik u gory po prawej stronie panel opada i go wyciagasz...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

aegm pisze:
tj radio wchodzi bez problemu!jest to przeciez normalna i uniwersalna 1-dinowa wielkosc! panel jest zdejmowany.naciskasz guzik u gory po prawej stronie panel opada i go wyciagasz...

No wlasnie u mnie ono sie klinuje na pierwszych 10-20 mm-na sile nie pchalem, bo nie podlaczone. A z panelem, to rzeczywiscie po nacisnieciu mi sie odchylal, ale nie wiedzialem co dalej. Pociagne jak bede w domu-moze nie wyrwe ;)
Dzieki za odpowiedz

Tytuł:
weteran

Crazy_Russian pisze:
fajnie by bylo miec mozliwosc ponownego wpiecia starego Beckera.

Tak sobie właśnie zrobiłem - zmieniam radio, podmieniam kabelki przy głośnikach i tyle. Góra 10 minut i przekładka gotowa 8) .
Nie jest to nic skomplikowanego, wystarczy dokupić gniazdo ISO, założyć kostkę i wszystko podłączyć. Jest wtedy trochę makaronu za radiem [zlosnik]
Crazy_Russian pisze:
Jak sobie poradziles szerokoscia radia? Stary Becker Europa byl kapke wezszy w zwiazku z tym "nowy" Becker wchodzi ciasno, a w zasadzie nie wchodzi do konca.

A może być, bo jak do Ojca przymierzałem, to faktycznie ze 3mm brakowało. U mnie problemu nie ma, bo jak widać na fotce, nie mam (nigdy nie miałem) tej metalowej ramki montażowej :D.

A swoją drogą, nie wiem czy też tak uważacie, ale te nowsze modele Beckera wg mnie o wiele lepiej pasują wyglądem do konsoli W123 niż 124 (foto adlera z Jego wątku o włączniku :) ). Nie wiem, to przez drewno, te dziury po bokach, czy to, że jest głębiej wpuszczone. Ale i tak mnie ukrzyżujecie :lol:

aegm pisze:
kup ten czujnik a potem mysl o montarz, bo tak jak pisalem bez niego ani rusz

Kurka, dobrze wiedzieć. Zastanawiałem się, czy może sobie nie sprawić, jak się okazja nawinie, nawigacji jakiej. Teraz widzę, że nie ma co się w to pakować :-? .

P.S. Te Wasze "nowsze" Beckery też tak się grzeją?? Dotknąć się go z tyłu nie da!

Tytuł:
wiarus senior

wojz pisze:
P.S. Te Wasze "nowsze" Beckery też tak się grzeją?? Dotknąć się go z tyłu nie da!

no wlasnie!jedyny mankament beckera traffic pro(nie wiem jak to sie ma w innych modelach) to to ze sie strasznie nagrzewa i w trakcie trybu cd sie automatycznie wylacza by sie tam nic nie spalilo chyba czy cus!w duze upaly to pogra cd 2 godzinki i pusi byc pausa
:( nnDodano po 4 minutach.:nn a propo! to co to jest za przelacznik na fotce W124? ten drugi od prawej...?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00