erio pisze:
Zaskoczyleś mnie tym opisem ...
Ja przednią dałem dradę włożyć bez opuszczania ramy, ale przypuszczam ze twój sposób jest o wiele łątwiejszy ... wchodziła mozolnie
Wg mnie za dużo można uszkodzić przy upychaniu warg pod ramę, a i taki sposób wymiany funkcjonuje na w123.de.
erio pisze:
Tylna guma nie jest wklejana tylko wciskana w specjalną rynienkę ... 0 kleju. Oczywiście nie da się bez wyjęcia płyty szybra. Często ta rynienka jest bardzo skorodowana.
Wciskana swoją drogą, ale jeśli nie podkleisz przynajmniej rogów, które zachodzą na krótkie boki płyty, a w tym miejscu guma spotyka się w ruchu z miśkiem, to prędzej czy później jeśłi nie od razu powstanie przerwa i będzie tam zaciekać woda. Zresztą ślady klejenia, owszem punktowego, znalazłem na wszystkich płytach, które wyciągałem z 3. seryjnych aut i była to zawsze szara, elastyczna masa.
erio pisze:
Co do boczków ... absolutnie nie trzeba wyciągać płyty ... przy otwartym szyberdachu do końca można spokojnie wymienić miśki po bokach ... ale jak już będziesz miał wyjęty szyber do wymiany ostarniej uszczelki to ....

Może i jest to wykonalne, ale czy warto pchać się ze śrubokrętem do ostatnich wkrętów, jeśli każde skaleczenie powoduje purchla?
Proponuję jednak działać przy wyjętej płycie, chcociażby z tego względu, że można przy okazji zająć się samą ramą, udrożnić odpływy i ocenić stan przynajmniej przednich. To i tak jest połowiczne załatwienie sprawy, bo są jeszcze gąbkowe uszczelki po bokach ramy.
erio pisze:
PS słyszalem ze te miski zdrozały i nie kosztują już 40 zł szt ... ?? prawdatoli?
Chyba zależy od źródła, bo kiedy ja kupowałem to ASO było droższe.