Witam
Monter pisze:
Diesel ma kolektor ssący ale nie ma przepustnicy
ma przepustnicę powietrza!
przypatrz się dokładniej przy początku kolektora ssącego chyba nie chcesz mi powiedzieć że silnik chodzi bo pompa Vacuum podaje ciśnienie powietrza do motoru ? to po co filtr powietrza i czym powodujesz że podczas przyśpieszania silnik dostaje więcej powietrza?
Wczoraj przyglądnąlem się obu silnikom
1 diesel faktycznie pod kolektor ssący ma podpiętą pompę vacuum która ma wspomagać podciśnienie na odbiorniki w aucie i wspomaganie na serwo hamulców
2 benzyna ma serwo podpięte do kolektora i co ciekawe już za kontrolą ekonomizera
![[totalszok]](./images/smilies/totalszok.gif)
czyli powietrze przechodzi przez gaźnik zaraz za gaźnikiem jest kontrola i przyśpieszanie zapłonu potem podpięcie serwa czyli (zakłucenie teoretyczne [jeżeli ktoś nie wierzy to proszę odpiąć wąż podciśnienia do serwa i odpalić auto])a następnie przy 1 garze wężyki do odbiorników podciśnienia w aucie
jeszcze nie zdażyło mi się aby podczas zabawy pozycją świateł lub centr. zamkiem na wolnych obrotach auto przebierało lub coś w ten deseń nie mam zbiorniczka podciśnienia tak wię centralny chdzi tylko jak motor pracuje
myślę że można zamontować ekonomizer ale nie na tej samej wysokości co vacuum pompa aby nie było zbyt dużych zakłuceń podczas wskazań
Przecież firma nie montowała obrotomierzy do diesli a jednak można to zrobić
pozdro