MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 6:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
nowy

No więc sprawiłem sobie takiego MB z 72 roku. Auto przerobione na lawetę i o takie własnie mi chodziło bo chciałbym sam móc wozić swoje klasyki:)

Auto jak wiadomo w polskich warunkach straciło mocno na oryginalności a chciałbym co można przywrócić. A więc mam kilka pytań. Na początek z zakresu udoskonalenia jezdnych właściwości.

- serwo hamulcowe - potrzebuje dużej siły zeby wdusić hamulec a auto i tak słabo hamuje. Czy możliwa jest instalacja jakiegoś wydajnego serwa hamulców a może jakiegoś udoskonalenia systemu?

- skrzynia - skrzynia jest 4-biegowa a most chyba w miare wolny. Silniczek słabo daje rade ale biorąc pod uwagę iż przy transporcie klasyka potrzebuje w miare stabilnej predkosci 90-100km/h bardziej niż przyśpieszenia chicałbym coś zmienić w tym. W/g poprzedniego właściciela staruje z dwójki i rzeczywiście daje rade, później trójka tak właściwie do 30km/h idzie i czwórka juz dłużej. Skoro nie używam jedynki to może wymiana mostu na szybszy i będzie to bardziej normalne, start z jedynki, dwojka do 30km/h, trójka do 50km/h i czwórka do 110km/h. Wartosci podaje orjentacyjne bo prędkościomierz nie działa. Tak czy owak jaki most powinienem wstawić a może zmienić skrzynie na piątkę?

- prędkościomierz - linka? Gdzie sprawdzić co nie działa?

- zbiornik paliwa - słabo działa wskaźnik paliwa (wskazuje 1/3przy pełnym), zbiornik jest mały (60l) i to bym też chciał zmienić. Rozumiem że to prawdopodobnie pływak? Niemogę znaleźć jaki powinienem kupić.

Teraz troche drobiazgów.

Jake były fabryczne kolory tych MB? Chciałbym go pomalować na kolor fabryczny:)

Jaki był kolor podświetlania zegarów? Jeden mam zielony (prędkościomierz) a jeden biały.

Jaka powinna być prawidłowa procedura gaszenia auta?

Ma ktoś może fotki wnętrza?

Mam jeszcze z półtora miliona pytań ale to na później :)

Pozdrówka
radosc

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nierozumiem -mercem lawetą z autem chesz jechac 110km/h :o :o :o to sa wartosci kosmiczne nieosoagalne dla tego auta!!!! predkosc auta lawety z tych lat to max 60 km/h no najwyzej 70 to juz i tak za szybko.Nawet wspoł czesne pomoce drogowe na duzo lepszych autach zle sie prowadzą na naszych drogach przy takich predkosciach

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
nowy

Znaczy się przesadziłem? Chodziło mi o sytuacje autostrada uspokojenie obrotów przy 80-90km/h. To są chyba osiągalne prędkości? Z tego co wyczytałem na niemieckich forach wersje kempingowe mogą jechać szybciej. Ale zawsze się człowiek uczy więc i taka informacja jest dla mnie ważna.

Mam wciąż jednak nadzieje na uzyskanie odpowiedzi na część moich konkretnych pytań. Choć cisza związana z moim postem świadczy o tym że albo się wygłupiłem pakując tu auto które nie mozna uznać za klasyka pomimo iż ma już 34 lata i trudniej zobaczyć odrestaurowany egzemplaż niż 190sl albo nie trafiłem w grupę osob które mogą wiedzieć conieco o tym modelu.

Wciąż mam jednak nadzieje że uda mi się przeprowadzić renowację tego autka z waszą pomocą i zgodnie z planem ten mercedes pokaże się a może nawet wystartuje w którymś z luzniejszych rajdów youngtimerów ;)

Tak czy owak, wszelkie info, fotki, namiaty na miejsca z częściami mile widziane: radosc@gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ciężarówki w dobrym stanie to prawdziwe rodzynki! Mój Ojciec też ma W 309 tyle, że benzynę. Ojciec tylko raz widział takie auta na zabytkowych tablicach...
Nie mam teraz czasu odpisać, ale zainteresował mnie ten wątek.
Co do prędkości to zbyt wiele wymagasz od najmniejszego motoru! Poza tym prędkośc zależna jest też od przełożenia tylnego mostu.

Powodzenia!

PS. Jeszcze tu zajrzę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00