MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 1:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

and6412 pisze:
Aaaaa właśnie mi się przypomniało:
Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ MAJĄ LEPSZA PIŁKĘ [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ale ta pogoda psuje wszystko [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Akurat od 3 dni smażymy się jak na patelni podczas gdy wy marzniecie [zlosnik]
Ale spoko to na pewno przejsciowe, zaraz wroci do nas obrzydliwa deszczowa pogoda :(

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
A ja jako obecnie rezydent w UK muszę stwierdzić że nie ma lepszego miejsca do życia nigdzie na swiecie niż w Polsce

Wierzę, nawet w Irlnadii ma się podobne odczucia. Znajomy wyjechał 7 lat temu i do dziś nei znalazł tam swojego miesjca, przy każdej okazji wraca do Polski.

And zapomniałeś również dodać, że zdecydowanie mają lepsze płace [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Płace mają lepsze, ale wcale nie aż tak kosmicznie jak się w polsce uważa (w każdym razie za te "prostsze" prace) zdecydowana wiekszosc jest jednak za minimum czyli 5,35Ł/h a ile się w PL dostaje w przeciętnej pracy typu barman, kelner, fizyczny itp... bo nie mam pojęcia??

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
ile się w PL dostaje w przeciętnej pracy typu barman, kelner, fizyczny itp... bo nie mam pojęcia??

O wiele mniej. Oczywiście zalezy co, gdzie itd, ale przeciętnie za prostsze prace można dostać ok 5 - 6 złotówek.

Moja Dziewczyna przez jakiś czas pracowała np. w jednym ze sklepów z ciuchami Reserved w Łodzi -dostawała "na rękę" 3,5zł. Teraz w innym sklepie dostaje 8,5zł/godz. , więc różnice sa znaczne.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No właśnie sadziłem że bedzie to na poziomie 8-10zł, wiec wydawało mi sie ze jest troche lepiej. a 5,35Ł to jakieś 30zł czyli 3 razy drożej niż w PL. Doliczajac mieszkanie tutaj które jest zdecydowanie najdroższą pozycją i inne takie jak komunikacja publiczna (tez strasznie droga) lub samochód (chorendalnie drogie ubezpieczenie) wcale już tak różowo nie wychodzi.

Dodano po 4 minutach.:

Oczywiście sprowadza się to wszystko (i w UK i w Polsce) do znalezienia poprostu porządnej pracy, wktórej samemu bedzie mozna cos zaoferowac pracodawcy i z której bedzie sie czerpało adekwatne korzysci.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
30zł czyli 3 razy drożej niż w PL

Znalezienie "prostej roboty" w Polsce za 10zł/godz to raczej marzenie. Minimalnej płacy w UK - 5,35Ł/h odpowiada raczej polskie 5zł /h a to już jest sześciokrotna różnica. Oczywiście mówie o realiach raczej biednej Łodzi czy malutkiego Radomska. Nie wiem jak jest w rządzącej się swoimi prawami stolicy...

and6412 pisze:
Oczywiście sprowadza się to wszystko (i w UK i w Polsce) do znalezienia poprostu porządnej pracy

Jasna sprawa!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przypomniał mi się kawał z innego forum:

Dzień z życia Polaka... Wstaję rano, włączam moje japonskie radio,
zakładam amerykańskie
spodnie, wietnamski podkoszulek oraz chińskie tenisowki, po czym z
holenderskiej lodówki wyciągam niemieckie piwo. Siadam przed koreańskim
komputerem i w amerykańskim banku zlecam internetowe zakupy w Anglii, po
czym wsiadam do czeskiego samochodu i jadę do francuskiego hipermarketu
na zakupy. Po uzupełnieniu żarcia w hiszpanskie owoce, belgijski ser i
greckie wino wracam do domu, siadam sobie na włoskiej kanapie i szukam
pracy w polskiej gazecie.
Znowu nic...
Zastanawiam sie, dlaczego do cholery w Polsce nie ma pracy...

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Szanowny Kolego WeebShut

WeebShut pisze:
Wierzę, ale jakbys czytał dokładniej co piszę, to zobaczyłbyś

Niedoceniasz mnie. Czytam na tyle dokladnie by rozumiec ze juz sie pogubiles w swych wywodach. Zaczales (wybacz uogolnienia) od frajerow z wyzszym wyksztalceniem co daja sie dymac myjac anglikom kible i nie placa podatkow by potem stwierdzic ze trzeba podejmowac ryzyko i zyc godnie. Takze o ilosci ogloszen w wybiorczej nas uswiadomiles. Potem nam udowadniasz jaki to jestes sprytny i zaradny i ze gazety nawet roznosiles by wreszcie zaczac sie wycofywac ze swoich pochopnie wypowiedzianych slow tlumaczac ze w sumie to mowiles o leniach ktorym sie nie chcialo a nie o wszystkich. Pojechales po calosci na poczatku przyjacielu i stad moja reakcja. Nie kaz mi prosze czytac tego co piszesz bo jakos nauczono mnie czytac ze zrozumieniem a nie bezmyslnie.
Pamietaj o tym ze zawsze sa dwie strony medalu i zawsze trzeba zaznaczac do kogo dokladnie kieruje sie swoje slowa.
Zanim wyjechalem, nigdy nie komentowalem takich sytuacji. Teraz znam to z autopsji bo popracowalem w Polsce a teraz jestem tutaj i wiem ze nigdy w zyciu nie zostane tu na stale!
Podsumowujac stwierdzic musze ze podejrzewam iz za kilka (daj Boze) lat u nas bedzie podobnie i w takich sektorach w ktorych Polacy pracuja w UK w Polsce beda pracowali ludzie ze wschodu. Taka kolej rzeczy???

WeebShut pisze:
W pracy u mnie juz od 3 miesięcy szukają Specjalisty ds. Zakupów, mimo, że pieniądze nie są złe, to dla wszystkich kandydatów wciąż za małe. No cóż, zmienia się mentalnośc Polaków

No wiec moze podasz namiary to podesle im swoje CV. Pracowalem 6 miesiecy jako specjalista ds. promocji, handlu i zaopatrzenia w pewnej jednostce samorzadowej zarabiajac 643zl na reke. Chetnie zamieszkam w stolicy. Dzieki z gory. Pozdrawiam

Stawka dla kelnera w Polsce to okolo 3,5zl/h, dla barmana 5-6zl/h co przy angielskich 5.50£/h ma sie - sami ocencie.
Co maja lepsze w mojej opinii - zycie maja latwiejsze.
Z tego wzgledu ze wlasnie inne narody pracuja w sektorach ktore dla nich sa nie oplacalne. Wczesniej kolonie a teraz wszyscy chetni. Jednak podejscie do niektorych spraw maja zdecydowanie lepsze. Teraz np. siedze w czym na ksztalt naszych domow kultury gdzie moge korzystac z komputerow z internetem za darmo. Jedynym warunkiem ktory musze spelnic jest wpisanie na kartce swojego imienia, godz przyjscia i wyjscia oraz kodu pocztowego dzielnicy Londynu w ktorej mieszkam. Niestety w Polsce nie kazda szkola ma komputer a tutaj jest ich 30 dla wszystkich chetnych od godz 10 do 19 a takich "domow kultury" w kazdej dzielnicy kilka.
Uwazam ze co by nie mowic o zarobkach, polityce, klimacie to jednak jest to moj ojczysty kraj i nic tego nie zmieni.
Chcialby zakonczyc jakos te dyskusje ale nie wiem czy to tak mozna na forum bezkonfliktowo [zlosnik] . Musialbym sie spotkac z kolega WeebShut'em by spokojnie omowic kilka spraw. Mam nadzieje ze kiedys bedzie okazja. Wybaczcie...

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

I jest jeszcze jedna kwestia. Chodzi o robienie tu "kariery" prawda jest taka że zawsze będę to na staconej pozycji względem anglika w lepszch zawodach. Nigdy nie bede sie wyslawial tak jak rodowity anglik, mial takiego wyczucia w kontaktach z ludźmi i wiedzy o zwyczajach i zachowaniach. Innymi słowy zawsze będziesz tu polakiem. A ty wolalbys zatrudnić w polsce polaka, czy greka??

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Zaczales (wybacz uogolnienia) od frajerow z wyzszym wyksztalceniem co daja sie dymac myjac anglikom kible i nie placa podatkow by potem stwierdzic ze trzeba podejmowac ryzyko i zyc godnie.

Filippo nie czytasz dokładnie jak widać [zlosnik] To pracujących w Polsce nazwano w tej dyskusji frajerami, więc piłka została szybko odbita.

filippo pisze:
Pojechales po calosci na poczatku przyjacielu i stad moja reakcja.

Fakt uogolniłem, przyznaję się i dlatego kilka postów dalej to sprostowałem.

filippo pisze:
No wiec moze podasz namiary to podesle im swoje CV. Pracowalem 6 miesiecy jako specjalista ds. promocji, handlu i zaopatrzenia w pewnej jednostce samorzadowej zarabiajac 643zl na reke. Chetnie zamieszkam w stolicy.

Jutro wracam do firmy, na priv wyślę Ci namiary i do kogo składać CV z listem.

filippo pisze:
Dzieki z gory.

Nie ma za co.

filippo pisze:
Pozdrawiam

Ja również.

filippo pisze:
Chcialby zakonczyc jakos te dyskusje ale nie wiem czy to tak mozna na forum bezkonfliktowo

Można, następnym razem się powstrzymam. [hehe]
filippo pisze:
Musialbym sie spotkac z kolega WeebShut'em by spokojnie omowic kilka spraw. Mam nadzieje ze kiedys bedzie okazja.

Z miłą chęcią, zapraszam albo do Opola abo do Warszawy ;-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo: Hej a tak mi sie skojażyło. Jak siedzisz teraz w UK to Ty masz tu naprawde dobrze. 50% produktów w sklepach jest "suitable for vegetarians" [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
filippo: Hej a tak mi sie skojażyło. Jak siedzisz teraz w UK to Ty masz tu naprawde dobrze. 50% produktów w sklepach jest "suitable for vegetarians" [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Dobrze to mam tylko dlatego ze w kazdym sklepie wybor jest dosc duzy ale niestety z wyjatkiem rzeczy z Holland&Barret wszystko inne smakuje jak ... nie w Polsce :cry:

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Siedze w Niemczech od 5 lat i wiem ze zyje,naprawde.Mimo wielu zawirowan na swiecie,zarabiajac 1500 euro miesiecznie,moja kobitka 800 to mozemy sobie fajnie zyc.Mimo to,ze benzynka kosztuje 1,20 a ropka 1,08 to rownajac to z zarobkami w Polsce to jest smiech.To tak jakby w Polsce benzyna kosztowala 1,20zl.Za mieszkanie 62m.kw place 370euro.Wogole nie ma co porownywac.Niestety w naszym kraju ciezko jest zyc.Wiedomo nie kazdy to powie 8)

W126 420SEC
313 CDI-ex
316 CDI Maxi SprintShift
319 CDI
W215 CL500

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

rafi pisze:
iedze w Niemczech od 5 lat i wiem ze zyje,naprawde.Mimo wielu zawirowan na swiecie,zarabiajac 1500 euro miesiecznie,moja kobitka 800 to mozemy sobie fajnie zyc.Mimo to,ze benzynka kosztuje 1,20 a ropka 1,08 to rownajac to z zarobkami w Polsce to jest smiech.To tak jakby w Polsce benzyna kosztowala 1,20zl.Za mieszkanie 62m.kw place 370euro.Wogole nie ma co porownywac.Niestety w naszym kraju ciezko jest zyc.Wiedomo nie kazdy to powie

Jeżeli można zapytać to czym sie trudnisz?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00